2012-11-21 11:25:02
Φωτογραφία για Η Τοπική Αυτοδιοίκηση στη λαιμητόμο!
Γράφει ο Γιωργος Κακαρης, δημοτικος συμβουλος

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση αποτελεί ένα από τα μεγάλα θύματα του Μνημονίου 3. Οι άθλιες ρυθμίσεις που εν μια νυκτί “πέρασαν” οι 153 εθνοπατέρες, βάζουν στη... λαιμητόμο τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης για τους οποίους έρχονται μαύρες μέρες.

Απορίας άξιον είναι πως από τους 153 βουλευτές, αρκετοί προέρχονταν από το χώρο της Αυτοδιοίκησης (Κουκουλόπουλος, Κακλαμάνης, Ντινόπουλος, Κικίλιας, Τσαβδαρίδης, Βεσυρόπουλος κ.α) κανένας δεν ύψωσε τις αντιρρήσεις του για την οριστική ταφόπλακα στους ΟΤΑ.

Το τρίτο μνημόνιο, φέρνει μια σειρά νέων βάναυσων μέτρων σε βάρος του Ελληνικού λαού. Μαζί με τις άγριες περικοπές σε μισθούς, συντάξεις, κοινωνικά επιδόματα κ.λ.π. μπαίνει άγριο μαχαίρι στους πόρους και στην αυτοτέλεια της τοπικής αυτοδιοίκησης, ενώ οι εργαζόμενοι στους Δήμους αποτελούν τον πρώτο στόχο στις απολύσεις. Τέτοιου είδους μέτρα αποκεφαλίζουν την ήδη ευνουχισμένη τοπική αυτοδιοίκηση και περιορίζουν παραπέρα το κοινωνικό έργο που επιτελεί.


Το Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ, ουσιαστικά θα είναι δήμαρχος στη θέση του δήμαρχου «κόκκινου» δήμου. Θα μπορεί, εφόσον οι αρχικές του υποδείξεις προς τον «κόκκινο» δήμο για την οικονομική του εξυγίανση δε φέρουν αποτέλεσμα, να ζητεί από το υπουργείο Εσωτερικών να «βάλει» το συγκεκριμένο δήμο στο Πρόγραμμα Εξυγίανσης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την τσέπη του πολίτη, αλλά και τους εργαζομένους.

Με τον «Καλλικράτη» καταστράφηκε όποια «αυτοδιοικητική δημοκρατία» στις κωμοπόλεις και τα χωριά υπήρχε, δημιουργήθηκαν τεράστια διοικητικά, οικονομικά και λειτουργικά προβλήματα. Προστέθηκαν στην τοπική αυτοδιοίκηση περισσότερες αρμοδιότητες, ενώ αφαιρέθηκαν πόροι και προσωπικό.

Οι σχετικές δαπάνες στους ΟΤΑ, μειώθηκαν το 2011 κατά 500 εκατομμύρια ευρώ, το 2012 θα μειωθούν κατά 1 δισ. ευρώ και το 2013 θα μειωθούν κατά 1,5 δισ. ευρώ. Δηλαδή, μέσα σε τρία χρόνια θα αφαιρεθούν 3 δισ. από την Τοπική και Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση.

Τι μπορεί να σημαίνει αυτό; Χρεοκοπία των δήμων, ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, στάση πληρωμών σε εργαζόμενους και προμηθευτές, αύξηση φόρων, διάλυση χιλιάδων οργανισμών –νομικών προσώπων, απόλυση όλων των συμβασιούχων, κατάργηση υπηρεσιών κτλ.

Με τις εντολές της Τρόικας και του Μνημονίου θα εξαφανιστεί ο δημόσιος και κοινωνικός χαρακτήρας των ανταποδοτικών υπηρεσιών του δήμου, με πρώτη και καλύτερη την αποκομιδή των απορριμμάτων. Με τους εργολάβους να καραδοκούν για τις ιδιωτικοποιήσεις, που διαδέχονται η μια την άλλη και χιλιάδες εργαζόμενους να περνούν την πόρτα της «εξόδου» προς την ανεργία.

Απαξιώνονται ή καταργούνται υπηρεσίες κοινωνικής πρόνοιας. Απαγορεύτηκαν οι συμβάσεις προσωπικού για επείγουσες ανάγκες, όπως πυρασφάλεια, προσωπικό παιδικών σταθμών, καθαρίστριες για σχολικά κτήρια, κέντρα υγείας κ.λπ. Κοινωνικές δομές κλείνουν, με χιλιάδες εργαζόμενους στο δρόμο και εκατοντάδες χιλιάδες εξυπηρετούμενους πολίτες αβοήθητους. Πολλοί παιδικοί σταθμοί απειλούνται με κλείσιμο, αφού ο προϋπολογισμός της δημοτικής αρχής δεν επαρκεί για προσωπικό και τροφεία.

Έρχονται και βάζοντας το μαχαίρι στο λαιμό πετάνε το μπαλάκι στους Δήμους και στους δημοτικούς συμβούλους να βγάλουν το φίδι από την τρύπα, μας υποχρεώνουν να αυξήσουμε τέλη παίζοντας το ρόλο του φοροεισπράκτορα.

Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης Όλι Ρεν προκύπτει ότι τα χρέη των τοπικών αυτοδιοικήσεων των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, και το 2011, οι ΟΤΑ της χώρας μας ήταν λιγότερο χρεωμένοι σε σύγκριση με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με ποσοστό δανεισμού μόλις 0,9% επί του ΑΕΠ σε σχέση με χώρες όπως η Ιταλία και η Ολλανδία με 8,6%, η Γαλλία με 8,4%, η Δανία με 7,3%, η Σουηδία με 7%, η Φινλανδία με 6,5% και η Γερμανία με 5,4%.

Άρα καταλαβαίνουμε πως ότι γίνεται ως στόχο έχει το «ζεστό αίμα» των εργαζομένων, την την απαξίωση και υποβάθμιση των δημοσίων υπηρεσιών με απώτερο σκοπό την απόλυση χιλιάδων εργαζομένων την εκχώρηση σε ιδιώτες και την πρόσληψη για ένα κομμάτι ψωμί των απολυμένων.

Δυστυχώς οι πολιτικές των 3 τελευταίων ετών μας οδήγησαν σε απώλεια της εθνικής μας κυριαρχίας με αυτήν την ιδιότυπη αλλά υπαρκτή «τριπλή κατοχή» από Κομισιόν – Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα – Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, που με την παράδοση άνευ όρων των κυβερνήσεων μας ουσιαστικά «εισέβαλαν» στην Ελλάδα και απέκτησαν τον πλήρη έλεγχο της οικονομίας.

Θα είμαστε συνεργοί στην διάλυση και το ξεπούλημα της πατρίδας μας αν σκύψουμε το κεφάλι, η ανυπακοή των δημοτικών αρχών είναι η μόνη και αναγκαία δημοκρατική πράξη αντίστασης απέναντι στην επιχειρούμενη διάλυση του κράτους και της αυτοδιοίκησης.

Έχουμε υποχρέωση να αγωνιστούμε για τα παιδιά μας, μπορεί να μας πάρουν τους μισθούς τα σπίτια τα υλικά αγαθά αλλά την αξιοπρέπεια μας όχι.
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΤΡΑΠΕΖΕΣ, ΕΚΤΟΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
ΤΡΑΠΕΖΕΣ, ΕΚΤΟΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ