2013-01-09 12:32:31
Φωτογραφία για Καθηγητές με καραβάνα
Οι εκπαιδευτικοί θα γυρίζουν από σχολείο σε σχολείο κάθε νομού και θα σιτίζονται με τους στρατιώτες

Της Αννας Ανδριτσάκη

Τους καταλόγους με τις στρατιωτικές λέσχες της περιφέρειας όπου θα μπορούν να σιτίζονται με χαμηλές τιμές οι εκπαιδευτικοί, ανακοίνωσαν τα υπουργεία Παιδείας και Αμυνας (έστω) τρεις μήνες μετά την υπογραφή του σχετικού πρωτοκόλλου συνεργασίας. Δεν πρόκειται βέβαια για δωρεάν σίτιση, όπως είχε αρχικά προβληθεί.

Πρόκειται για ημιπαροχή στο πλαίσιο της ευρύτερης πολιτικής της ελεημοσύνης που έχει αντικαταστήσει την υποχρέωση κοινωνικών παροχών και πρόνοιας προκειμένου να εξυπηρετήσει την πολιτική της κατάργησης πάσης φύσεως κεκτημένων. Κι όμως μπορεί κανείς να πει όχι; Κι ας του κάθεται στο στομάχι.

Ο εκπαιδευτικός των 600 ευρώ θα (πρέπει να) είναι ευχαριστημένος που θα πληρώνει για το φαγητό του 100 με 150 ευρώ τον μήνα εντός των λεσχών
. Κι ας περνάει την καθημερινότητά του ως φαντάρος. Οχι γιατί θα τρώει με τους στρατιωτικούς στις λέσχες αλλά γιατί θα περιφέρεται όλη την ημέρα, όλη την εβδομάδα από (σχολική) μονάδα σε μονάδα, όπως οι φαντάροι. Μέσα στις γιορτές το υπουργείο Παιδείας, όπως αναμενόταν, επανακαθόρισε τις περιοχές μετάθεσης διευρύνοντάς τις στα όρια των νομών – στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων.

Ετσι ολοκλήρωσε τον μνημονιακό σχεδιασμό για τις υποχρεωτικές μετακινήσεις-μεταθέσεις -«όπου υπάρχει ανάγκη»- αλλά και, όπως καταγγέλλει η ΟΛΜΕ, «την περαιτέρω ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων των εκπαιδευτικών οι οποίοι μετατρέπονται σε «delivery λίγων ωρών» που θα «προσφέρουν υπηρεσία σε σχολεία τα οποία βρίσκονται σε μεγάλες αποστάσεις μεταξύ τους».

Κατόπιν τούτων, μια σίγουρη στάση θα είναι η λέσχη της περιοχής. «Είναι όλες εντός οικιστικού ιστού» διαβεβαιώνουν στελέχη του υπουργείου Αμυνας, καθησυχάζοντας έτσι όσους βλέπουν στη λίστα λέσχες στο Αμύνταιο και το Τυχερό Εβρου.

Θα πληρώνουν όμως όσα και οι συνδαιτυμόνες τους στρατιωτικοί. Η εγκύκλιος αναφέρεται ρητά στην υποχρέωση της συμβολικής μηνιαίας συνδρομής των 2,69 ευρώ (ίση με το 0,3% του εκάστοτε βασικού μισθού ανθυπολοχαγού εν ενεργεία) ως απαραίτητης προϋπόθεσης (μαζί με την εγγραφή και την ιδιότητα του μέλους) για την πρόσβαση στη «λέσχη του τόπου όπου υπηρετεί» ο εκπαιδευτικός.

Δεν προσδιορίζει ποιο είναι το «σχετικό αντίτιμο σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις» που πρέπει να καταβάλλεται προκειμένου να εξασφαλιστεί «η πρόσβαση στις παροχές σίτισης». Πρόκειται λοιπόν για το ποσό των τριών έως πέντε ευρώ για κάθε γεύμα, σύμφωνα τουλάχιστον με τις τιμές που ισχύουν στις στρατιωτικές λέσχες. Οι ίδιες τιμές θα ισχύουν και για τους εκπαιδευτικούς, ξεκαθάριζαν χθες από το υπουργείο Αμυνας.

Μένει να διευκρινιστεί αν το δικαίωμα στο φτηνό φαγητό θα έχουν όλοι οι εκπαιδευτικοί ή μόνο οι αναπληρωτές, όπως είχε αρχικά εξαγγελθεί, και εκείνοι που πληρούν το κριτήριο της υπηρεσίας μακριά από τη μόνιμη κατοικία. Αλλωστε στην ασαφή εγκύκλιο γίνεται λόγος για «κατά περίπτωση πρόσβαση» στα σημεία των παροχών που προβλέπει το πρωτόκολλο συνεργασίας των δυο υπουργείων.

Εκτός από τις λέσχες για τη σίτιση, διατίθενται αρχεία και βιβλιοθήκες των Ενόπλων Δυνάμεων (στο προσωπικό του υπουργείου Παιδείας και των εποπτευόμενων φορέων του) όπως και στρατιωτικά μουσεία (σε μαθητές και εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας).

http://www.efsyn.gr/?p=13395 
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ