2012-12-09 21:19:03
Φωτογραφία για Πάτρα: Βουνό τα προβλήματα στο νοσοκομείο του Αγ. Ανδρέα - Δεν θα μείνουμε με σταυρωμένα χέρια τονίζουν οι γιατροί
Στα όρια της αντοχής τους βρίσκονται οι γιατροί του νοσοκομείου "Άγιος Ανδρέας" στην Πάτρα και των Κέντρων Υγείας της Αχαΐας. Στις 5 Δεκεμβρίου προχώρησαν σε γενική συνέλευση, όπου έθεσαν τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Σε ανακοίνωσή τους αναφέρουν τα εξής:

"Στις 5 Δεκεμβρίου 2012 συνήλθε στο ‘’Ταχύρρυθμο’’ η Γ. Σ. των ιατρών του Γ. Ν. Πατρών «Άγιος Ανδρέας» και των Κέντρων Υγείας, ύστερα από πρόσκληση των Τριμελών Επιτροπών των Ιατρών και σαν συνέχεια της συνέλευσης της Τετάρτης 28 Νοεμβρίου 2012.

Τη συνέλευση απασχόλησε η κατάσταση που υπάρχει στο νοσοκομείο και στα ΚΥ ειδικά μετά την ψήφιση από την κυβέρνηση του 3ου μνημονίου που περιλαμβάνει εκτός των άλλων και καταιγιστικά μέτρα οικονομικού χαρακτήρα με μειώσεις μισθών, μειώσεις προσωπικού, διάλυση της όποιας λειτουργίας του ΕΣΥ έχει παραμείνει.

Έγινε ενημέρωση και συζήτηση σχετικά με τις απλήρωτες εφημερίες, τη διαδικασία πληρωμής εφημεριών μηνών Ιουλίου – Νοεμβρίου αλλά και τις περικοπές που έχουν γίνει στις αποδοχές των δεδουλευμένων εφημεριών Ιανουαρίου-Ιουνίου.


Καλέσαμε την διοίκηση του νοσοκομείου να διευθετήσει ανάλογα τις οικονομικές εκκρεμότητες που υπάρχουν επειδή στις 30-11-12 ολοκληρώνεται το οικονομικό έτος και υπάρχει σοβαρός κίνδυνος απώλειας δεδουλευμένων αποδοχών.

Οι Τριμελείς Επιτροπές Ιατρών του Νοσοκομείου και των ΚΥ θα παρακολουθούν το θέμα και θα ενημερώνουν σχετικά τους συναδέλφους και την ΕΙΝΑ. Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό των τελευταίων ημερών ήταν ότι έπρεπε να τρέξουν οι ίδιοι οι γιατροί, να κινητοποιηθούν και να μεταφέρουν οι ίδιοι τα απαιτούμενα έγγραφα στις διοικήσεις για την πληρωμή τους διαφορετικά δεν θα πληρώνονταν.

Η μέχρι τώρα ακολουθούμενη πολιτική στην υγεία ειδικά την τελευταία διετία από τις κυβερνήσεις των μνημονίων, έχει οδηγήσει σε ολοφάνερη αποδόμηση, συρρίκνωση και υποβάθμιση του συνόλου των νοσοκομείων, κέντρων υγείας και μονάδων δημόσιας υγείας του ΕΣΥ.

Έχει στρωθεί το έδαφος όπου θα πατήσει η αξιολόγηση δομών, φορέων και προσωπικού για να αποτελέσει το πρόσχημα που θα αλλάξει τον υγειονομικό χάρτη προς την ιδιωτική υγεία.

Το κυρίαρχο ερώτημα που τίθεται είναι: Μπορούν να ανταποκριθούν ο «Άγιος Ανδρέας» και τα Κ.Υ. στον ρόλο τους σαν Γενικό Περιφερειακό Νοσοκομείο και περιφερικές μονάδες πρωτοβάθμιας υγείας αντίστοιχα;

Η συζήτηση στη συνέλευση σχετικά με τις εφημερίες των ιατρών της παθολογικής κλινικής αλλά και γενικότερα για την κατάσταση της εφημερίας του νοσοκομείου και των ΚΥ ανέδειξε την ωμή πραγματικότητα:

Το νοσοκομείο Αγ. Ανδρέας και τα ΚΥ και ιδιαίτερα η Παθολογική Κλινική έχουν αδυναμία πραγματικής και ουσιαστικής εφημέρευσης μ' αυτές τις συνθήκες, που μέχρι τώρα διεξάγεται χάρη στην πραγματικά φιλότιμη, μέχρι παρεξηγήσεως, προσπάθεια της συντριπτικής πλειοψηφίας των ειδικευμένων και ειδικευόμενων γιατρών αλλά και των υπολοίπων εργαζόμενων υγειονομικών, συχνά κάτω από τα όποια όρια έντασης και ασφάλειας της εργασίας.

Αυτή την υποβάθμιση των Κ.Υ. και του νοσοκομείου «Άγ. Ανδρέας» – παράλληλα με το κτιριακό ζήτημα που έχει διασπάσει το νοσοκομείο σε τέσσερα μέρη και δημιουργεί προβλήματα ασφάλειας και λειτουργικότητας σε γιατρούς και ασθενείς μιας και λείπουν τα μέσα διασύνδεσης- την επιδίωξαν με τις πολιτικές τους και τώρα ''νίπτοντας τας χείρας'' κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν.

Υπενθυμίζουμε στους αρμόδιους και ειδικά στη διοίκηση του Νοσοκομείου μας, στην 6η ΥΠΕ, στην πολιτική ηγεσία αλλά και στο Υπουργείο Υγείας ότι το νοσοκομείο μας έχει σημαντικές ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό όλων των ειδικοτήτων αλλά και άλλου υγειονομικού προσωπικού και παρ' όλα αυτά, καλείται να εφημερεύει μέρα παρά μέρα, εναλλάξ με το ΠΠΝΠ Ρίου που διαθέτει και τριπλάσιο αριθμό κλινών αλλά και πολλαπλάσιο αριθμό ιατρικού προσωπικού.

Αυτό είναι γεγονός που καθιστά δυσχερή όχι μόνο της εργασία των γιατρών αλλά και τη νοσηλεία των ασθενών. Ταυτόχρονα όμως ακολουθούν την ίδια πολιτική της μείωσης χρηματοδότησης και προσωπικού στο ΠΠΝΠ Ρίου δημιουργώντας αντίστοιχα προβλήματα και σε αυτό το ίδρυμα και στους συναδέλφους μας.

Η επιβολή των γενικότερα αντιδραστικών μέτρων από την κυβέρνηση εντείνει στο νοσοκομείο και στα Κ.Υ. τα φαινόμενα αυταρχικής, επιθετικής συμπεριφοράς καθώς και την ποινικοποίηση των αγώνων των γιατρών και ειδικά των ειδικευομένων, όπως είδαμε πρόσφατα.

Τους απαντάμε ότι οι γιατροί δεν θα μείνουν με σταυρωμένα τα χέρια σ' αυτές τις επιθέσεις.

Καλούμε το ΔΣ της ΕΙΝΑ να θέσει άμεσα το ζήτημα της λειτουργίας των νοσοκομείων και των ΚΥ. Να καλέσει τον λαό της Πάτρας και της Αχαΐας και να του θέσει άμεσα το ζήτημα της αδυναμίας εφημέρευσης του νοσοκομείου και των Κ.Υ. Το θέμα της υγείας στην περιοχή μας απαιτεί άμεση κινητοποίηση του λαού της πόλης μας."

Πηγή: thebest
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ