2012-12-07 09:20:12
Φωτογραφία για Οι Η.Π.Α πιέζουν την Τουρκία να σταματήσει τις συναλλαγές σε χρυσό με το Ιράν
Οι κυρώσεις των Η.Π.Α στο Ιράν έχουν παρουσιάσει και κοινωνικές προεκτάσεις, καθώς προκαλούν κακουχίες στο μέσο Ιρανό και ελλείψεις σε φάρμακα στα νοσοκομεία. Κάθε εβδομάδα, οι Ηνωμένες Πολιτείες επανέρχονται με ένα νέο πακέτο κυρώσεων στο εμπόριο, ωθώντας τους Ιρανούς στην αναζήτηση νέων αγορών, προκειμένου να συνεχιστεί η παροχή βασικών αγαθών προς την χώρα τους.

Την περασμένη εβδομάδα, προκειμένου να μην σταματήσουν οι πληρωμές για τις εξαγωγές φυσικού αερίου προς την Τουρκία και με τις κυρώσεις να «πλήττουν» το τραπεζικό σύστημα, καθιστώντας αδύνατη κάθε συναλλαγή σε οποιοδήποτε συνάλλαγμα, το Ιράν ξεκίνησε να δέχεται πληρωμές σε χρυσό από την Τουρκία.

Καθώς η ανταλλαγή του χρυσού γίνεται εκτός τραπεζικού συστήματος, το Ιράν και η Τουρκία θεώρησαν πως οι Η.Π.Α δεν μπορούν να «επηρεάσουν» αυτή τη συναλλαγή.

Ωστόσο, το State Department έχει, αντίθετη άποψη και απειλεί την Τουρκία με πιθανές κυρώσεις.


Ο υπουργός Ενέργειας Taner Yildiz, λίγο καιρό μετά την αποτυχημένη προσπάθειά του να επισκεφτεί την περιοχή των Κούρδων στο βόρειο Ιράκ, αποσόβησε την απειλή, επιμένοντας πως οι Η.Π.Α δεν μπορούν να επιβάλουν κυρώσεις στην ανταλλαγή χρυσού με φυσικό αέριο και πως η Τουρκία απλώς θα συνεχίσει με αυτήν την πρακτική χωρίς να λαμβάνει υπόψη την δυσαρέσκεια των Αμερικανών.

Να σημειωθεί ότι, το εμπόριο ανάμεσα στο Ιράν και στην Τουρκία έχει φτάσει σε «όγκο» αρκετών δισεκατομμυρίων δολαρίων, καθιστώντας το χρυσό ως ένα ιδανικό μέσο συναλλαγών. Οι απλοί Ιρανοί που διαχειρίζονται μικρότερα ποσά δεν έχουν αυτήν την πολυτέλεια, αλλά δεν το βάζουν κάτω, καθώς  χρησιμοποιούν ένα νέο «νόμισμα», το εικονικό Bitcoin το οποίο «υπάρχει» μόνο διαδικτυακώς. Καθώς οι συναλλαγές σε αυτό το «νόμισμα» δεν είναι υποθετικά ανιχνεύσιμες, οι κυρώσεις δεν μπορούν να εφαρμοστούν σε αυτές. Βέβαια, αυτή είναι μία επιλογή που μπορεί να εφαρμοστεί μόνο σε μικρότερες συμφωνίες και δεν μπορεί να εφαρμοστεί σε μεγάλες δοσοληψίες στο διεθνές εμπόριο.

Ομάδα Ειδήσεων e-afipnisi
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ