2012-11-20 01:18:08
Φωτογραφία για Συζητήθηκε η εκεχειρία στη Γάζα
Την πρόταση του αιγύπτιου προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι για εκεχειρία με τις ένοπλες παλαιστινιακές οργανώσεις στη Λωρίδα της Γάζας εξέτασε απόψε το συμβούλιο ασφαλείας του Ισραήλ, στο οποίο συμμετείχαν οι κυριότεροι υπουργοί της κυβέρνησης του Μπενιαμίν Νετανιάχου, σύμφωνα με την κρατική ραδιοφωνία.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως η ισραηλινή κυβέρνηση θα επιθυμούσε την κατάπαυση του πυρός για 24 ή 48 ώρες, προκειμένου στο διάστημα αυτό οι δύο πλευρές να επεξεργαστούν τους όρους μιας κατάπαυσης του πυρός.

Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν επίσης ότι οι εκτοξεύσεις ρουκετών εναντίον του Ισραήλ ουσιαστικά είχαν σταματήσει περίπου δυόμισι ώρες πριν από τη σύγκληση του συμβουλίου.

Λίγο νωρίτερα ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, από την Καμπότζη όπου βρίσκεται, μίλησε τηλεφωνικά με τον Μόρσι στον οποίο επεσήμανε ότι είναι απαραίτητο να σταματήσει η Χαμάς τις επιθέσεις με ρουκέτες εναντίον του Ισραήλ.


Η επικοινωνία αυτή είχε ως στόχο να συζητηθούν οι τρόποι με τους οποίους θα μπορούσε να αποκλιμακωθεί η ένταση στη Γάζα, ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Λευκός Οίκος

Εν τω μεταξύ, το Ισραήλ διεύρυνε σήμερα τους στόχους των επιδρομών του, περιλαμβάνοντας σε αυτούς και σπίτια ηγετικών στελεχών της Χαμάς ενώ ο απολογισμός των έξι ημερών αεροπορικών βομβαρδισμών και επιθέσεων με ρουκέτες ξεπέρασε τους 100 νεκρούς και τους 900 τραυματίες.

Η κυβέρνηση του Ισραήλ, έχει ήδη παρατάξει στρατεύματα κατά μήκος των συνόρων και έχει επιστρατεύσει τουλάχιστον 40.000 εφέδρους από την έναρξη των επιχειρήσεων την προηγούμενη βδομάδα. Όπως διεμήνυσε, είναι έτοιμη να προχωρήσει σε χερσαία επέμβαση, αν και σημείωσε πως θα προτιμούσε να υπάρξει εκεχειρία και το θέμα να επιλυθεί μέσω διπλωματίας.

Νωρίτερα σήμερα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σήμερα το μεσημέρι δήλωσε ότι το Ισραήλ διαπράττει «τρομοκρατικές ενέργειες» στη Γάζα.

Την ίδια ώρα η Ρωσία κατηγόρησε απόψε την Ουάσινγκτον ότι επιχειρεί να μπλοκάρει μια απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για την κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας.

«Μία από τις 15 χώρες που εκπροσωπούνται στο Συμβούλιο Ασφαλείας άφησε να εννοηθεί ότι δεν θα ήταν έτοιμη να επικυρώσει μια αντίδραση του Συμβουλίου Ασφαλείας»", δήλωσε ο ρώσος πρεσβευτής στον ΟΗΕ Βιτάλι Τσούρκιν.

Ο πρεσβευτής της Ρωσίας δεν ανέφερε ποια χώρα είναι αυτή, άλλοι διπλωμάτες όμως υποστήριξαν ότι οι ΗΠΑ μπλοκάρουν ένα κείμενο απόφασης το οποίο προωθείται από τις αραβικές χώρες.

**ΑΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο, Γερμανικό Πρακτορείο
I-Reporter
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ