2012-11-24 11:55:15
Φωτογραφία για Προς συμφωνία - για δόση και χρέος - στο Eurogroup
Το ενδεχόμενο νέου κουρέματος του ελληνικού χρέους απέρριψε η Καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία για την Ελλάδα στο Eurogroup της Δευτέρας. Οπως τόνισε οι πάντες εργάζονται εντατικά για την εξεύρεση συμφωνίας, καθώς η Ελλάδα έχει εκπληρώσει όλες τις προαπαιτούμενες δράσεις που της είχαν ζητηθεί.

Η Καγκελάριος υποστήριξε ότι είναι εφικτή η επίτευξη συμφωνίας τη Δευτέρα, «αλλά δεν έχουμε ακόμη φτάσει εκεί».

Η κυρία Μέρκελ επανέλαβε την πάγια θέση της Γερμανίας κατά του «κουρέματος» του ελληνικού χρέους, τονίζοντας ότι θα πρέπει να εξευρεθούν άλλες εναλλακτικές λύσεις.

Τέλος, αναφέρθηκε στην ανάγκη να υπάρξουν επενδύσεις στην Ελλάδα και τόνισε τη σημασία της ανακεφαλοποίησης των ελληνικών τραπεζών.

Νωρίτερα, ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος της Γερμανίας Γκέοργκ Στράιτερ είχε δηλώσει ότι «μπορεί κανείς να είναι σχετικά αισιόδοξος κοιτάζοντας προς τη Δευτέρα», διευκρινίζοντας πως «δεν έχουμε, πλέον, να κάνουμε με προβλήματα σχετικά με το περιεχόμενο, αλλά κυρίως με τεχνικά προβλήματα».


Την αισιοδοξία του εξέφρασε και ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών Μάρτιν Κότχαους, ο οποίος σημείωσε ότι «η βούληση όλων να βρουν λύση είναι μεγάλη», συμπληρώνοντας, ωστόσο, ότι «υπάρχει ακόμη λίγη δουλειά να γίνει ως τη Δεύτερα».

Ο κ. Κότχαους είπε ακόμα ότι «βρισκόμασταν σίγουρα πολύ κοντά ο ένας στον άλλον κατά τη διάρκεια αυτής της εβδομάδας. Διαπιστώνω σε όλες τις πλευρές, σε όλους τους συμμετέχοντες, μια πολύ μεγάλη βούληση για συνεργασία».

***

Έκτακτη τηλεδιάσκεψη θα πραγματοποιήσουν το απόγευμα οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης για να εξετάσουν το ελληνικό ζήτημα με τη συμμετοχή, επίσης, αξιωματούχων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Κομισιόν. Σε αυτήν θα προσδιοριστεί το επίπεδο των διαφορών μεταξύ του ΔΝΤ και του Βερολίνου καθώς και οι δυνατότητες προσέγγισης προκειμένου να καταστεί δυνατή η εκταμίευση της δόσης. Η κυβέρνηση δεν φαίνεται να ανησυχεί και εκτιμά, με βάση τις συναντήσεις και επαφές που είχε στις Βρυξέλλες ο Πρωθυπουργός, πως την προσεχή Δευτέρα θα εγκριθεί η εκταμίευση σε πρώτη φάση των 31,5 δισ. ευρώ και σε δεύτερη φάση το ποσό των 12,5 δισ. ευρώ.

Συγκρατημένα αισιόδοξος εμφανίζεται ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ελπίζει ότι την προσεχή Δευτέρα στη νέα σύνοδο του Eurogroup θα υπάρξει απόφαση για την εκταμίευση της δόσης, ωστόσο, επιθυμεί να διαμορφωθεί κλίμα υπεραισιοδοξίας και τηρεί χαμηλούς τόνους.

«Εχει σταματήσει πια να ακούγεται ότι "για όλα φταίει η Ελλάδα" και πλέον μπορούμε και προωθούμε λύσεις συμφέρουσες, οι περισσότεροι ομόλογοί μας πλέον είναι θερμοί υποστηρικτές της Ελλάδας» τόνισε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Ο Αντώνης Σαμαράς συνέχισε λέγοντας ότι «η μάχη συνεχίζεται και επιδιώκουμε να πάρουμε περισσότερα ποσά».

Ο ίδιος ανέφερε ότι τις τελευταίες δύο ημέρες είχε συνεχείς επαφές με τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της Γερμανίας, της Γαλλίας, του Βελγίου, της Ολλανδίας, της Πορτογαλίας, της Σλοβενίας, της Μ. Βρετανίας, της Ιταλίας, της Τσεχίας και της

Λετονίας. Ανέφερε, επίσης, ότι ανάλογες επαφές είχε και ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας.

Όσον αφορά την εκταμίευση της δόσης, ο κ. Σαμαράς σημείωσε ότι είχε μια σειρά συζητήσεων με ομολόγους του και αξιωματούχους της ΕΕ, τονίζοντας ότι οι συνομιλίες θα συνεχιστούν μέχρι την τελευταία στιγμή, μέχρι τη συνεδρίαση του

Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας.

Κυβερνητικές πηγές, εξέφρασαν από τις Βρυξέλλες, την αισιοδοξία τους ως προς την έκβαση των διαβουλεύσεων στο Eurogroup, σημειώνοντας όμως παράλληλα ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει εκπονήσει εναλλακτικά σενάρια σε περίπτωση που δεν ικανοποιηθούν οι επιδιώξεις της.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το μείζον πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα είναι αυτό της ρευστότητας και της αύξησης των επενδύσεων. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι στην παρούσα φάση και η Ευρώπη έχει προβλήματα αύξησης των επενδύσεων.

Σημείωναν χαρακτηριστικά πως στην περίπτωση που η Ελλάδα δεν είχε λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για τη δημοσιονομική εξυγίανση, η συζήτηση σε αυτή τη φάση δε θα αφορούσε την ενίσχυσή της, αλλά την έξωσή της από την ευρωζώνη.

Οι ίδιες κυβερνητικές πηγές δήλωσαν ότι ο Πρωθυπουργός έχει επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τη Διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ και με τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, Τίμοθι Γκάιντνερ και πρόσθεσαν ότι οι τηλεφωνικές επαφές θα συνεχιστούν.

Οι ίδιες πηγές δήλωναν απολύτως ικανοποιημένες για τη συνοχή που υπάρχει στην κυβέρνηση, λέγοντας ότι τα τρία κόμματα στις δύσκολες ώρες ήταν απολύτως ενωμένα.

Στις συζητήσεις που είχε ο κ. Σαμαράς με μέλη της ελληνικής αποστολής που τον ακολούθησαν στις Βρυξέλλες, θεωρεί ότι θα υπάρξει λύση για την Ελλάδα.

Ο ίδιος θεωρεί πως η φιλελληνική ομοβροντία των τελευταίων ωρών θα επιδράσει και την ύστατη στιγμή θα επέλθει συμβιβασμός μεταξύ ΔΝΤ-Βερολίνου για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Μία πρώτη γεύση θα ληφθεί σήμερα στην τηλεδιάσκεψη.

Στην ελληνική αντιπροσωπεία μιλάνε για δέκα δισ. ευρώ που μας χωρίζουν από την απόφαση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και λένε ότι το ΔΝΤ φαίνεται να έχει αποδεχθεί ως βιώσιμο ένα χρέος 124% του ΑΕΠ το 2020.

Μάλιστα, σημειώνουν πως το Eurogroup έχει ήδη συμφωνήσει σε παρεμβάσεις που μειώνουν το προβλεπόμενο επίπεδο του χρέους στο 130% έως το 2020, απομένει δηλαδή να καλυφθεί ένα 5-6% του ΑΕΠ, περίπου 10 δισ. ευρώ.

Μένει να αποδειχτούν τα παραπάνω το απόγευμα στην διευρυμένη έκτακτη τηλεδιάσκεψη.
I-Reporter
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ