2012-11-20 08:17:09
Φωτογραφία για Οτζαλάν, ο τελευταίος άσος του Ερντογάν Τερματίστηκε η μεγάλη απεργία πείνας των Κούρδων ανταρτών, πολιτικών και ακτιβιστών
Του Νίκου Στέλγια

ις τελευταίες ώρες, στην γειτονική Τουρκία λαμβάνουν σημαντικές εξελίξεις, οι οποίες συσχετίζονται με το μέλλον του Κουρδικού Ζητήματος. Όλα δείχνουν ότι η κυβέρνηση του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) καταβάλλει μια νέα προσπάθεια για να θέσει υπό τον έλεγχο της την μεγάλη ένταση στο Κουρδικό Ζήτημα. Ο Πρωθυπουργός της χώρας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ρίχνει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων έναν τελευταίο άσο, τον φυλακισμένο ηγέτη του κουρδικού αυτονομιστικού κινήματος, Αμπντουλάχ Οτζαλάν.

Το Σάββατο, ο κ. Οτζαλάν συναντήθηκε με τον αδελφό του, Μεχμέτ Οτζαλάν στις φυλακές του νησιού Ίμπραλι. Στα πλαίσια της συγκεκριμένης συνάντησης, μέσω του αδελφού του, ο κ. Οτζαλάν ζήτησε από τα μέλη του αυτονομιστικού κινήματος να τερματίσουν την μεγάλη απεργία πείνας στις τουρκικές φυλακές. Σύμφωνα με τον κ. Οτζαλάν, διά μέσου της μεγάλης απεργίας πείνας, οι Κούρδοι αντάρτες, πολιτικοί και ακτιβιστές κατάφεραν να προσελκύσουν το ενδιαφέρον της τουρκικής κοινωνίας στην κρίσιμη φάση, την οποία διανύει το Κουρδικό Ζήτημα.


Τα μέλη του αυτονομιστικού κινήματος έλαβαν αμέσως υπόψη τους το μήνυμα του κ. Οτζαλάν. Το βράδυ του Σαββάτου εκατοντάδες φυλακισμένοι ανακοίνωσαν ότι συζητούν μεταξύ τους τον άμεσο τερματισμό της απεργίας πείνας. Χθες, οριστικοποιήθηκε η απόφαση των φυλακισμένων και έλαβε χώρα ο τερματισμός της μεγάλης, ιστορικής απεργίας πείνας.

Την Κυριακή, η τουρκική εφημερίδα «Ραντικάλ» ανέφερε ότι ο τερματισμός της απεργίας πείνας και το μήνυμα του κ. Οτζαλάν ήρθε στο προσκήνιο χάρη στις προσπάθειες των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών (ΜΙΤ). Συγκεκριμένα, τις προηγούμενες εβδομάδες, μια ομάδα της ΜΙΤ επισκέφθηκε τρεις φορές τον φυλακισμένο ηγέτη του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (ΡΚΚ) και έθεσε επί τάπητος το ενδεχόμενο του τερματισμού της απεργίας πείνας. Η συγκεκριμένη κίνηση της ΜΙΤ έλαβε χώρα την στιγμή που ο Πρωθυπουργός Ερντογάν έδωσε δημοσίως το πράσινο φως για την επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην ΜΙΤ και στον κ. Οτζαλάν.

Μπορεί ο «τελευταίος άσος» στο μανίκι του Τούρκου Πρωθυπουργού, ο Αμπντουλάχ Οτζαλάν, να μπόρεσε να τερματίσει την μεγάλη απεργία πείνας, ωστόσο, η κρίσιμη εξέλιξη του σαββατοκύριακου δεν κατάφερε να ρίξει την ένταση στο Κουρδικό Ζήτημα. Χθες, στην νοτιοανατολική Τουρκία, πέντε στρατιώτες του τουρκικού στρατού έχασαν την ζωή τους από τα πυρά των Κούρδων ανταρτών. Την ίδια στιγμή, σε διάφορες περιοχές της νοτιοανατολικής Τουρκίας, οι δυνάμεις ασφαλείας συγκρούστηκαν με τις δυνάμεις του ΡΚΚ. Σήμερα, τα κουρδικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι Σύριοι αντιφρονούντες, οι οποίοι υποστηρίζονται από το τουρκικό κράτος, έχουν εξαπολύσει στην βόρεια Συρία μεγάλες επιθέσεις κατά των δυνάμεων του αυτονομιστικού κινήματος.

Εν ολίγοις, όλα δείχνουν ότι η Τουρκία πρέπει να καταβάλει μεγάλες προσπάθειες για να μετατρέψει τον «τελευταίο άσο» της σε μια ευκαιρία για την επίλυση του Κουρδικού Ζητήματος.

* Ο Νίκος Στέλγιας είναι ανταποκριτής της «Κ» στην Κωνσταντινούπολη
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ