2013-01-18 11:48:03
Φωτογραφία για Μαγαζιά... εν κινήσει
του Μανόλη Παντινάκη

Οι καιροί της φτώχειας, έβγαλαν στα χωριά τους κάθε λογής πλανόδιους μικροπωλητές που «αλωνίζουν» τους νομούς της Κρήτης, διαλαλώντας την πραμάτεια τους με την... ελπίδα ότι «ως το βράδυ θα έχει βγει το μεροκάματο», γιατί «σήμερα ο κόσμος πάει στα φτηνά». Άλλωστε, το φαινόμενο δεν είναι τωρινό και εμφανίζεται πάντα σε «ενδεείς περιόδους που στενάζει η κοινωνία».

Δεν κυκλοφορούσε ψυχή στην Κούφη Ρεθύμνου. Βγήκαν λίγοι όταν άκουσαν τα μεγάφωνα των αυτοκινήτων

Οι εικόνες, βέβαια, των πλανόδιων έρχονται από το παρελθόν με διαφορετικά, ασφαλώς, χαρακτηριστικά. Τότε, που Αρμένιοι κυρίως με ένα μπόγο στην πλάτη γυρνούσαν από γειτονιά σε γειτονιά και πωλούσαν με δόσεις «των 5 δραχμών το μήνα» ρούχα, υφάσματα για την προίκα και άλλα , απαραίτητα για το φτωχό νοικοκυριό, είδη. Όπως ο Αρμένης ο Αγκόπ ο Βαρταλιάν «ο λεπτός ψηλολέλεκας» στη δεκαετία του '50, που «όργωνε» τα στενά και με την «ψιλή σαν του ψάλτη φωνή του», ειδοποιούσε τους ενδιαφερόμενους «να πουσουνίσουν ή να ετοιμάσουν τη δόση».


Πόδια να είχες τότε και γερή πλάτη για το μπόγο με τα εμπορεύματα! Σήμερα οι γυρολόγοι έχουν… εκσυγχρονιστεί, αφού οι πεζοπόροι ή με τα υποζύγια μεταπράτες χάθηκαν και πλέον, όλες οι συναλλαγές γίνονται στα «εν κινήσει καταστήματα» που φτάνουν ως την… πόρτα των καταναλωτών, ακόμη και στον πιο μικρό οικισμό, αρκεί «να υπάρχουν άνθρωποι».

ΜΑΝΑ ΚΑΙ ΓΙΟΣ

Στο επάγγελμα τώρα και 18 χρόνια η Μαρία Φωτάκη-Λυμπέρη από το μικρό οικισμό των Ακτούντων Αγίου Βασιλείου Ρεθύμνου, και στην ίδια απασχόληση τα τελευταία 7 χρόνια και ο γιος της Δημήτρης. Εμπορεύονται ως πλανόδιοι από τα αυτοκίνητα-κλούβες που λανσάρουν το εμπόρευμά τους, είδη ρουχισμού και παπούτσια και φτάνουν παντού στο νομό Ρεθύμνου, από τα Ανώγεια ως το Ροδάκινο!

Μάλιστα, η γυναίκα έμπορος, μέρος των πωλουμένων ειδών ρουχισμού το προβάλλει στη "βιτρίνα" της «εν κινήσει μπουτίκ» της, που είναι το καπό της κλούβας και από τα μεγάφωνα διαλαλεί το εμπόρευμά της. Είναι μια αεικίνητη πλανόδια μικροπωλήτρια, που διανύει με το τροχοφόρο κατάστημά της εκατοντάδες χιλιόμετρα και καθημερινά «μοιράζουν τα δρομολόγια» με τον γιο της «Η μητέρα μου είναι σε αυτή τη δουλειά 17 ή 18 χρόνια και εγώ ασχολούμαι τα τελευταία εφτά. Γυρνάμε όλο το νομό Ρεθύμνου, μέχρι και το πιο απομακρυσμένο χωριό, για να δώσουμε καλά και φτηνά πράγματα στους ανθρώπους», λέει ο Δημήτρης Λυμπέρης και προσθέτει: «Οι πελάτες μας είναι οι ίδιοι, κάποιοι νέοι έρχονται και κάποιοι άλλοι φεύγουν. Δε βλέπω διαφορά στην κίνηση! Αυτή που είχαμε πριν έχουμε και τώρα…»

ΣΤΟ ΜΙΝΙ ΜΑΡΚΕΤ…

Κι αν στις… κινούμενες μπουτίκ της Μαρίας και του Δημήτρη Λυμπέρη, η κίνηση θεωρείται ικανοποιητική, στο «εν κινήσει μίνι μάρκετ» του Μπάμπη Καψάλη τα πράγματα είναι διαφορετικά, καθώς με την κρίση έχει μειωθεί κατά «τα τρία τέταρτα» και όπως επισημαίνει ο ίδιος «δε συμφέρει πια ούτε πλανόδιος να είσαι», αφού το μεροκάματο «βγαίνει τσίμα-τσίμα»…

Ο Μπάμπης Καψάλης διαθέτει είδη νοικοκυριού, όπως το… μίνι μάρκετ

Ο έμπορος, που ετοιμάζεται να παραδώσει την επιχείρηση στο γιο του, αφού ο ίδιος με 19 χρόνια ασφάλιση στο ΙΚΑ και 21 στο ΤΕΒΕ, ετοιμάζεται να συνταξιοδοτηθεί, ασχολείται ως πλανόδιος μικροπωλητής από το 1997. Και αυτός, έμπορος σε ένα άλλο είδος αυτό της εμπορίας ειδών νοικοκυριού, φτάνει και στον τελευταίο οικισμό του νομού για «να συμπληρώσει ότι ξέχασε να πάρει η νοικοκυρά από τις μαζικές αγορές στο σούπερ μάρκετ της πόλης, ή αυτό που χρειάζεται επειγόντως και της λήφθηκε…»

Με τα χρόνια αυτής της δράσης, θα είναι δύσκολο να αποχωριστεί την απασχόληση που καθημερινά του είχε γίνει τρόπος ζωής. Άλλωστε και τα σχεδόν 15 χρόνια στο πλανόδιο εμπόριο, δεν είναι και λίγα! Σ’αυτό το διάστημα, γνώρισε ανθρώπους και έκανε φίλους…

madeincreta.gr
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ