2012-03-23 23:59:03
Φωτογραφία για Η Τρόικα την Τρίτη στο Ευρωκοινοβούλιο...
Στην επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα βρεθεί η Τρόικα την ερχόμενη Τρίτη, απέναντι στους «εκπροσώπους των λαών της Ευρώπης» όπως είπαν χαρακτηριστικά οι Έλληνες Ευρωβουλευτές στο πρόγευμα εργασίας που διοργάνωσε στην Αθήνα το γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.  Η Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Άννυ Ποδηματά, η επικεφαλής των Ευρωβουλευτών της ΝΔ Μαριέτα Γιαννάκου, ο Ευρωβουλευτής του ΛΑ.Ο.Σ. Νίκος Σαλαβράκος και ο Θόδωρος Σκυλακάκης... μέλος της "Ομάδας της Συμμαχίας Φιλελευθέρων και Δημοκρατών για την Ευρώπη" και Συνιδρυτής της Δημοκρατικής Συμμαχίας, ρωτήθηκαν από τους δημοσιογράφους ποιο ρόλο θα μπορούσε να παίξει το Ευρωκοινοβούλιο στις διαβουλεύσεις με την Τρόικα.

«Θέλουμε να υπάρχει πολιτική λογοδοσία», είπε η Άννυ Ποδηματά επισημαίνοντας ότι «πάντα υπάρχει η δυνατότητα προσαρμογών στο πρόγραμμα ακόμα και αν δεν αλλάζουν οι τελικοί στόχοι. Όπως υπήρχε και στο πρώτο μνημόνιο περιθώριο αναπροσαρμογής έτσι και τώρα θέλουμε να ενταχθούν και άλλες σκέψεις κι άλλες προτάσεις όπως για παράδειγμα δράσεις για την καταπολέμηση της ανεργίας. Θέλουμε να υπάρχει δημοκρατικός έλεγχος και δημοκρατική λογοδοσία.


Το Ευρωκοινοβούλιο αντιδρά στο ρόλο της Τρόικας. Στο ότι στελέχη τριών οργανισμών έχουν τόσο ισχυρή παρουσία και θα ζητήσει την τακτική παρουσία των στελεχών της Τρόικας στο ευρωκοινοβούλιο, πιθανώς ανά τετράμηνο». Η κυρία Ποδηματά παραδέχτηκε ότι υπήρξε αποσπασματικότητα στην εξεύρεση λύσης από την πλευρά της Ευρώπης. «Από τον Ιανουάριο το Ευρωκοινοβούλιο διεκδικεί να μπει με ουσιαστικό ρόλο και λόγο στην αντιμετώπιση της κρίσης». Εξέφρασε μάλιστα την εκτίμηση ότι «θα έρθει γρήγορα στο προσκήνιο το αναπτυξιακό ευρωομόλογο το οποίο θα λέγεται ευρωομόλογο έργων. Θα υπάρξει επίσης ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για την ανάπτυξη στην Ευρώπη».

Η κυρία Γιαννάκου τόνισε ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είχε και θα έχει πάντα ρόλο στην αντιμετώπιση της κρίσης στην Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση και ετοιμάζει νέες πρωτοβουλίες προς την κατεύθυνση αυτή. «Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μπορεί να βοηθήσει να αλλάξει το πολιτικό κλίμα, πιέζουμε για μια διαφορετική κοινωνική προσέγγιση. Η Τρόικα θα μας πει αυτά που κάνει αλλά θα αναφερθεί και σε όσα εμείς δεν κάναμε εδώ και δύο χρόνια», είπε η κυρία Γιαννάκου και επισήμανε ότι « εμείς πρέπει πρώτα να σώσουμε τη χώρα μας και παράλληλα να ακολουθήσουμε το βηματισμό των άλλων χωρών της Ευρωζώνης». Μάλιστα η επικεφαλής των Ευρωβουλευτών της ΝΔ εξέφρασε εμμέσως και ένα παράπονο προς τους εκπροσώπους των ΜΜΕ λέγοντας ότι «δεν μιλάει μόνο ο Ντανιέλ Κον Μπεντίτ, στο Ευρωκοινοβούλιο μιλάμε κι εμείς και συζητάμε πολλά για το ελληνικό πρόβλημα. Επιζητούμε μια κοινοτική συνεργασία. Η Ευρώπη μόνο σαν σύνολο μπορεί να παίξει κάποιο ρόλο παγκοσμίως, καμία χώρα μόνη της. Ούτε καν η Γερμανία δεν στέκεται μόνη της σε παγκόσμιο επίπεδο, πόσο μάλλον η Ελλάδα. Τώρα βρίσκεται στη φάση της διαβούλευσης η αντιμετώπιση της κρίσης και πώς θα οδηγηθούμε στην ανάπτυξη. Η πρώτη κίνηση του Ευρωκοινοβουλίου ήταν η ψήφιση 6 μέτρων, πέντε κανονισμών και μιας οδηγίας και τώρα συζητούνται άλλοι δύο κανονισμοί για το πώς θα γίνονται οι ευρωπαϊκοί προϋπολογισμοί και πώς θα ελέγχονται».

«Think tank» χαρακτήρισε το Ευρωκοινοβούλιο ο Ευρωβουλευτής του ΛΑ.Ο.Σ. Νικόλαος Σαλαβράκος. «Προβληματίζεται το Ευρωκοινοβούλιο αλλά δεν δρα» είπε και τόνισε ότι «οι δράσεις έχουν περάσει στα χέρια της Γαλλίας και της Γερμανίας. Η γερμανική ηγεμονία μάλλον θα ισχυροποιηθεί μετά τις γαλλικές εκλογές, αλλά δεν βοηθάει σε τίποτα τη ρευστότητα. Οι προσδοκίες είναι περιορισμένες για τις χώρες του νότου. Η Γαλλία συμμετέχει σε αυτό το άτυπο διευθυντήριο με την ελπίδα ότι δεν θα φαει την καρπαζιά που χρειάζεται εξαιτίας της τραγικής οικονομικής κατάστασης στην οποία βρίσκεται. Όντας εκπρόσωπος των λαών το Ευρωκοινοβούλιο είναι πιο ευαίσθητο να φέρει προτάσεις και θα σταθούμε απέναντι στην Τρόικα την Τρίτη 27 Μαρτίου να ζητήσουμε κάποιες εξηγήσεις. Είμαστε κι εμείς εδώ θα πούμε, μη μας αγνοείτε. Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι στις Βρυξέλλες όχι στο Βερολίνο και το Παρίσι. Δεν αμφισβητούμε τη νομιμότητα της Τρόικας. Προσπαθούμε να αμφισβητήσουμε τη νομιμότητα ορισμένων αποφάσεων όπως είναι η ασφάλεια της εργασίας και άλλα που αφορούν σε ανθρώπινα δικαιώματα. Δίνουμε τη μάχη μας. Τι να κάνουμε όταν φτάνεις στο τέλος ρίχνεις και την τελευταία βόμβα».

«Στις 2 Απριλίου οι Φιλελεύθεροι θα καταθέσουμε μια συνολική πρόταση για την κρίση στην Ελλάδα», είπε ο κ. Σκυλακάκης, τονίζοντας ότι «χωρίς βοήθεια επενδυτική το πρόγραμμα δεν θα είναι βιώσιμο. Δεν πρόκειται να επενδύσει κάποιος σε μια χώρα που τον πετροβολούν. Ο στόχος μας και στο Ευρωκοινοβούλιο πρέπει να είναι να προσελκύσουμε ιδιωτικές επενδύσεις στην Ελλάδα. Το βασικό πρόβλημα της χώρας μας είναι ότι έχουμε 8% έλλειμμα στο εξωτερικό ισοζύγιο. Αν η Ελλάδα απομονωθεί από το ευρωπαϊκό σύστημα θα χάσει πάρα πολλά. Θα θέλαμε δέκα χρόνια για να ορθοποδήσουμε αν χρεοκοπούσαμε και βγαίναμε από το ευρώ. Σκεφτείτε ότι τους πρώτους μήνες χωρίς ευρώ θα είχαμε μια σχεδόν ανταλλακτική οικονομία. Πιστεύω πάντως ότι η ευρωπαϊκή κουλτούρα υπάρχει και αυτή είναι η βάση στην οποία κρατιόμαστε. Η χώρα μας είναι αλήθεια ότι δεν προετοιμάστηκε όπως έπρεπε τα προηγούμενα χρόνια. Η Γερμανία, η Ολλανδία και άλλοι επένδυσαν τα κονδύλια κρατώντας τους μισθούς σχεδόν στα ίδια επίπεδα. Εμείς πήραμε τα λεφτά και τα ξοδέψαμε αλόγιστα». DimotikoSafari
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ