2013-01-19 14:25:03
Φωτογραφία για Συμβιβαστική λύση για το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές
Το θέμα του ανοίγματος των καταστημάτων τις Κυριακές οδηγεί σε «σύγκρουση» του εμπορίου με την κυβέρνηση. Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ έχει κηρύξει ανένδοτο για τις Κυριακές. Το υπουργείο Ανάπτυξης, από την πλευρά του, δεν αποδέχθηκε ούτε την πρόταση που διατυπώθηκε από τη ΓΣΕΒΕΕ για δοκιμαστική λειτουργία των καταστημάτων επτά Κυριακές έως τον Οκτώβριο.

ΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ των καταστημάτων τις Κυριακές αποτελεί μια διαρκώς αναβαλλόμενη μεταρρύθμιση, που έπρεπε να είχε υλοποιηθεί όταν η οικονομία ήταν στην ανοδική πλευρά του κύκλου. Ισχύει και εδώ η γενική αρχή ότι οι δομικές αλλαγές πρέπει να προωθούνται σε συνθήκες οικονομικής ανάπτυξης.

Στην παρούσα συγκυρία, όπου η οικονομία διανύει το έκτο έτος σε ύφεση, κάθε μεταρρύθμιση εμφανίζει σημαντικά αυξημένο βαθμό δυσκολίας.

ΤΟ ΘΕΜΑ της κυριακάτικης λειτουργίας των καταστημάτων είναι πιο σύνθετο από την εφαρμογή για παράδειγμα του ενιαίου μισθολογίου στον δημόσιο τομέα. Υπάρχουν ισχυρά επιχειρήματα και από τις δύο πλευρές, γι'Α αυτό η απελευθέρωση του ωραρίου έχει υποστηρικτές και πολέμιους ένθεν κακείθεν.


ΜΕ ΑΥΤΑ ως δεδομένα το ζήτημα του ανοίγματος των καταστημάτων τις Κυριακές πρέπει να αντιμετωπιστεί με νηφαλιότητα και χωρίς ακραίες θέσεις, που δεν βοηθούν καθόλου. Υπό το πρίσμα αυτό οι εμπλεκόμενοι φορείς καλούνται να έρθουν σε συνεννόηση για την εύρεση μιας συμβιβαστικής «λύσης» από το να οχυρώνονται πίσω από ακραίες θέσεις για τη διατήρηση ή την πλήρη ανατροπή του status quo. Και τούτο διότι και οι πιο ένθερμοι υποστηρικτές των μεταρρυθμίσεων ομολογούν ότι η απελευθέρωση των αγορών αποδίδει μακροπρόθεσμα και όχι βραχυπρόθεσμα οφέλη.
express.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ