2012-11-20 18:07:02
Φωτογραφία για Χαράτσι και για τη «βρόμικη» ΔΕΗ
της Βάλιας Μπαζού

Την ίδια ώρα που η μία μετά την άλλη οι πολυκατοικίες σε θυελλώδεις συνελεύσεις παίρνουν την απόφαση να μην προμηθευτούν πετρέλαιο, την ίδια ώρα που το βάρος της υποτυπώδους θέρμανσης θα... πέσει αναγκαστικά στα ηλεκτρικά σώματα κάθε είδους, οι καταναλωτές θα κληθούν να πληρώσουν πανάκριβα και τις μέχρι σήμερα επιλογές της «βρόμικης» ΔΕΗ. Οι καταναλωτές θα κληθούν, δηλαδή, να πληρώσουν τα δικαιώματα για τους ρύπους που εκπέμπει η ΔΕΗ και μάλιστα σε υψηλότερη από σήμερα τιμή.

Από την 1η Ιανουαρίου του 2013 η ΔΕΗ θα επιβαρυνθεί από 500 εκατομμύρια ευρώ έως και 1 δισεκατομμύριο- ανάλογα με τη διαμόρφωση της τιμής του τόνου του διοξειδίου του άνθρακα- αφού θα πρέπει να πληρώνει το σύνολο των δικαιωμάτων εκπομπών ρύπανσης - 50 εκατομμύρια όνοι το έτος - αφού σταματά η δωρεάν κατανομή δικαιωμάτων στις ηλεκτροπαραγωγικές μονάδες.

Το πρόβλημα που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν τα νοικοκυριά εξαιτίας της αδράνειας της ΔΕΗ γίνεται ακόμα μεγαλύτερο μετά τα μέτρα που παρουσίασε η Κομισιόν τα οποία επί της ουσίας εκτινάσσουν την τιμή του τόνου στα ύψη σε σχέση με τις τιμές που ισχύουν σήμερα.


Αυτό σημαίνει ότι το κόστος της ρύπανσης ή έστω το μεγαλύτερο μέρος, θα μετακυλιστεί στους καταναλωτές εκτινάσσοντας για μια ακόμα φορά τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς. Και αυτό θα συμβεί γιατί η ΔΕΗ επιμένει στην κυριαρχία των ορυκτών καυσίμων, τα οποία η εκάστοτε κυβέρνηση επίσης επιμένει να επιδοτεί πλουσιοπάροχα.

Οι εταιρείες ηλεκτροπαραγωγής, όπως είναι η ΔΕΗ, είχαν από το 2003 και για μια δεκαετία μπόνους προσαρμογής και γι αυτό δεν πλήρωναν ούτε ένα ευρώ για τους επιπλέον ρύπους που εξέπεμπαν. Αντί, όμως, στο διάστημα αυτό των 10 ετών η ΔΕΗ να αλλάξει ριζικά τη στρατηγική της για την ενέργεια, επαναπαύθηκε, αδράνησε και δεν προχώρησε σε κανένα μέτρο προσαρμογής. Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με στοιχεία της Greenpeace από την Οδηγία (2003) για την πρώτη φάση του συστήματος εμπορίας ρύπων (2005 – 2007), μέχρι και σήμερα η ΔΕΗ έχει μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από ελάχιστα έως καθόλου!

Έτσι οι καταναλωτές μέσω της ΔΕΗ και του γερασμένου στόλου της θα κληθούν να πληρώσουν πανάκριβα την εμμονή της Πολιτείας στα «βρόμικα» καύσιμα, πετώντας πιο βαθιά στον πάτο του πηγαδιού τους χρεοκοπημένους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.
topontiki.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ