2013-01-10 09:45:05
Φωτογραφία για Κύπρος:11 χρόνια πίσω οι πωλήσεις ακινήτων
Ακόμη ένα δύσκολο έτος προμηνύεται το 2013 για τον τομέα ακινήτων που έκλεισε την περσινή χρονιά με σημαντική συρρίκνωση, υποχωρώντας στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2001. 

Οι πωλήσεις ακινήτων παραμένουν στο κόκκινο για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά, και παρά την αισθητή ανάκαμψη της εξωγενούς ζήτησης προς το τέλος του έτους, στο σύνολο της η αγορά παραμένει αρνητική. 

Σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα το κτηματολόγιο, το 2012 οι πωλήσεις ακινήτων παγκύπρια παρουσίασαν μείωση 11% στα 6269 τεμάχια από 7018 το 2011. 

Όπως φαίνεται και από τον πίνακα, το 2012 είναι η χειρότερη χρονιά των τελευταίων 11 ετών. 

Όσον αφορά το Δεκέμβριο του 2012, τα πωλητήρια έγγραφα που έχουν κατατεθεί στο κτηματολόγιο μειώθηκαν στα 495 τεμάχια έναντι 651 το Δεκέμβριο του 2011, καταγράφοντας ετήσια πτώση 24%, έναντι μείωσης 8% το Νοέμβριο. 

Ανά επαρχία, όλες οι πόλεις έκλεισαν το 2012 με πτώση πλην της Πάφου και της Λάρνακας. 


Η αύξηση στην Πάφο αποδίδεται κυρίως στην εξωγενή ζήτηση λόγω του ενδιαφέροντος κινέζων επενδυτών. 

Το 2011 οι πωλήσεις ακινήτων είχαν μειωθεί κατά 18% στα 7018 τεμάχια από 8598 το 2010. 

«Η νέα χρονιά θα συνεχίσει να είναι προβληματική και δεν θα υπάρχει ανάκαμψη καθώς υπάρχουν τέσσερις παράγοντες που επηρεάζουν αρνητικά», ανέφερε στη StockWatch ο εκτιμητής ακινήτων Πόλυς Κουρουσίδης. 

Σύμφωνα με τον κ. Κουρουσίδη, τα αρνητικά στοιχεία που υπάρχουν είναι η έλλειψη ρευστότητας στην αγορά που προβλέπεται να συνεχιστεί, τα ψηλά επιτόκια που είναι απαγορευτικά για οποιαδήποτε επένδυση, η έλλειψη εμπιστοσύνης και τα ψηλά επίπεδα τραπεζικών επισφαλειών που με τη νέα μεθοδολογία που προωθείται θα οδηγήσουν σε πτώση των τιμών των ακινήτων. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας, οι τιμές των κατοικιών συνεχίζουν την πτωτική πορεία των τελευταίων ετών παρουσιάζοντας ετήσια μείωση 5,8% το τρίτο τρίμηνο. 

Ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Επιχειρηματιών Ανάπτυξης Γης και Οικοδομών Λάκης Τοφαρίδης, αναφέρει ότι «είναι τόσο παγωμένα τα πράγματα στην αγορά που οτιδήποτε γίνει θα είναι θετικό». «Οι εκλογές του Φεβρουαρίου θα βοηθήσουν στην τόνωση της αρνητικής ψυχολογίας που υπάρχει», ανέφερε ο κ. Τοφαρίδης. 

Τη θέση ότι μετά τις εκλογές του Φεβρουαρίου θα φύγει η αβεβαιότητα στην οικονομία εκφράζει και ο Πρώτος Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Κτηματομεσιτών Σολομών Κουρουκλίδης. 

«Με την αποπεράτωση των εκλογών θα φύγει μια μεγάλη αβεβαιότητα για την οικονομία νοουμένου ότι η νέα κυβέρνηση θα δρα πιο αποφασιστικά και θα εκπληρώσει όλες τις διαδικασίες για το μνημόνιο», σημείωσε ο κ. Κουρουκλίδης αναφέροντας ότι αυτό θα είναι «η αρχή της αρχής καθώς θα διοχετευθεί ρευστότητα στα ταμεία του κράτους και των τραπεζών». 

«Αυτό θα δημιουργήσει θετική προοπτική νοουμένου ότι τα κεφάλαια που θα πάρουν οι τράπεζες θα τα διοχετεύσουν στις ΜμΕ στην Κύπρο ενώ η ψυχολογία του κόσμου θα αρχίσει σιγά σιγά να σταθεροποιείται και μετά να αντιστρέφεται». 

Επίσης, σύμφωνα με τον κ. Κουρουκλίδη σημαντικός παράγοντας για την πορεία του κλάδου θα είναι και η φορολόγηση της ακίνητης ιδιοκτησίας. 

Το σχετικό νομοσχέδιο δεν ψηφίστηκε από τη βουλή και αναμένεται να συζητηθεί στις 17 Ιανουαρίου. 

Η δύσκολη πορεία του κλάδου αποτυπώνεται και τα στοιχεία του ΚΟΕ για τις οικονομικές προσδοκίες καθώς ο δείκτης τιμών προσδοκιών παραμένει σε αρνητικά επίπεδα στο -60 το Νοέμβριο από -62 τον Οκτώβριο. 

Παράθυρο ελπίδας οι ξένοι 

Παράθυρο ελπίδας για ανάκαμψη του κλάδου είναι οι ξένοι επενδυτές, τονίζουν οι αρμόδιοι φορείς. 

«Υπάρχει μικρό παράθυρο ελπίδας ότι τα ακίνητα με τη πτώση των τιμών θα γίνουν πιο ελκυστικά για τους ξένους οι οποίοι φαίνεται είναι οι μόνοι που μπορούν να αγοράζουν χωρίς δανειοδότηση», αναφέρει τονίζοντας ωστόσο ότι η ανάκαμψη δεν αναμένεται πριν το 2014. 

Οι πωλήσεις ακινήτων σε ξένους ανήλθαν το 2012 στα 1476 τεμάχια από 1652 το 2011. Τους τελευταίους μήνες, η εξωγενής ζήτηση παρουσιάζει μεγάλη αύξηση κυρίως στην Πάφο. 

stockwatch.com.cy
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ