2013-01-10 18:14:41
Φωτογραφία για Επανέφεραν την ακοή σε κωφά ποντίκια,
Οι στερεοκροσσοί είναι μικροσκοπικά τριχίδια που παίζουν κεντρικό ρόλο στην ακοή. Ερευνητές κατόρθωσαν να μετατρέψουν κύτταρα σε τέτοια τριχίδια,

Θοδωρής Λαΐνας

Αμερικανοί επιστήμονες αναγέννησαν τα τριχίδια του έσω ωτός τα οποία ανιχνεύουν τους ήχους,

Μασαχουσέτη

Αμερικανοί ερευνητές αναγέννησαν για πρώτη φορά τα μικροσκοπικά τριχίδια του έσω ωτός τα οποία ανιχνεύουν τους ήχους και κατάφεραν να αναστρέψουν - τουλάχιστον ως έναν βαθμό - την κώφωση σε ποντίκια.

Το έσω ους διαθέτει μικροσκοπικά τριχίδια που ονομάζονται στερεοκροσσοί και τα οποία παίζουν ζωτικής σημασίας ρόλο στην ακοή. Προκειμένου να ακούμε ,τα ηχητικά κύματα χρειάζεται να μετατραπούν σε ηλεκτρικά σήματα τα οποία αντιλαμβάνεται ο εγκέφαλος. Το πρώτο βήμα αυτής της διαδικασίας λαμβάνει χώρα βαθειά μέσα στο έσω ους όπου οι δονήσεις κινούν τα μικροσκοπικά τριχίδια και η κίνησή τους δημιουργεί ένα ηλεκτρικό σήμα. Δεδομένου του σημαντικού ρόλου των τριχιδίων στην ακοή, τα περισσότερα προβλήματα ακοής αφορούν βλάβες που προκαλούνται στους στερεοκροσσούς.


Επιστήμονες του Νοσηλευτηρίου Eye and Ear στη Μασαχουσέτη σε συνεργασία με ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ χορήγησαν ένα ενέσιμο φάρμακο σε ποντίκια με ολική κώφωση. Το φάρμακο προκάλεσε την ανάπτυξη τριχιδίων με αποτέλεσμα τα ποντίκια να ανακτήσουν μερικώς την ακοή τους. Η εξέλιξη θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική αφού ανοίγει τον δρόμο για την ανάπτυξη νέων αποτελεσματικότερων θεραπειών για τα προβλήματα ακοής στους ανθρώπους.

Η «μεταμόρφωση»

Το φάρμακο που χρησιμοποίησαν οι ερευνητές στόχευε τα κύτταρα τα οποία υποστηρίζουν τη λειτουργία των στερεοκροσσών. Οπως αναφέρουν οι ειδικοί, η χορήγησή του ουσιαστικά «άλλαξε τη μοίρα αυτών των κυττάρων», καθώς η φαρμακευτική ουσία παρενέβη σε συγκεκριμένα γονίδια που καθορίζουν τον τύπο των κυττάρων με αποτέλεσμα τα κύτταρα να μετατραπούν σε τριχίδια.

«Δεν είχε επιτευχθεί μέχρι σήμερα η αναγέννηση στερεοκροσσών σε ενήλικα θηλαστικά. Επιτυγχάνεται για πρώτη φορά, γεγονός που είναι εξαιρετικά σημαντικό. Πρέπει να σημειωθεί βέβαια ότι δεν έχουμε να κάνουμε με δραματική βελτίωση της ακοής αλλά με μια μικρού μεγέθους βελτίωση. Τα ποντίκια μπορούσαν να ακούσουν διαφόρους έντονους ήχους όπως το χτύπημα μιας πόρτας ή τα αυτοκίνητα στον δρόμο αλλά φυσικά αυτό δεν αποτελεί ολική αποκατάσταση της ακοής» δήλωσε ο δρ Αλμπερτ Εντζ, μέλος της ερευνητικής ομάδας. H μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Neuron».

Αλλοι ειδικοί χαρακτήρισαν τη νέα μελέτη ως «μια τρομερά συναρπαστική εξέλιξη», προσθέτοντας ωστόσο ότι ο δρόμος είναι μακρός μέχρις ότου αυτή η προσέγγιση μετατραπεί σε μια αποτελεσματική θεραπεία για τους ανθρώπους.

Αναδημοσιευσα Από Βημα
molibixarti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ