2012-11-20 08:24:13
Φωτογραφία για Ιβάνοφ: Εξηγήσεις για τους Σλαβομακεδόνες
Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβάνοφ, κάλεσε  τον επικεφαλής της διπλωματικής αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην ΠΓΔΜ, πρέσβη Άϊβο Οράβ, για να διαμαρτυρηθεί για τη χρήση του όρου «Σλαβαμακεδόνες» από τον πρέσβη της ΕΕ.Όπως μεταδίδει το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της ΠΓΔΜ «ΜΙΑ», επικαλούμενο πηγές από το γραφείο του προέδρου της χώρας, ο κ. Ιβάνοφ ζήτησε από τον κ. Οράβ «να ζητήσει δημοσίως συγνώμη από τον μακεδονικό λαό και να εκφράσει τον σεβασμό του στο δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού».

Υπενθυμίζεται ότι και η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ, σε ανακοίνωση που εξέδωσε, αντέδρασε έντονα για τη χρήση του όρου «Σλαβομακεδόνες» από τον Εσθονό διπλωμάτη κ. Οράβ.

Ο πρέσβης της ΕΕ στην ΠΓΔΜ, σε ομιλία του στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τις προκλήσεις και τις προοπτικές της ενταξιακής πορείας της ΠΓΔΜ και αναφερόμενος στις διεθνοτικές σχέσεις στη χώρα χρησιμοποίησε τέσσερις φορές τον όρο «Σλαβομακεδόνες» για τον κατονομασμό της μεγαλύτερης εθνικής κοινότητας της ΠΓΔΜ.


Οι αναφορές αυτές του κ. Οράβ επικρίνονται έντονα και από τον Τύπο των Σκοπίων, ο οποίος σημειώνει ότι ο όρος «Σλαβομακεδόνες» είναι προσβλητικός για τον προσδιορισμό της μεγαλύτερης εθνικής κοινότητας της χώρας. Ο πρέσβης της ΕΕ στην ΠΓΔΜ σε δηλώσεις του στα Σκόπια ανέφερε ότι δεν είχε πρόθεση να προσβάλει κανένα όταν χρησιμοποίησε τον όρο «Σλαβομακεδόνες».

«Την προηγούμενη εβδομάδα υπήρξε μία συνάντηση στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κατά την οποία αντηλλάγησαν απόψεις για τη χώρα (...). Έγινε λόγος και για ζητήματα που αφορούν τις διεθνοτικές σχέσεις στη χώρα και εκεί χρησιμοποίησα γλώσσα κατανοητή για τους παρόντες. Δεν υπήρξε καμία πολιτική δήλωση ούτε είχα πρόθεση να προσβάλω κάποιον», δήλωσε ο κ. Οράβ.

http://www.nooz.gr/
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ