2012-12-09 14:21:45
Φωτογραφία για Οι 15 βόμβες που «καίνε» τον (ανέμελο εραστή της καλής ζωής) Γιάννο!
Επικίνδυνα στενεύει ο κλοιός για τον πρώην υπουργό Εθνικής Αμυνας Γιάννο Παπαντωνίου. Και αυτό γιατί στο μικροσκόπιο των διωκτικών Αρχών και της Βουλής έχουν μπει για τα καλά τα 15 μείζονα εξοπλιστικά προγράμματα, συνολικού ύψους 6.226.700.000 ευρώ, που υπέγραψε τη διετία 2002-2003 ο τότε υπουργός Εθνικής Αμυνας Γιάννος Παπαντωνίου.

Ο τρόπος προμήθειας των οπλικών συστημάτων, αρκετά εκ των οποίων ήταν εκτός του εγκεκριμένου εξοπλιστικού προγράμματος, αλλά και από ο τρόπος χρηματοδότησης με τη μέθοδο του swap agreement από την Deutsche Bank έχουν στοχοποιήσει για τα καλά τον κ. Παπαντωνίου. Ενας Παπαντωνίου που, όπως αποκάλυψε την περασμένη εβδομάδα η «κυριακάτικη δημοκρατία», μέχρι και το περασμένο καλοκαίρι συνέχιζε να κάνει πολυτελείς, σκαφάτες διακοπές στην αγαπημένη του Μύκονο.

Τα δεδομένα που προκύπτουν από τις συγκεκριμένες προμήθειες, αλλά και η εμπλοκή της συζύγου του κ. Παπαντωνίου, της κυρίας Σταυρούλας Κουράκου, στην περίφημη πλέον «λίστα Λαγκάρντ ή Φαλτσιάνι» δημιουργούν σκηνικό περιδίνησης για τον πρώην υπουργό Εθνικής Αμυνας, ο οποίος αντιλαμβάνεται ότι, αν δεν σφίγγει ο κλοιός γύρω του, σίγουρα πάντως οι ραγδαίες εξελίξεις που αναμένονται δεν θα τον βοηθήσουν να περάσει καλές γιορτές στην πολυτελή βίλα που κατέχει στη Σύρο!..


«Ο κ. Παπαντωνίου δεν αποκλείεται να έχει την τύχη του κ. Τσοχατζόπουλου» δήλωσε στην «κυριακάτικη δημοκρατία» δικαστικός παράγοντας, ο οποίος διαθέτει πρόσβαση σε όλα τα στοιχεία που αφορούν την οικογένεια Παπαντωνίου και το στενό συνεργάτη και φίλο του Γιώργο Κανδαλέπα. Πάντως, την ίδια στιγμή ο κ. Παπαντωνίου υποστηρίζει ότι όλα έγιναν σύμφωνα με τις διαδικασίες που προβλέπουν οι Ενοπλες Δυνάμεις, ενώ οι τελικές αποφάσεις ελήφθησαν από το ΚΥΣΕΑ, υπό την προεδρία του τότε πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη. Ο,τι ακριβώς έλεγε και ο ήδη προφυλακισμένος στον Κορυδαλλό πρώην υπουργός Εθνικής Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος Στο πλαίσιο αυτό, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει η «κυριακάτικη δημοκρατία», οι διωκτικές Αρχές έχουν εστιάσει το ενδιαφέρον τους πέρα από το σύνολο των εξοπλιστικών προγραμμάτων που υλοποιήθηκαν από το 1996 έως το 2010 σε έξι συγκεκριμένους φακέλους οπλικών συστημάτων, που αποκτήθηκαν επί ημερών Γιάννου Παπαντωνίου.

Αυτοί οι φάκελοι έχουν να κάνουν με την προμήθεια των γερμανικών αρμάτων μάχης Leopard 2 HEL (τα οποία κόστισαν στον Ελληνα φορολογούμενο πολίτη 1.727.000.000 ευρώ), του συστήματος αυτοπροστασίας των μαχητικών αεροσκαφών F-16 (218.900.000 ευρώ), την προμήθεια των φρεγατών τύπου «S» (148.300.000 ευρώ) και τον εκσυγχρονισμό άλλων του ιδίου τύπου (410.300.000 ευρώ), την παραγγελία των μαχητικών ελικοπτέρων Apache Longbow (680.300.000 ευρώ), των μεταφορικών ελικοπτέρων NH-90 (699.100.000 ευρώ) καθώς και της ενεργοποίησης της «οψιόν» αγοράς ενός επιπλέον υποβρυχίου κλάσης «214» (242.700.000 ευρώ) και τον εκσυγχρονισμό των κλάσης «209» (771.600.000 ευρώ). Πρόκειται επί της ουσίας για τα μείζονα εξοπλιστικά προγράμματα της περιόδου Γιάννου Παπαντωνίου.

Το άνοιγμα των συγκεκριμένων φακέλων δεν σχετίζεται άμεσα με την πρόσφατη ένδειξη, σύμφωνα με την οποία η σύζυγος του Γιάννου Παπαντωνίου Σταυρούλα Κουράκου διαθέτει λογαριασμό στο υποκατάστημα της HSBC στη Γενεύη. Αυτό το επιπλέον στοιχείο απλώς επιβαρύνει τη γενικότερη υπόθεση που... ακούει στο όνομα Γιάννος Παπαντωνίου.

Ειδικότερα, η σύμβαση για την προμήθεια των μαχητικών ελικοπτέρων Apache υπεγράφη το 2003 επί Γιάννου Παπαντωνίου με χρηματοδότηση μέσω swap agreement από την Deutsche Bank, ενέργεια που ανέβασε το κόστος κατά 70.000.000 δολάρια. Πρόκειται για 12 ελικόπτερα, η αγορά των οποίων ολοκληρώθηκε το 2007. Η έρευνα που διεξάγεται αφορά τα επιπλέον 70.000.000 δολάρια, τα οποία κόστισε η προμήθεια, και η κατανομή τους σε τραπεζικούς λογαριασμούς. Ομως κενά εμφανίζονται και στην προμήθεια των μεταφορικών ελικοπτέρων NH-90, η οποία και καθυστέρησε υπερβολικά, αλλά και διευθετήθηκε με τον ίδιο τρόπο, δηλαδή μέσω swap agreement.

Η απευθείας ανάθεση για τα άφαντα Apache

Οι Αρχές που διερευνούν αυτές τις έξι υποθέσεις στέκονται ιδιαίτερα στις προμήθειες των ελικοπτέρων Apache και NH-90 (έχουμε παραλάβει μόλις τα τέσσερα από τα 24, ενώ η κατασκευάστρια εταιρία έχει λάβει πάνω από το 50% του συνολικού κόστους του προγράμματος!), καθώς και στις δύο περιπτώσεις το «καπέλο» εκτιμάται έως και 70.000.000 δολάρια, ενώ η υπόθεση των ΝΗ-90 έχει και πρόσθετα στοιχεία προς διερεύνηση, που αποκαλύπτει σήμερα η «κυριακάτικη δημοκρατία».

Η αρχική έγκριση προμήθειας μεταφορικών ελικοπτέρων, με πρωθυπουργό τον Κώστα Σημίτη και υπουργό Εθνικής Αμυνας Γιάννο Παπαντωνίου, υπεγράφη στις 26 Νοεμβρίου 2002, αλλά μέσα σε χρόνο-ρεκόρ ενός μηνός, στις 31 Δεκεμβρίου 2002, αποφασίστηκε η επιλογή των ΝΗ-90. Στη συνέχεια, και πάλι σε χρόνο-ρεκόρ, ο κ. Παπαντωνίου ενέκρινε στις 28 Ιανουαρίου 2003 την άμεση υλοποίηση της απόφασης με απευθείας ανάθεση στην κοινοπραξία NHI με κύριο ρόλο της γαλλικής Eurocopter, αλλά υπό τη γερμανική ηγεσία της EADS Hellas.

Ακόμη, αν και η σύμβαση που υπεγράφη στις 29 Αυγούστου 2003 προέβλεπε ότι οι παραδόσεις των ελικοπτέρων έπρεπε να ξεκινήσουν το 2005 και να έχουν ολοκληρωθεί έως τον Φεβρουάριο του 2009, η EADS Hellas περιφρονεί επί σειρά ετών το υπουργείο Εθνικής Αμυνας και την αρμόδια Αεροπορία Στρατού. Μάλιστα, η εταιρία πέτυχε το 2008, επί υπουργού Εθνικής Αμυνας Ευάγγελου Μεϊμαράκη και γενικού διευθυντή Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων Ευάγγελου Βασιλάκου, να υπογραφούν τρεις τροποποιήσεις του προγράμματος παρά τις καθυστερήσεις και παρά τις (όπως αναφέρεται σε υπηρεσιακά έγγραφα) «διαπιστωμένες αποκλίσεις από τις προδιαγραφές της σύμβασης».

Οι φρεγάτες και οι καταγγελίες των Γάλλων για χρηματισμό Ελληνα υπουργού

Το 2005 είχε ξεκινήσει η προκαταρκτική έρευνα της Δικαιοσύνης για τη σύμβαση εκσυγχρονισμού έξι φρεγατών «S», η οποία ανατέθηκε στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά και στην οποία εμπλέκεται η γαλλική εταιρία Τhales. Λίγο αργότερα άρχισε έρευνα το τμήμα Οικονομικού Εγκλήματος της εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών ύστερα από δημοσιεύματα τεσσάρων γαλλικών εφημερίδων.

Οι εφημερίδες αυτές είναι η «Le Monde», η «Figaro», η «Liberation» και η «L’ Umanite». Σύμφωνα με τον Τύπο, το πρώην στέλεχος της εταιρίας Τhales Μισέλ Ζοσεράν κατήγγειλε χρηματισμό Ελληνα υπουργού κατά την περίοδο 2002-2003. Κατά τον Ζοσεράν, η γαλλική εταιρία έδινε το 2% έως 3% του τζίρου της σε προμήθειες. Τελικά το έργο του εκσυγχρονισμού των φρεγατών υπεγράφη το 2003 επί Παπαντωνίου και το 2008 την υπόθεση ανέλαβε η ευρωπαϊκή υπηρεσία καταπολέμησης απάτης, η γνωστή OLAF.

Τον Μάρτιο του 2012 ανοίγει ξανά ο φάκελος για την προμήθεια αρμάτων μάχης Leopard 2HEL συνολικού ύψους 1.727.000.000 ευρώ, ενός από τα μεγαλύτερα εξοπλιστικά προγράμματα που υπέγραψε η Ελλάδα. Στο κόστος αυτό δεν περιλαμβάνονται τα πυρομαχικά των αρμάτων, τα οποία αγοράστηκαν «γυμνά». Κατά τη δικογραφία, επιχειρείται ο εντοπισμός προσώπων που συνδέονται με πράξεις δωροληψίας. Η σύμβαση υπεγράφη το 2003 από τον Γιάννο Παπαντωνίου.

Επίσης, ελέγχεται και για την απευθείας ανάθεση στην εταιρία Raytheon της προμήθειας του συστήματος αυτοπροστασίας των F-16, καθώς και για την υπόθεση των γερμανικών υποβρυχίων και ιδιαίτερα για τον εκσυγχρονισμό τριών εξ αυτών κλάσης «209». Το έργο αυτό είχε αναλάβει πάλι με απευθείας ανάθεση η κοινοπραξία HDW-FERROSTAAL. Επίσης, ελέγχεται διότι δεν επέβαλε τις ποινικές ρήτρες που απορρέουν από τη σύμβαση με την ελληνική εταιρία Sonak ΑΕΒΕ, συμφερόντων Θωμά Λιακουνάκου, για την προμήθεια συστημάτων ηλεκτρονικού πολέμου. Η εταιρία εισέπραξε ως προκαταβολή το 50% της προμήθειας. Λίγο αργότερα τα συστήματα που προωθούσε απέτυχαν οικτρά σε όλες τις τεχνικές δοκιμές μέχρι και το 2005. Το ελληνικό Δημόσιο, σύμφωνα με το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, είχε τη δυνατότητα να διεκδικήσει στα διαιτητικά δικαστήρια το ποσό των 593.000.000 ευρώ, πράγμα που δεν έγινε ποτέ.

Κυριακάτικη Δημοκρατία
online-pressblog
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ