2012-11-21 23:43:03
Φωτογραφία για Σε καθυστέρηση καταβολής μισθών μπορεί να οδηγήσουν οι καταλήψεις των δήμων
«Παράπλευρες απώλειες», που μπορεί να οδηγήσουν σε καθυστέρηση στην καταβολή των δεδουλευμένων των υπαλλήλων των δήμων, έχει ως συνέπεια η μετωπική σύγκρουση της κυβέρνησης με τους συνδικαλιστές και τους δημάρχους γύρω από... το θέμα των απολύσεων στο Δημόσιο.

Σύμφωνα με Το Βήμα, η κατάσταση επιτείνεται από την απόφαση της κυβέρνησης, όπως προκύπτει από σχετική εγκύκλιο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης:

1. για τους φορείς που δεν ανταποκρίθηκαν στις νόμιμες υποχρεώσεις τους να λάβει υπ όψη τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του από την απογραφή και

2. να θέσει σε διαθεσιμότητα το σύνολο του προσωπικού της κατηγορίας ΔΕ διοικητικού που εργάζονται με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, χωρίς τις εξαιρέσεις που προβλέπονται από τον νόμο.

«Η παράλειψη των υπηρεσιών να αποστείλουν στοιχεία αναφέρεται στην εγκύκλιο, θα αποβεί σε βάρος των υπαλλήλων εκείνων οι οποίοι θα εξαιρούντο από την εφαρμογή του νόμου» αναφέρει η εγκύκλιος.


Συγκεκριμένα, παράγοντες της τοπικής αυτοδιοίκησης άφηναν να εννοηθεί, στο περιθώριο της συνέντευξης Τύπου του προέδρου της ΚΕΔΕ Κώστα Ασκούνη, ότι η παράλυση των οικονομικών υπηρεσιών των δήμων που έχουν καταληφθεί από τους εργαζόμενους, οι οποίοι αντιδρούν στη διαθεσιμότητα, έχει ως αποτέλεσμα να μην έχουν σταλεί, εκτός των άλλων, και τα επικαιροποιημένα στοιχεία της απογραφής του προσωπικού που αποτελούν αναγκαία προϋπόθεση ώστε η Ενιαία Αρχή Πληρωμών να καταβάλει την μισθοδοσία.

Οι δήμαρχοι, παρά ταύτα, αρνούνται να αποδεχθούν το «μπαλάκι» που τους πέταξε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Αντώνης Μανιτάκης και να υπογράψουν τις διαπιστωτικές πράξεις για τις απολύσεις του προσωπικού, γεγονός που, εκτός των άλλων, θα είχε ως συνέπεια να «ομαλοποιηθεί» η κατάσταση στις οικονομικές υπηρεσίες των δήμων.

Η εξεύρεση όμως των στοιχείων από την απογραφή είναι μια εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση με δεδομένο ότι, τόσο το Μνημόνιο όσο και η Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, προβλέπουν μία σειρά εξαιρέσεις από την εφαρμογή του μέτρου. Εκτός τούτου, δεν έχουν ενταχθεί όλες οι υπηρεσίες του Δημοσίου, όπως και πολλοί δήμοι, στην Ενιαία Αρχή Πληρωμών.

Έτσι, προκειμένου να υπερβεί αυτόν τον σκόπελο η ηγεσία του υπουργείου, μεταξύ των σεναρίων που εξετάζει, είναι να θέσει όλους τους υπαλλήλους της κατηγορίας ΔΕ διοικητικού που εργάζονται με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου σε διαθεσιμότητα και κατόπιν να ζητήσει από τους ίδιους του υπαλλήλους και τις οικονομικές υπηρεσίες να βεβαιώσουν τις εξαιρέσεις.

Κάτι τέτοιο, ωστόσο, συνεπάγεται ότι για την κατηγορία αυτή των υπαλλήλων θα υπάρξει «κάθετη» μείωση των αποδοχών τους στο 75% του βασικού τους μισθού, η οποία θα αποκατασταθεί μόνον όταν οι ίδιοι ή οι υπηρεσίες τους βεβαιώσουν ότι εξαιρούνται. «Εξετάζονται διάφορα σενάρια» παραδέχονται στελέχη του υπουργείου. Κάτι τέτοιο ωστόσο είναι βέβαιον ότι θα δημιουργήσει νέες επιπλοκές και θα έχει ως επακόλουθο αλυσιδωτές αντιδράσεις.

sofokleous10.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ