2012-12-10 00:07:04
Φωτογραφία για Συλλήψεις για υποκίνηση αυτοπυρπολισμών
Δύο Θιβετιανοί συνελήφθησαν στην Κίνα με την κατηγορία ότι υποκίνησαν άλλους να αυτοπυρποληθούν, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Νέα Κίνα. Τα επίσημα κινεζικά μέσα ενημέρωσης είχαν μεταδώσει την προηγούμενη εβδομάδα ότι οποιοσδήποτε συλληφθεί με αυτή την κατηγορία θα κατηγορηθεί για «ανθρωποκτονία εκ προθέσεως» και άρα θα κινδυνεύει να καταδικαστεί στην εσχάτη των ποινών.

Ο Λοράνγκ Κοντσόκ, ένας μοναχός περίπου 40 ετών από το μοναστήρι Κίρτι της περιοχής Άμπα στην επαρχία Σετσουάν, συνελήφθη με την κατηγορία ότι από το 2009 έχει υποκινήσει οκτώ ανθρώπους να αυτοπυρποληθούν, τρεις εκ των οποίων έχασαν τη ζωή τους, όπως αναφέρει μια ανακοίνωση της κινεζικής αστυνομίας.

«Έδρασε υπό τις διαταγές του Δαλάι Λάμα και των οπαδών του», σύμφωνα με την ομολογία του και την έρευνα της αστυνομίας, μετέδωσε το Νέα Κίνα, διευκρινίζοντας ότι ο μοναχός χαρακτήρισε «ήρωες» τους αυτοπυρποληθέντες και δήλωσε ότι η πράξη αυτή δεν είναι αντίθετη με το βουδιστικό δόγμα.


Στη συνέχεια ο Λοράνγκ Κοντσόκ φέρεται να «στρατολόγησε» τον ανιψιό του Λοράνγκ Τσέρινγκ, 31 ετών, για να τον βοηθήσει.

Σύμφωνα με το επίσημο κινεζικό πρακτορείο, ο Λοράνγκ Κοντσόκ επικοινώνησε με την οργάνωση «Ανεξαρτησία Θιβέτ» μετά την αυτοπυρπόληση ενός μοναχού με το όνομα Ταπέι τον Φεβρουάριο του 2009 και συνεχώς ενημέρωνε την οργάνωση αυτή για νέες περιπτώσεις αυτοπυρπολήσεων.

Συνολικά 92 Θιβετιανοί έχουν αυτοπυρποληθεί από το 2009 για να διαμαρτυρηθούν κατά της διακυβέρνησης της Κίνας και τουλάχιστον 75 εξ αυτών έχουν υποκύψει στα τραύματά τους. Ο αριθμός των αυτοπυρπολήσεων έχει αυξηθεί ραγδαία φέτος. Μόνο τον Νοέμβριο καταγράφηκαν 28 περιπτώσεις.

Στο μεταξύ, η Μαρία Οτέρο, Ειδική Συντονιστής των ΗΠΑ για Θέματα Θιβέτ ανέφερε σε ανακοίνωσή της την Τετάρτη ότι η ένταση που επικρατεί στις περιοχές όπου ζουν Θιβετιανοί, καθώς και οι αυτοπυρπολήσεις, έχει αυξηθεί εξαιτίας της κινεζικής πολιτικής και των αυστηρών ελέγχων.

Σε απάντηση, το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών επέκρινε την Παρασκευή τις ΗΠΑ για τα «απεχθή» αυτά σχόλια, προσθέτοντας ότι αναγκάστηκε να υποβάλει επίσημη διπλωματική διαμαρτυρία.
TreloKouneli
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ