2012-12-07 16:34:02
Φωτογραφία για Comics, η Ένατη Τέχνη!
από την Κατερίνα Χρυσοπούλου

Τα κόμικς είναι ένας όρος που έχει επικρατήσει για τα περιοδικά που βασίζονται σε αφηγηματικά σχέδια. Κάνοντας όμως μία ιστορική αναδρομή και εξερευνώντας τη πορεία της Ένατης Τέχνης, συναντάμε τα πρώτα δείγματα αφηγηματικών σχεδίων ήδη από πολύ παλιά όταν ο άνθρωπος προσπάθησε να αναπαραστήσει τη κίνηση.

Ειδικότερα και σύμφωνα με τον Lacassin1 μία «προϊστορική» διαδρομή των κόμικς απαντάται χαραγμένη στους έξης σταθμούς:

• Στη ζωγραφική των σπηλαίων, όπου εντοπίζονται τα πρώτα δείγματα.

• Στους παπύρους και τις νεκρικές τοιχογραφίες που εντοπίστηκαν στους αιγυπτιακούς τάφους.

• Στα αρχαιοελληνικά αγγεία και τη ζωοφόρο αρχαίων ναών, όπως ο Παρθενώνας.

• Στη Στήλη του Τραϊανού στη Ρώμη.

• Στη ταπισερί της Bayeux, όπου σε ένα ύφασμα μήκους 70,34 μέτρων και πλάτους 50 εκατοστών αναπαρίσταται η απόβαση των Νορμανδών στο Χάστινγκς της Αγγλίας (1066 μ.Χ.).


• Στις τοιχογραφίες των καθεδρικών ναών.

• Στα πολύτιμα εικονογραφημένα χειροποίητα βιβλία που προορίζονταν για τους βασιλείς και την αριστοκρατία και μετά την ανάπτυξη της μηχανικής αναπαραγωγής στα εικονογραφημένα βιβλία για τους φτωχούς (biblia

• Στις εικόνες του Epinal, που αφορούσαν θρησκευτικές ιστορίες, συνήθως βίους Αγίων.pauperum).

Ωστόσο, την πρώτη σύγχρονη ιστορία κόμικς τη δημιούργησε στην Ελβετία ο Rudolph Töpffer (1827) ενώ κάποιες δεκαετίες αργότερα κυκλοφόρησε στην Αμερική το «Κίτρινο Παιδί» του Richard Outcault, το οποίο γνώρισε μεγάλη επιτυχία και ανταπόκριση από το παιδικό κοινό.

Στις αρχές του 20ου αιώνα κάνουν την εμφάνιση τους στην Αμερική τα κόμικς με ιστορίες υπερηρώων, που εξέδωσαν εταιρίες όπως η Marvel Comics και η DC Comics. Μερικά τέτοια παραδείγματα είναι οι γνωστοί σε όλους υπερήρωες Spiderman, X-men, Superman και Batman.

Στην Ευρώπη πρωτοπόροι του είδους υπήρξαν οι Βέλγοι με εκδόσεις όπως ο Τεν Τεν και το περιοδικό Spirou. Κατά τη περίοδο του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου αλλά κυρίως στις δεκαετίες του ΄60 και του ΄70 αναπτύχθηκε το κίνημα της αντικουλτούρας που έδωσε πρόσφορο έδαφος για την ανάπτυξη ενός νέου είδους comic, το Underground Comix.

Τα Κόμικς στην Ελλάδα..

Στην Ελλάδα τα πρώτα κόμικς κάνουν την εμφάνιση τους στις αρχές της δεκαετίας του 1980. Από τα πρώτα ελληνικά περιοδικά κόμικς ήταν η «Βαβέλ» με έντονο το στοιχείο της πολιτικής κριτικής, το οποίο συμπεριλάμβανε επίσης έργα ξένων σχεδιαστών. Το πρώτο ελληνικό περιοδικό κόμικς χωρίς καμία ξένη επιρροή ήταν οι Κωμωδίες του Αριστοφάνη που εκδόθηκε από τις Αγροτικές Συνεταιριστικές Εκδόσεις βασισμένη στις 11 σωζόμενες κωμωδίες του Αριστοφάνη. Μία ριζοσπαστική ιδέα που ξεχώρισε διατηρώντας αφενός το αρχικό κείμενο και μεταφέροντας το αφετέρου στην σύγχρονη πολιτική κατάσταση.

Στη συνέχεια, μεγάλη επιτυχία γνώρισε και ο «Αρκάς» με τον Ισοβίτη που παραμένει ακόμα και σήμερα στις προτιμήσεις των αναγνωστών. Πέρα όμως από τον Αρκά μεγάλη ανταπόκριση γνώριζε και το Logicomix που σύμφωνα με πληροφορίες από τη Λέσχη Φίλων Κόμικς «διέπρεψε σε πωλήσεις και κριτικές τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό».

Με βάση τα comicdom awards, φαίνεται πως ψηλά στην εκτίμηση του κοινού βρίσκονται οι Άρχοντες της Πορφυρής Κοιλάδας του Χρήστου Σταμπούλη, τα Krak Komics του Τάσμαρ, το Giant Size Fascists του Con, τα Χρονικά του Δρακοφοίνικα του Γιάννη Ρουμπούλια, η Φανή στον Κόσμο της του Γιώργου Τσούκη, Το Μανιφέστο του Ηλία Κυριαζή καθώς και πολλά άλλα αξιόλογα έργα.

Σημαντικό ρόλο στην προβολή, τη διάδοση και την ανάπτυξη των κόμικς στην Ελλάδα διαδραματίζουν η Λέσχη Φίλων Κόμικς με δυναμική παρουσία στο κόσμο της Ένατης Τέχνης, η ομάδα του Comicdom που εστιάζεται στο Αμερικάνικο υλικό και διοργανώνει κάθε χρόνο από το 2006 το Φεστιβάλ Comicdom Con Athens, καθώς και η ερευνητική ομάδα για την Ιστορία και Θεωρία των Κόμικς ICONOTOPIA. Σύμφωνα με πληροφορίες από τη Λέσχη Φίλων Κόμικς σημαντικές εκδηλώσεις που λαμβάνουν χώρα στην Ελλάδα είναι «το ιστορικό Φεστιβάλ της Βαβέλ που διεξάγονταν κάθε χρόνο από το 1995, με μία ολιγόχρονη διακοπή και επανήλθε για 14η φορά φέτος, η πρόσφατη έκθεση «Μπουγάτσα με Μελάνι» στη Θεσσαλονίκη καθώς και συνέδρια κόμικς στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου στη Μυτιλήνη».
roadstory.gr
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ