2013-01-17 17:59:03
Φωτογραφία για Μεταχειρισμένα είδη εξοπλισμού. Η νέα υγειονομική βόμβα...
Με αφορμή την μεγάλη προσφορά και ζήτηση μεταχειρισμένων ειδών του κλάδου εξοπλισμού εστίασης, η οποία σήμερα κορυφώθηκε λόγω της οικονομικής ύφεσης, επιτρέψτε μου να ...κάνω ορισμένες σκέψεις σχετικά με το συγκεκριμένο ζήτημα το οποίο αφορά άμεσα ή έμμεσα όλους μας. Όταν λοιπόν θα πάτε την επόμενη φορά να φάτε κάπου με το παιδί σας ας έχετε κατά νου τα παρακάτω.

Η σημερινή κατάσταση στην αγορά εστίασης έχει ως εξής:

Στην συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων η πώληση μεταχειρισμένου εξοπλισμού γίνεται χωρίς παραστατικά και το κυριότερο χωρίς να γίνει κάποιος τεχνικός έλεγχος των μηχανημάτων ώστε να πιστοποιηθεί η καταλληλότητά τους για ασφαλή και υγιεινή χρήση. Αυτό έχει τις εξής επιπτώσεις:

-Χρήση προϊόντων και συσκευών που δεν πληρούν καν τα πρότυπα υγιεινής και ασφάλειας και βεβαίως είναι δυνητικά ανασφαλείς για τους χρήστες και τους πελάτες, ειδικά εάν είναι συσκευές υγραερίου ή ρεύματος.


-Διπλή απώλεια τεράστιων εσόδων για το κράτος τόσο λόγω της «μαύρης» απευθείας συναλλαγής, όσο και λόγω της συρρίκνωσης της αγοράς νέων προϊόντων από τις επιχειρήσεις του κλάδου εξοπλισμού.

Αυτή την στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, η αγορά βρίθει από υγειονομικές βόμβες μικρού και μεγάλου βεληνεκούς… Προ μηνός βρέθηκα στην Ιταλία και μπήκα στην κουζίνα μίας πιτσαρίας αφού ο ιδιοκτήτης ήταν πελάτης των συνεργατών μου. Όλα άστραφταν, μόλις είχε αποκτηθεί νέος εξοπλισμός. Ο μέσος χρόνος αντικατάστασης με νέα μηχανήματα και σκεύη είναι 3 χρόνια για όλη την Ιταλία και αυτό το κάνουν όχι γιατί το επιβάλλει ο νόμος αλλά από σεβασμό στον πελάτη. Παρόμοια είναι η κατάσταση στην Νορβηγία, την Ισπανία, την Ιρλανδία, στην Τουρκία….. αλλά όχι την Ελλάδα. Βέβαια εκεί υπάρχει ουσιαστικός έλεγχος που δεν έχει σκοπό τα πρόστιμα και τον εκφοβισμό αλλά την συμμόρφωση της επιχείρησης εστίασης με κανόνες που βελτιώνουν τις παρεχόμενες υπηρεσίες στον πελάτη.

Θα μου πείτε και που θα βρούμε τα λεφτά στην Ελλάδα για να αλλάζουμε εξοπλισμό κάθε τρία χρόνια. Η απάντηση απλή. Κάθε πότε αλλάζεις αυτοκίνητο; Το αυτοκίνητο που πήρες μεγάλωσε τα παιδιά σου; σου έδωσε πιθανόν το σπίτι που μένεις; σε έστειλε διακοπές το καλοκαίρι; πλήρωσε τα ψώνια της οικογένειάς σου; Όχι βέβαια… Το μηχάνημα του γύρου στο μαγαζί σου, η ψησταριά, το ψυγείο, η φριτέζα, ο εξοπλισμός σου το έκαναν αυτό… Και ο σεβασμός προς τον πελάτη, που φαίνεται να μπήκε σε δεύτερη μοίρα τελευταία στην Ελλάδα.

Αναγνώστης
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ