2013-01-17 08:32:02
Φωτογραφία για Προβλήματα συμπεριφοράς λόγω κινητού
Προβλήματα συμπεριφοράς αναπτύσσουν τα παιδιά που χρησιμοποιούν κινητό τηλέφωνο, αλλά και των οποίων η μητέρα χρησιμοποιούσε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Η δρ Λίκα Κχιφετς από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Λος Αντζελες μελέτησε ομάδα 13.159 παιδιών των οποίων οι μητέρες είχαν συμμετάσχει στη μελέτη Danish National Birth Cohort στα πρώιμα στάδια της εγκυμοσύνης τους. Όταν τα παιδιά έφτασαν σε ηλικία επτά ετών, οι μητέρες συμπλήρωσαν ερωτηματολόγιο για την συμπεριφορά και υγεία των τέκνων τους, καθώς και για την μητρική χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την κύηση και την παιδική χρήση κινητής τηλεφωνίας.

Μετά από συνυπολογισμό παραγόντων που μπορεί να επηρεάζουν τα αποτελέσματα, όπως τα μητρικά ψυχιατρικά προβλήματα και κοινωνικοοικονομικοί παράγοντες, τα παιδιά με μητρική και μεταγεννητική έκθεση σε κινητό τηλέφωνο είχαν 80% περισσότερες πιθανότητες να έχουν μη φυσιολογικά ή οριακά σκορ σε τεστ εκτίμησης των συναισθηματικών προβλημάτων, προβλημάτων επικοινωνίας, υπερδραστηριότητας ή προβλημάτων με συνομήλικους τους.


Οι κίνδυνοι ήταν υψηλότεροι για τα παιδιά που είχαν εκτεθεί προγεννητικά μόνον, συγκριτικά με αυτά που είχαν εκτεθεί μόνο μεταγεννητικά, αλλά ήταν χαμηλότεροι απ’ αυτά των παιδιών με διπλή έκθεση.

Η έκθεση του εμβρύου σε πεδία ραδιοσυχνοτήτων από το κινητό της μητέρας είναι πιθανόν μικρή. Ωστόσο, έρευνες έχουν δείξει ότι η χρήση κινητού τηλεφώνου από παιδιά τα εκθέτει σε περισσότερη ενέργεια ραδιοσυχνοτήτων απ' ότι τους ενήλικες, διότι τα αφτιά και οι εγκέφαλοι τους είναι μικρότεροι.

Επειδή η χρήση κινητού τηλεφώνου ήταν τόσο συχνή μεταξύ των παιδιών του δείγματος, το 30% των παιδιών χρησιμοποιούσε κινητό τηλέφωνο, και μόλις το 1% το χρησιμοποιούσε περισσότερο από μια ώρα την εβδομάδα, η έκθεση στις ραδιοσυχνότητες φαίνεται να είναι απίθανο να έχει προκαλέσει τα προβλήματα συμπεριφοράς.

Μια άλλη πιθανή εξήγηση για την παρατηρούμενη σχέση είναι η έλλειψη προσοχής προς το παιδί από τις μητέρες που είναι συχνές χρήστριες κινητών τηλεφώνων. Οι μητέρες που χρησιμοποιούσαν τα κινητά τηλέφωνά τους συχνά είχαν χαμηλή κοινωνικοοικονομική κατάσταση, ήταν πιθανότερο να έχουν ψυχικά και ψυχιατρικά προβλήματα, και ήταν πιθανότερο να κάπνιζαν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Και τώρα ο... αντί-Σισέ!
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Και τώρα ο... αντί-Σισέ!
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ