2013-01-12 03:32:02
Φωτογραφία για Μεταβαίνει στην Κούβα ο αντιπρόεδρος της Βενεζουέλας
Ο αντιπρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο ανακοίνωσε πως θα μεταβεί στην Κούβα, προκειμένου να επισκεφθεί τον... πρόεδρο Ούγκο Τσάβες, ο οποίος νοσηλεύεται εκεί έπειτα από επέμβαση αφαίρεσης καρκινικού όγκου, συνεπεία της οποίας δεν κατέστη δυνατόν να ορκιστεί χθες.

«Πρόκειται να επισκεφθώ την οικογένεια του (Τσάβες), να συναντηθώ με την ιατρική ομάδα, να επισκεφτώ τον πρόεδρο-'διοικητή' μας και να του διαβιβάσω τα καλά νέα (. . .ότι) ο λαός έχει ριχτεί στη δουλειά», δήλωσε σήμερα ο Μαδούρο κατά τη διάρκεια τελετής στην έδρα της κρατικής πετρελαϊκής εταιρείας PDVSA, μετά την οποία επρόκειτο να αναχωρήσει για την Αβάνα.

Εξαιτίας της κατάστασης του Τσάβες, ο οποίος υπεβλήθη σε εγχείρηση την 11η Δεκεμβρίου κι έκτοτε νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση στην Αβάνα, ο αντιπρόεδρος έχει αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας έπειτα από απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, το οποίο του επέτρεψε να κρατά τους μοχλούς της εξουσίας και πέραν της 10ης Ιανουαρίου, της ημερομηνίας που αρχικά προβλεπόταν να γίνει η ορκωμοσία του Τσάβες.


Ενισχυμένος πλέον ο Μαδούρο, έχοντας το χρίσμα του Τσάβες--ιδίως σε ό,τι αφορά την άσκηση των οικονομικών αποφάσεων--και τις εξουσίες που του παραχωρεί το Σύνταγμα ως αντιπρόεδρου, είναι ελεύθερος να ασκήσει τη διακυβέρνηση της Βενεζουέλας, πλην όμως η αποστολή του είναι δύσκολη καθώς η αντιπολίτευση ήδη αμφισβητεί την νομιμότητά του.

Πάντως, ο Οργανισμός Αμερικανικών Κρατών (OAS) απέρριψε την προσφυγή της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα, που υποστήριξε πως η κυβέρνηση παραβίασε το Σύνταγμα αναβάλλοντας την ορκωμοσία του Τσάβες.

Ο ΟΑS ανακοίνωσε πως «σέβεται πλήρως» την απόφαση των αρχών της χώρας, οι οποίες εγκρίθηκαν από την Εθνοσυνέλευση και το Ανώτατο Δικαστήριο, υπογράμμισε χθες ο γγ του Οργανισμού Χοσέ Μιγκέλ Ινσούλσα από το Σαντιάγο της Χιλής.

Ο αντιπρόεδρος, πρώην οδηγός λεωφορείου, που ανελίχθηκε στην πολιτική μέσω της συνδικαλιστικής του δράσης, διαβεβαιώνει προς πάσα κατεύθυνση πως δεν πρόκειται να παρεκκλίνει από την γραμμή που έχει χαράξει ο χαρισματικός Τσάβες.

«Η στρατηγική του κυβερνώντος κόμματος είναι να διατηρήσει την τρέχουσα ισορροπία έως ότου ο Τσάβες είτε εξαφανισθεί πλήρως από το προσκήνιο, είτε πεθάνει, είτε ως εκ θαύματος επιστρέψει στην πολιτική ζωή», υποστηρίζει ο πολιτικός αναλυτής Άνχελ Άλβαρες. Κατά τον ίδιο, όποιος υποστηρίζει πως «θα κυβερνήσει στο όνομα του Τσάβες νομιμοποιείται πλήρως», τόσο εντός του Ενωμένου Σοσιαλιστικού Κόμματος της Βενεζουέλας (PSUV), όσο και επί της «τσαβικής» βάσης του.
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Έδωσε 15.000 ο Βιντιάδης
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Έδωσε 15.000 ο Βιντιάδης
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ