2012-12-02 17:15:03
Φωτογραφία για «Οι Έλληνες είναι για τα δύσκολα»
του Παναγιώτη Τσοχλιά

Δεν σχολιάστηκε ούτε μας απασχόλησε, όσο θα έπρεπε, η φράση του πρωθυπουργού στο διάγγελμα για τις εξελίξεις του ελληνικού χρέους και των δόσεων.

Προφανώς, το δεχθήκαμε ως αξίωμα, ότι δηλαδή, αφού το είπε ο Σαμαράς έτσι θα είναι ή τουλάχιστον, έτσι θα πρέπει να είναι.

Προσοχή, ο πρωθυπουργός δεν αναφέρθηκε στους αρχαίους έλληνες, σε αυτούς που πολέμησαν στον Μαραθώνα και στις Θερμοπύλες ούτε στους νεότερους, οι οποίοι αν και ξυπόλητοι, αποφάσισαν να αναγεννήσουν την Ελλάδα το 1821. Ούτε φυσικά στους νεοέλληνες των Βαλκανικών αγώνων, του 1940 και της Εθνικής Αντίστασης. Όλοι αυτοί, πράγματι με τα δύσκολα καταπιάστηκαν και τα κατάφεραν.

Ο Σαμαράς μίλησε για τους σημερινούς έλληνες και ίσως αυτή η αποστροφή του λόγου του να ήταν και η πιο σημαντική σε ολόκληρο το διάγγελμα προς τον ελληνικό λαό. Τούτο διότι, γνωρίζει και ο ίδιος ότι τις τελευταίες δεκαετίες, δεν ήμασταν για τα δύσκολα. Για μπιζιμπόντηδες, μπαγαμπόντηδες και κατεργάρηδες μας είχαν σε όλο τον κόσμο και εμείς φροντίζαμε να τους επιβεβαιώσουμε καθημερινά.


Ξέρετε για πιο λόγο μας κακίζουν εμάς τους ελλαδίτες οι έλληνες της διασποράς και οι άλλοι λαοί, κυρίως οι ευρωπαίοι; Για το γεγονός ότι όλοι αυτοί εργαζόταν σκληρά για όλο τον χρόνο και έκαναν στερήσεις, ώστε να απολαύσουν ένα 15νθήμερο διακοπών στην Ελλάδα. Ερχόταν λοιπόν και μας έβλεπαν, όχι επειδή ήταν καλοκαίρι, να μην εργαζόμαστε τόσο σκληρά όλο το χρόνο και να κάνουμε διακοπές για ένα μήνα το καλοκαίρι και πολλά τριήμερα την υπόλοιπη χρονιά. Ναι, δεν ήταν αυτή η πραγματικότητα. Υπήρχαν οι σκληρά εργαζόμενοι έλληνες, πολλοί από αυτούς είναι σήμερα στην ανεργία, οι οποίοι δούλευαν πολύ περισσότερο από τους ευρωπαίους και μάλιστα με λιγότερες οικονομικές απολαβές.

Ωστόσο, αυτή ήταν, δυστυχώς, η εικόνα της χώρας μας στο εξωτερικό. Γλέντια, χοροί, τραγούδια και σπατάλη χρημάτων, δανεικών, από το πρωί μέχρι τα ξημερώματα. Σε μας πουλούσαν τα καλύτερα μοντέλα τους οι αυτοκινητοβιομηχανίες, σπίτια ακριβά αγοράζαμε, διπλάσια πληρώναμε την μπύρα ή το …ποτάκι μας από όσο τα αγόραζε κανείς στα καλύτερα μπαρ των πρωτευουσών της Ευρώπης και πέραν του Ατλαντικού.

Όλα αυτά είναι σήμερα παρελθόν. Η Ελλάδα φτώχυνε και οι έλληνες, στην πλειοψηφία τους θα δεινοπαθήσουμε. Ωστόσο, πολύ σωστά ο Σαμαράς δεν έκανε λόγο ούτε για «Τιτανικούς» ούτε για «παγόβουνα» ή για «περίστροφα». Πολύ σωστά δεν αναφέρθηκε στην διαφθορά, στο «φακελάκι» ή στο γρηγορόσημο. Αυτά τα ξέρουμε και εμείς τα γνωρίζουν και οι ξένοι. Η κοινωνία της χώρας μας καλείται να τα αλλάξει όλα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα και την ίδια ώρα να φτωχαίνει καθημερινά. Ε, αυτά, είναι δύσκολα πράγματα. Και στα δύσκολα αυτά πράγματα δεν καλούνται να ανταπεξέλθουν ούτε Γερμανοί ούτε Γάλλοι ή κανείς άλλος λαός, παρά μόνον ο ελληνικός.

Εκ των πραγμάτων δηλαδή, «οι έλληνες είναι για τα δύσκολα» και θα απαιτηθεί να προσπαθήσουν όλοι μαζί. Για τα δύσκολα ωστόσο, είναι και η όποια κυβέρνηση στα επόμενα πολλά χρόνια. Πρέπει να πετύχει την κάθαρση της ελληνικής κοινωνίας, να μαζέψει όσα πιο πολλά μπορεί από τα κλεμμένα και να βάλει όλους τους έλληνες στην ίδια ρότα. Με λίγα λόγια, η νυν και οι επόμενες κυβερνήσεις θα είναι για τα …δυσκολότερα.

Και αν ο λαός πειστεί ότι τα καταφέρνουν στα δυσκολότερα οι έχοντες την πολιτική εξουσία, θα προσπαθήσει και θα τα καταφέρει και αυτός στα δύσκολα που του αντιστοιχούν. Διαφορετικά, η πλήρης διάλυση θα επέλθει πολύ εύκολα.

alexandroupolisnews.blogspot.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Βέροια-ΠΑΟΚ (0-0 α' μέρος)
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Βέροια-ΠΑΟΚ (0-0 α' μέρος)
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ