2012-12-10 09:45:59
Φωτογραφία για ΑΠΕΙΛΕΣ ΟΙ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΟΣΗ
Πιέσεις δέχθηκε η Αθήνα τα τελευταία εικοσιτετράωρα ώστε να συμμετέχουν στο 100% οι ελληνικές τράπεζες στο πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων. Τα αποτελέσματα της δημοπρασίας είναι κατ’ αρχήν θετικά όμως οι πληροφορίες αναφέρουν ότι υπολείπονται περίπου 3-5 δισεκατομμύρια. 

Συνεπώς σήμερα αναμένεται να ανοίξουν τυπικά τα βιβλία προσφορών για να μπορέσουν οι ελληνικές τράπεζες να ξανακάνουν προσφορές.

Αυτό ήταν το ένα σκέλος των πιέσεων από τις Βρυξέλλες. Το άλλο είχε να κάνει με το φορολογικό νομοσχέδιο και τις διαρροές ότι τα κόμματα της συγκυβέρνησης επιδιώκουν σημαντικές αλλαγές πριν περάσει από την Βουλή.

Η «γραμμή» που έδωσαν οι τεχνοκράτες στο Εuro Working Group, ήταν ότι οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης δεν θα διστάσουν να μπλοκάρουν την απόφαση για την εκταμίευση της δόσης ευρώ, που αναμένεται την Πέμπτη, αν διαπιστώσουν ότι υπάρχουν «κενά» στο φορολογικό ή στις προαπαιτούμενες δράσεις.


Χθες, το υπουργείο οικονομικών, διέρρευσε ότι η τρόικα έδωσε κατ’ αρχήν πράσινο φως στο φορολογικό νομοσχέδιο όπως αυτό τους εστάλη.

Ομως, πληροφορίες αναφέρουν ότι πλέον η αξιολόγηση δεν γίνεται μόνο από την τρόικα, αλλά ο κάθε υπουργός οικονομικών έχει το δικό του τεχνικό επιτελείο που περνά από κόσκινο τις αξιολογήσεις για την Ελλάδα.

Με άλλα λόγια, ακόμα και αν η τρόικα πει το τελικό «οκ», αυτό δεν σημαίνει ότι στο eurogroup δεν θα υπάρχουν ενστάσεις από μεμονωμένες χώρες.

Ηδη ο Γιάννης Στουρνάρας αντιλήφθηκε στα συμβούλια των τελευταίων δυο μηνών ότι αρκετές χώρες, που πολλές φορές είχαν εσφαλμένες πληροφορίες, μπλόκαραν αποφάσεις ή ζητούσαν αλλαγές. Αυτό μπορεί να συμβεί και την Πέμπτη.

Το γεγονός ότι οι δανειστές παρακολουθούν τις πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις στην χώρα μέσω αποδελτιώσεων των μέσων ενημέρωσης έχει προκαλέσει ουκ ολίγες συγχύσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το θέμα που ανέκυψε με το χαράτσι και το εάν αυτό θα εισπράττεται μέσω ΔΕΗ έθεσε σε συναγερμό τις Βρυξέλλες, που ζητούν τώρα από το οικονομικό επιτελείο, όχι μόνο διευκρινίσεις, αλλά και εναλλακτικά μέτρα αν όντως η ΔΕΗ , βάση δικαστηρίου, απαλλάσσεται από την διαδικασία.

Στο Εurogroup της Πέμπτης λοιπόν, ο Γ. Στουρνάρας θα πρέπει να πείσει ότι η Ελλάδα δικαιούται την δόση, και να ενημερώσει τους ομολόγους του για τρεις άξονες: το φορολογικό, με παράπλευρο θέμα την ΔΕΗ, την επαναγορά ομολόγων και τις προαπαιτούμενες δράσεις.

Μπορεί σε πολιτικό επίπεδο η στήριξη της ΕΕ να είναι εμφανής, όμως οπως δήλωσε χθες ο «σκληρός» υπουργός οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, οι πιέσεις προς την Αθήνα θα συνεχίσουν να είναι ασφυκτικές ώστε να μην υπάρξει η παραμικρή απόκλιση από τους δημοσιονομικούς στόχους.

Euro2Day
 
TheNewDailyMail
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ