2012-03-24 01:23:32
Φωτογραφία για Ajax VS PSV Eindhoven
Αν και το κλασσικό ντέρμπι της Ολλανδίας είναι αυτό ανάμεσα σε Ajax και Feyenoord, μία κόντρα που κρατά από το 1921 και αφορά τις... 2 μεγαλύτερες πόλεις της χώρας το Άμστερνταμ και το Ρότερνταμ , από την ίδρυση της Eredivisie το 1956, υπήρξε και μια τρίτη ομάδα η οποία απειλεί με αξιώσεις την πρωτοκαθεδρία των 2 αυτών συλλόγων.

Έτσι, ο αγώνας μεταξύ Ajax και PSV Eindhoven τα τελευταία χρόνια, είναι αυτός που κρίνει τίτλους και δίκαια θεωρείται πλέον ως ένα από τα μεγαλύτερα ντέρμπι της Ευρώπης.

H αρχή

Το 1929 η PSV καταφέρνει να κερδίσει τον πρώτο της πρωτάθλημα, προκαλώντας μία εκκολαπτόμενη αντιπαλότητα ανάμεσα στους αγρότες, τους οποίους εκπροσωπούσε, και τους κατοίκους της πόλης του Άμστερνταμ.

Ο Ajax απάντησε με τη νίκη του στον τελικό πρωταθλήματος το 1931.

Η κόντρα συνεχίζεται Το 1965 η μετάβαση του τερματοφύλακα Gert Bals από την PSV στον Αjax έρχεται να αναζωπυρώσει το μίσος των 2 ομάδων.


Εκείνη την περίοδο ξεκίνησε να μεγαλώνει και το χάσμα ανάμεσα στο στιλ ποδοσφαίρου της κάθε ομάδας.

Ο Αjax έπαιζε οργανωμένα και ομαδικά δείχνοντας στον κόσμο έναν καινούργιο τρόπο αντιμετώπισης του αθλήματος, ενώ το παιχνίδι της PSV ήταν πιο άναρχο και πιο ενθουσιώδες. Ακόμα και στις μέρες μας πάντως, το συγκεκριμένο ντέρμπι χαρακτηρίζεται από μεγάλα σκορ και υψηλού επιπέδου ποδοσφαιρικό θέαμα.

Η νίκη, άλλωστε, σε αυτό το παιχνίδι είναι ζήτημα τιμής.

Ο παλιός άσσος του Αjiax Klaas-Jan Huntelaar είχε δηλώσει κάποτε πριν από ένα ντέρμπι ” το να νικάς τη Feyenoord είναι όμορφο, το να νικάς, όμως, την PSV είναι ζήτημα αθλητικής υπεροχής”. Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του πρώην παίχτη της PSV Boudewijn Zenden, ο οποίος αντιμετώπισε τον Ajiax φορώντας τη φανέλα της Marseille, για το Κύπελλο UEFA.

“Το ξέρω ότι δεν είμαι δημοφιλής σε αυτό το γήπεδο. Είναι λογικό αφού καταφέραμε να σπάσουμε την ηγεμονία του Ajiax στο ολλανδικό ποδόσφαιρο. Δε με συμπαθεί εδώ ο κόσμος, αλλά δεν με ενδιαφέρει γιατί ούτε κι εγώ τους συμπαθώ!”

Τον Ιούλιο του 2007 ο ΑJIAX προσπαθούσε να μπλοκάρει τη μεταγραφή του Δανού επιθετικού Kenneth Perez στην PSV. Τότε, ο διευθυντής της PSV απάντησε με μία σωρεία υβριστικών δηλώσεων για τους ανθρώπους που διοικούν την ομάδα του Άμστερνταμ.

Τέλος, για να κατανοήσουμε πόσο μεγάλη είναι η κόντρα που υπάρχει ανάμεσα στις 2 ομάδες, θα πάμε λίγα χρόνια πίσω.

Στις 3 Οκτώβρη του 1970 ο μεγάλος Johan Cruyff μπαίνει σαν αλλαγή, επειδή ερχόταν από τραυματισμό, κατά τη διάρκεια ενός ντέρμπι μεταξύ των 2 αυτών ομάδων.

Επειδή αγωνίστηκε σαν αλλαγή, ο Cruyff δεν φορούσε το αγαπημένο του “9″ στη πλάτη, αλλά αγωνίστηκε με το “14″.

Ο Αjiax επικράτησε με 1-0 και ο “Ιπτάμενος Ολλανδός” αποφάσισε να αγωνίζεται για το υπόλοιπο της καριέρας του με το νούμερο 14 στη φανέλα!
angrybets.gr
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ