2012-11-20 09:38:09
Φωτογραφία για Γερμανοί: «Πατάξτε, επιτέλους, τη φοροδιαφυγή»
Ρουκέτες κατά των Ελλήνων πολιτικών που καθυστερούν την πάταξη της φοροδιαφυγής εξαπολύουν συστηματικά πλέον οι δανειστές της χώρας μας. Με αιχμή του δόρατος τους Γερμανούς πολιτικούς, οι οποίοι επαναλαμβάνουν σε όλους τους τόνους ότι η υπ'αριθμόν ένα προτεραιότητα της χώρας πρέπει να είναι η φορολόγηση των πλουσίων και η φοροδιαφυγή οι βολές ήρθαν χθες, για πρώτη φορά, και από τον Γερμανό ηγέτη των Σοσιαλδημοκρατών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.

O Γκάμπριελ ζήτησε να παγώσουν τα προστατευόμενα περιουσικά στοιχεία των Ελλήνων στην Ευρωπαική Ενωση μέχρι να αποδείξουν ότι πλήρωσαν τους νόμιμους φόρους.

«Δεν μπορώ να διανοηθώ ένα νέο πακέτο βοήθειας, χωρίς να υποχρεωθούν να πληρώσουν και οι πλούσιοι Ελληνες» τόνισε ο πρόεδρος του SPD Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, σε μια πρωτοφανούς σκληρότητας δήλωση εναντίον των φοροφυγάδων, σε συνέντευξή που παραχώρησε στην εφημερίδα Bild am Sonntag.

Ο κ. Γκάμπριελ κάλεσε τη γερμανική κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή Ενωση να πάψουν να παρακολουθούν απαθείς τη φοροδιαφυγή και να παγώσουν τους λογαριασμούς Ελλήνων μέχρι να πληρώσουν τους νόμιμους φόρους.

Ο ηγέτης του SPD τα 'βαλε και με την Ανγκελα Μέρκελ και τόνισε ότι τόσο η Γερμανία όσο και άλλες χώρες έχουν επωφεληθεί, καθώς οι Ελληνες Κροίσοι διοχέτευαν τα χρήματά τους σε αυτές: «Οι ηγεσίες θα πρέπει να ντρέπονται που κέρδιζαν κρυφά, σαν κλεπταποδόχοι, από τη φοροδιαφυγή των δισεκατομμυριούχων Ελλήνων και μετά ζητούσαν από τους Γερμανούς και τους Ευρωπαίους φορολογουμένους χρήματα για πακέτα διάσωσης» είπε ο κ. Γκάμπριελ.

Ο γερμανός πολιτικός πρόσθεσε ότι στην Ελλάδα υπάρχουν σημαντικά περιθώρια εξοικονόμησης πόρων από τον αμυντικό προϋπολογισμό ο οποίος, όπως είπε, «σε σχέση με την οικονομική δύναμη της χώρας είναι από τους μεγαλύτερους στην Ευρώπη».

«Αγόρασε εξοπλισμούς και άσε το λαό σου να πεινάσει, αυτό δεν ήταν ποτέ καλή συνταγή κατά της κρίσης», σημείωσε ο επικεφαλής του SPD.

Το Spiegel βγάζει φωτιά για την φοροδιαφυγή στην Ελλάδα

Αίσθηση προκαλεί, παράλληλα, το σημερινό επιθετικό δημοσίευμα του περιοδικού Spiegel, το οποίο αναφέρει ότι την ώρα που η ελληνική οικονομία συντρίβεται και οι πολιτικοί επιβάλλουν μέτρα λιτότητας, οι πλούσιοι Ελληνες παρακολουθούν τα γεγονότα με πρωτοφανή αδιαφορία.

Πολλοί από τους πλούσιους Ελληνες δεν φορολογούνται καθόλου και μερικοί από αυτούς που καλούνται να πληρώσουν φόρους προτιμούν να μεταφέρουν την υποχρέωσή τους στο κράτος, επισημαίνει το γερμανικό περιοδικό.

«Την ίδια ώρα κυκλοφορούν στην Αθήνα λίστες με τα ονόματα πολιτικών, ηθοποιών και επιχειρηματιών που έβγαλαν λεφτά στην Ελβετία. Τα μέλη της ελίτ της Ελλάδας συνεχίζουν να εκμεταλλεύονται όλα τα παραθυράκια που τους προσφέρει η κυβέρνηση» συμπληρώνει το Spiegel.

Καταθέσεις 170 δισ. ευρώ στην Ελβετία

Το περιοδικό τονίζει ότι ενώ η Ελλάδα έχει δημόσιο χρέος 301 δισ. ευρώ, οι πολίτες της έχουν μέχρι και 170 δισ. ευρώ σε τράπεζες στην Ελβετία! Αναφέροντας τη γνωστή φράση «φτωχή χώρα με πλούσιους κατοίκους» το Spiegel δίνει μια εικόνα της Ελλάδας που ζει στη χλιδή:

«Στα ακριβά προάστια, στην Κηφισιά και τη Γλυφάδα, βλέπεις ακόμη Πόρσε Καγιέν να τρέχουν στους δρόμους και κυρίες να πίνουν καφέ κρατώντας τσάντες Hermes. Oι οίκοι Balenciaga, Gucci και Dior έχουν καταστήματα στην Ελλάδα» γράφει.

Προσθέτει μάλιστα ότι οι ανεξόφλητες οφειλές του Δημοσίου προς τους ιδιώτες ανέρχονται στα 9 δισ. ευρώ την ώρα που ακόμη και σήμερα το κράτος εξακολουθεί να απαλλάσσει από όλους τυς φόρους τις εφοπλιστικές εταιρείες που αποτελούν τον πιο επιτυχημένο τομέα της οικονομίας.

Κλιντον και ελληνική φοροδιαφυγή

Αξίζει να σημειωθεί ότι ακόμη και ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον, ο οποίος βρέθηκε στη Χάγη για διάλεξη είπε χθες ότι οι Ελληνες είναι ένας εργατικός λαός αλλά έχουν δύο μειονεκτήματα, και το ένα είναι η φοροδιαφυγή των πλουσίων.

«Το μειονέκτημα των Ελλήνων είναι ότι έχουν αδύναμη διοίκηση και μια ελίτ που δεν πληρώνει φόρους» δήλωσε ο Μπιλ Κλίντον, παρουσιάζοντας με μια φράση όλο το πρόβλημα της σύγχρονης Ελλάδας.

Μέρκελ : Η Ελλάδα πληρώνει το λάθος της φοροδιαφυγής

Στα προβλήματα της Ελλάδας αναφέρθηκε πρόσφατα και η Καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ, μιλώντας στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο προσθέτοντας ότι «η φοροδιαφυγή και οι προβληματικές ΔΕΚΟ είναι λάθη της χώρας».

«Δεν είναι δυνατό οι αστικές συγκοινωνίες να μην μπορούν να εισπράξουν τα κόμιστα και οι φορολογικές υπηρεσίες τα έσοδα» είπε και καταχειροκροτήθηκε από τους παριστάμενους ευρωβουλευτές. Αναφέρθηκε και στον ΟΣΕ - λέγοντας ότι «δεν πωλούσε αρκετά εισιτήρια ούτε για τους μισθούς των υπαλλήλων του». «Δεν είναι δυνατόν κάθε φορά που πάει να γίνει μια ιδιωτικοποίηση στην Ελλάδα να κατεβαίνει ο κόσμος σε απεργία» δήλωσε η κ. Μέρκελ.

Σε κάθε δημόσια τοποθέτησή της για την Ελλάδα αλλά και στις συναντήσεις κορυφής με τον Ελληνα Πρωθυπουργό η κυρία Μέρκελ επαναλαμβάνει ότι η πάταξη της φοροδιαφυγής αποτελεί εθνική προτεραιότητα. Πρόσφατα η γερμανική κυβέρνηση συμφώνησε με την ελληνική πλευρά να παράσχει τεχνογνωσία και να βοηθήσει στην πάταξη της φοροδιαφυγής και της συγκέντρωσης των φόρων.

Στο πλαίσιο αυτό ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης συναντήθηκε στις αρχές Σεπτεμβρίου με την αρμόδια υπουργό της Ελβετίας προκειμένου να εφαρμοστεί μία συμφωνία για την φορολόγηση των καταθέσεων ανάλογη με εκείνη που έχει γίνει με την Αγγλία και την Γερμανία. Μέχρι στιγμής, ωστόσο, δεν υπάρχουν αποτελέσματα στον τομέα της φοροδιαφυγής και ο αρμόδιος υφυπουργός, παρά τις διαβεβαιώσεις του, δεν έχει ανακοινώσει καμία πρωτοβουλία στην κατεύθυνση αυτή.

Και οι «Πράσινοι» κατά της φοροδιαφυγής στην Ελλάδα

Να θυμίσουμε ότι πρόσφατα, την παρέμβαση της Koμισιόν για τον έλεγχο της φοροδιαφυγής, αποφυγής και του ξεπλύματος μαύρου χρήματος τόσο στην Ελλάδα όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ζήτησαν ο Ντάνυ Κον Μπεντίτ και η Ρεβέκκα Χαρμς, συμπρόεδροι των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο, με επιστολή τους προς τους Χέρμαν Βαν Ρομπέι, πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και Χοσέ Μάνουελ Μπαρόζο, πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η δραματική οικονομική, κοινωνική και πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα αναδεικνύει, σύμφωνα με τους Πράσινους στο ευρωκοινοβούλιο, την ανάγκη να ενταθούν οι προσπάθειες για την πρόληψη της φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής, καθώς και του ξεπλύματος χρήματος.

Αναλυτικά, οι Πράσινοι επισημαίνουν την παρεμπόδιση από τις κυβερνήσεις της Αυστρίας και του Λουξεμβούργου της αυτόματης ανταλλαγής πληροφοριών εντός της ΕΕ αλλά και μεταξύ μελών κρατών και τρίτων χωρών. Στην επιστολή τους τονίζουν ότι η αποτυχία να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα κατά των φορολογικών παραδείσων, όπως η Ελβετία, σε επίπεδο ΕΕ υπονομεύει τη νομιμότητα τόσο σε χώρες που αντιμετωπίζουν τους επαχθείς όρους που συνοδεύουν τα ταμεία διάσωσης, καθώς και σε χώρες που συνεισφέρουν στα ταμεία.

Παράλληλα, επισημαίνουν ότι το ECOFIN δεν είναι το σωστό φόρουμ για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, ενώ προτείνουν την παρέμβαση του Ευρωπαϊκού Συμβούλιου.

Τέλος, ζητούν αναθεώρηση της οδηγίας για την καταπολέμηση του ξεπλύματος χρήματος ώστε να καθορίσει κανόνες διαφάνειας σχετικά με την πραγματική κυριότητα των εταιρειών, τα καταπιστευματικά ταμεία, τα ιδρύματα.

Πηγή: iefimerida.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ