2012-11-20 12:41:44
Φωτογραφία για Τα Σκόπια και η Ε.Ε.
Tου Σταυρου Τζιμα

Ο αρμόδιος για θέματα Διεύρυνσης της Ε.Ε. Στέφαν Φούλε τρέχει. Από τις Βρυξέλλες στα Σκόπια, στην Αθήνα, στο Βερολίνο και εσπευσμένα στη Σόφια. Εχει θέσει ως υψηλή προτεραιότητά του τη χορήγηση, κατά τη σύνοδο των ΥΠΕΞ της Ε.Ε. τον Δεκέμβριο, ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων για τη FYROM, και καθώς ο χρόνος μετράει αντίστροφα, προσπαθεί να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις θετικού αποτελέσματος.

Ποιο θα μπορούσε κατά τον κ. Φούλε να ήταν αυτό; Να ομοφωνήσουν οι υπουργοί των Εξωτερικών σε μια φόρμουλα που θα δίνει την ημερομηνία στα Σκόπια και ταυτόχρονα οι δύο πλευρές θα δεσμευθούν να αρχίσουν διαπραγματεύσεις που θα καταλήξουν σε αμοιβαία αποδεκτή λύση στο όνομα, μαζί με τις ενταξιακές. Kάτι παρόμοιο, δηλαδή, με τη διαδικασία που ακολουθήθηκε στη διένεξη μεταξύ Σλοβενίας και Κροατίας για τα θαλάσσια σύνορά τους, κατά την οποία η Λιουμπλιάνα δέχθηκε να προχωρήσουν οι ενταξιακές διαδικασίες για το Zάγκρεμπ με ταυτόχρονες διαπραγματεύσεις για το μεταξύ τους πρόβλημα.


Ο κ. Φούλε μάλλον δεν εισέπραξε, όπου και αν πήγε, την ανταπόκριση που περίμενε. Στο Βερολίνο τού επισήμαναν ότι δεν είναι καιρός για τέτοια. Ας τα βρουν πρώτα με την Ελλάδα τα Σκόπια και μετά να το ξανακουβεντιάσουμε, του είπαν. Στην Αθήνα, του ξεκαθάρισαν ότι όσο ο κ. Γκρούεφσκι εμμένει στην αδιαλλαξία του και στον επιθετικό εθνικισμό, δεν γίνεται τίποτα.

Στη Σόφια, ο πρόεδρος Πλεβενλίεφ του δήλωσε πως η χώρα του «δεν μπορεί να εκδώσει ευρωπαϊκό πιστοποιητικό στα Σκόπια όσοι οι ιθύνοντές τους προωθούν και επιβάλλουν συστηματικά την ιδεολογία του μίσους προς τη Βουλγαρία».

Ο Ευρωπαίος επίτροπος, για να προωθήσει την ατζέντα του, χρησιμοποιεί ακραία επιχειρηματολογία. Προβάλλει ως άμεσους κινδύνους, από τη συνεχιζόμενη αναμονή της FYROM στον προθάλαμο της Ε.Ε., την ενίσχυση του εθνικισμού, τη διεθνοτική αντιπαλότητα που μπορεί να επιφέρει διάλυση του κράτους, αλλά και την ένταση του ευρωσκεπτικισμού στον πληθυσμό.

Δεν εξηγεί, ωστόσο, για ποιο λόγο Αθήνα και Σόφια θα πρέπει να επιβραβεύσουν τον αλυτρωτισμό και την αλαζονεία του κ. Γκρούεφσκι. Γιατί, ειδικά η ελληνική πλευρά, να δώσει τόσα πολλά χωρίς να πάρει τίποτα; Νομίζει στ’ αλήθεια ότι ο κ. Σαμαράς θα θελήσει να αυτοκτονήσει πολιτικά προσφέροντας ένα τέτοιο δώρο στα Σκόπια για να πανηγυρίζει ο κ. Γκρούεφσκι ότι έσυρε τους ηττημένους Ελληνες κάτω από τις γέφυρες του Βαρδάρη;

Ο κ. Φούλε δείχνει να έχει πάρει προσωπικά το θέμα της ένταξης της ΠΓΔΜ στην Ε.Ε. Για να φτάσει στην επιτυχία, θα πρέπει να συγκατατεθούν η Ελλάδα, η Βουλγαρία και μερικοί άλλοι που δεν θεωρούν ώριμες τις συνθήκες. Ταυτιζόμενος όμως με την πλευρά των Σκοπίων, αντί για λύτης κινδυνεύει να καταστεί μέρος του προβλήματος.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_columns_3_16/11/2012_501833
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ