2012-12-19 00:32:03
Φωτογραφία για Μέσι: Μεγάλωσα και σπούδασα στα καταλανικά
Ο Λιονέλ Μέσι είναι γνωστός για τις ξεχωριστές του ικανότητες στο γήπεδο. Τώρα ο Αργεντινός που θεωρείται μακράν ο... καλύτερος ποδοσφαιριστής στον κόσμο, προκαλεί αντιδράσεις με τα λόγια του, καθώς για πρώτη φορά εμπλέκεται σε μια πολιτική κόντρα για τη γλώσσα που ίσως παίξει ρόλο στη διάλυση της Ισπανίας. Ο σταρ της Μπαρτσελόνα έσπευσε να υπερασπιστεί τη διδασκαλία της καταλανικής γλώσσας στα σχολεία.

«Οσο περισσότερες γλώσσες διδάσκεται ένα παιδί τόσο το καλύτερο γι' αυτό», δήλωσε ο Μέσι την ώρα που το θέμα των καταλανικών έχει γίνει σημείο σύγκρουσης της Βαρκελώνης και της τοπικής κυβέρνησης της Καταλωνίας με τη Μαδρίτη.

Η καταλανική κυβέρνηση ανακοίνωσε τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της περιοχής το 2014 - την ίδια χρονιά που ανάλογο δημοψήφισμα θα πραγματοποιηθεί στη Σκωτία.

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση της Μαδρίτης κατέθεσε νομοσχέδιο που θα δίνει στους γονείς την ευκαιρία να ζητούν να διδάσκονται τα παιδιά τους περισσότερα ισπανικά στα σχολεία. Σύμφωνα με αυτό, οι γονείς που επιθυμούν να διδάσκονται τα παιδιά τους μαθήματα στα ισπανικά μπορούν να απαιτούν από τις τοπικές κυβερνήσεις να γίνεται η διδασκαλία αυτή σε κρατικά σχολεία ή σε ιδιωτικά μαθήματα που θα πληρώνουν οι Αρχές.


Στην Ισπανία ομιλούνται αρκετές τοπικές γλώσσες και μάλιστα κάποιες θεωρούνται ημιεπίσημες. Στην Καταλωνία, η πολιτική της «γλωσσικής απορρόφησης» σημαίνει ότι όλα τα μαθήματα διδάσκονται στα καταλανικά, εκτός από δύο ώρες ισπανικών την εβδομάδα.

Οι καταλανοί εθνικιστές έχουν κατηγορήσει το κυβερνών Λαϊκό Κόμμα ότι προσπαθεί να γυρίσει τον χρόνο πίσω στην εποχή της δικτατορίας του στρατηγού Φράνκο, όταν τα καταλανικά και τα βασκικά είχαν απαγορευθεί. «Μεγάλωσα και σπούδασα στα καταλανικά. Δεν είχα ποτέ κάποιο πρόβλημα με αυτό», είπε ο Μέσι μιλώντας στα ισπανικά και επανέλαβε ότι για τα παιδιά είναι καλύτερο να μιλούν περισσότερες γλώσσες.

Ο 25χρονος ποδοσφαιριστής έχει περάσει τη μισή ζωή του στη Βαρκελώνη αφού εντάχθηκε στο νεανικό πρόγραμμα της Μπαρτσελόνα από τα 13. Αλλά και ο συμπαίκτης του Μέσι και μέλος της εθνικής ομάδας της Ισπανίας Τσάβι Χερνάντεζ πήρε θέση για το φλέγον αυτό ζήτημα:

«Μου φαίνεται κακό η κυβέρνηση να μας προτρέπει να μη μιλάμε καταλανικά», είπε. «Είναι δικαίωμά μας και θα ήθελα η Μαδρίτη να σεβαστεί τη γλώσσα και τη φιλοσοφία μας».

Ο επίσης παίκτης της Μπαρτσελόνα Αντρες Ινιέστα που προέρχεται από την Καστίγια-λα-Μάντσα πρόσθεσε: «Εχω γεννηθεί αλλού και είμαι περήφανος που έχω ζήσει τόσα χρόνια στην Καταλωνία και αισθάνομαι Καταλανός».
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ