2013-01-11 10:28:03
Φωτογραφία για Οίκος Moody’s – Υποβάθμιση της Κύπρου σε Caa3 από Β3
Σύμφωνα με τον Moody’s, η κατάσταση στη χώρα «θα μπορούσε σαφώς να επιδεινωθεί κατά τη διάρκεια των επόμενων 12 έως 18 μηνών» και επομένως ο κίνδυνος η κυπριακή ...κυβέρνηση να κάνει στάση πληρωμών για το χρέος της, «έχει αυξηθεί σημαντικά», λόγω των σοβαρών δυσχερειών στον τραπεζικό τομέα, ο οποίος πλήττεται από την έκθεση του στην κρίση που ταλαιπώρησε την Ελλάδα. Ταυτόχρονα ο οίκος αξιολόγησης διατηρεί αρνητική την προοπτική της κυπριακής οικονομίας.

«Ο βασικός παράγοντας που οδήγησε τον Moody’s να μειώσει τη πιστοληπτική ικανότητα κατά τρεις βαθμίδες, είναι η αυξημένη υποστήριξη που θα χρειαστεί να παράσχει η κυβέρνηση στις κυπριακές τράπεζες» ανέφερε σε δήλωση του ο οίκος αξιολόγησης.

Επιπλέον, η έκβαση των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, η οποία περιλαμβάνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) παραμένει «αβέβαιη», σημειώνει ο Moody’s.


Τον περασμένο Ιούνιο, η Κύπρος έγινε η τέταρτη χώρα της ζώνης του ευρώ που υπέβαλε αίτηση για οικονομική διάσωση από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Το σχέδιο διάσωσης θα μπορούσε να ανέλθει σε 17 δισεκατομμύρια ευρώ, το οποίο σχεδόν ισοδυναμεί με ολόκληρο το οικονομικό εύρος της Κύπρου. Αλλά το σχέδιο διάσωσης για τη χώρα είναι απίθανο να έρθει σύντομα, καθώς η κατάσταση περιπλέκεται από τις ανησυχίες σχετικά με τη βιωσιμότητα του χρέους.

Οι άλλοι δυο οίκοι πιστοληπτικής διατηρούν επίσης αρνητικές τις προοπτικές της Κύπρου. Ο Standard and Poors στο CCC με αρνητική προοπτική και ο Fitch στο ΒΒ, επίσης με αρνητική προοπτική.

offsite.com.cy
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ