2013-01-21 10:06:53
Φωτογραφία για Και το Οσκαρ πάει στον... Λευκό Οίκο,
Ο Ντάνιελ Ντέι-Λούις ως Λίνκολν στην ομώνυμη ταινία του Στίβεν Σπίλμπεργκ

Ζουμπουλάκης Γιάννης

Τρεις ταινίες που πραγματεύονται θέματα της παλαιότερης αλλά και της σύγχρονης αμερικανικής ιστορίας διεκδικούν εφέτος με αξιώσεις τα σημαντικότερα κινηματογραφικά βραβεία,

Πριν από λίγο καιρό η αμερικανική κυβέρνηση ανέθεσε σε ειδική επιτροπή έρευνα που αφορά τη σχέση της ταινίας «Zero dark thirty» με την Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών (CIA). Ολα ξεκίνησαν όταν η πρόεδρος της Επιτροπής Πληροφοριών της αμερικανικής Γερουσίας εξοργίστηκε βλέποντας στην ταινία της Κάθριν Μπίγκελοου σκηνές που υπονοούν «διεξοδικές ανακρίσεις» από πράκτορες της CIA κατά τη διάρκεια του κυνηγητού που η Υπηρεσία είχε εξαπολύσει για την ανεύρεση και τη σύλληψη του Οσάμα μπιν Λάντεν.

Αργότερα έγινε γνωστό ότι η επιτροπή που ερευνά την υπόθεση θα εξετάσει όλα τα αρχεία που αφορούν επαφές της Μπίγκελοου και του σεναριογράφου Μαρκ Μπόαλ με εκπροσώπους της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών αλλά και το κατά πόσον οι πληροφορίες που δόθηκαν στην παραγωγή της ταινίας ήταν απόρρητες - επομένως δεν θα έπρεπε να δοθούν καθόλου.


Το σκάνδαλο που προέκυψε γύρω από το «Zero dark thirty», ίσως το πιο «καυτό» αμερικανικό φιλμ των τελευταίων χρόνων, δεν το εμπόδισε να βρεθεί τόσο στις Χρυσές Σφαίρες όσο και στα Οσκαρ διεκδικώντας βραβεία σε πέντε κατηγορίες, ανάμεσα στις οποίες της καλύτερης ταινίας, του Α' γυναικείου ρόλου (η Τζέσικα Τσαστέιν σε ρόλο πράκτορος) και του πρωτότυπου σεναρίου. Εφέτος, περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά, το πολιτικό Χόλιγουντ διαπρέπει σε βραβεύσεις και ταινίες βγαλμένες μέσα από τα σπλάχνα της αμερικανικής ιστορίας, πρόσφατης και παρελθόντων ετών, βρίσκονται ξανά στην πρώτη γραμμή.

Ενας ήρωας για τον Σπίλμπεργκ

Ο «Λίνκολν» του Στίβεν Σπίλμπεργκ είναι βεβαίως το πιο τρανταχτό παράδειγμα. Η ταινία απέσπασε 12 υποψηφιότητες στα Οσκαρ και εξίσου πολλές στις Χρυσές Σφαίρες - αν και εκεί κέρδισε μόνο σε μία κατηγορία, της καλύτερης ανδρικής ερμηνείας για τον Ντάνιελ Ντέι-Λούις στον ρόλο του Λίνκολν (ο Ντέι-Λούις την εβδομάδα που μας έρχεται θα βρίσκεται στην Ελλάδα καλεσμένος της Εταιρείας Προστασίας Σπαστικών για μια ειδική προβολή του «Λίνκολν» στο Παλλάς, τα έσοδα της οποίας θα δοθούν σε παιδιά με ειδικές ανάγκες).

Βασισμένο στο βιβλίο της Ντόρις Κιρνς Γκούντγουιν «Team of Rivals», το φιλμ αφηγείται τα τελευταία στάδια της ταραχώδους ζωής του Αβραάμ Λίνκολν, ο οποίος δολοφονήθηκε στις 15 Απριλίου 1865 και παραμένει ένας από τους πιο σημαντικούς προέδρους στην ιστορία της Αμερικής. Ο Σπίλμπεργκ φωτίζει τη δυσκολότερη περίοδο του Λίνκολν, όταν από τη μία προσπαθούσε να δώσει τέλος στον καταστροφικό εμφύλιο πόλεμο και από την άλλη μαχόταν για να περάσει τη 13η Τροπολογία σχετικά με τη μόνιμη κατάργηση της δουλείας.

Το τρίτο παράδειγμα πολιτικής ταινίας που εμφανίζεται εφέτος στα Οσκαρ - και όλα δείχνουν ότι θα φύγει με το καλύτερης ταινίας - είναι η «Επιχείρηση: Αrgo» του ηθοποιού και σκηνοθέτη Μπεν Αφλεκ, ο οποίος εδώ και λίγο καιρό βρίσκεται στο κλαμπ των σκεπτόμενων αριστερών του Χόλιγουντ, μια παρέα καλλιτεχνών στην οποία άτυπος ηγέτης είναι ο Τζορτζ Κλούνεϊ.

Ο Κλούνεϊ μάλιστα είναι ο παραγωγός της «Επιχείρησης: Αrgo», ταινίας που πραγματεύεται το αληθινό περιστατικό της προσπάθειας διάσωσης έξι αμερικανών υπαλλήλων της αμερικανικής πρεσβείας στην Τεχεράνη, οι οποίοι τον Νοέμβριο του 1979, όταν ο Αγιατολάχ Χομεϊνί ανελάμβανε την εξουσία, κρύφθηκαν στην πρεσβεία του Καναδά στην Τεχεράνη αφήνοντας την τύχη τους στα χέρια της αμερικανικής κυβέρνησης.

Κρατώντας μεν για τον εαυτό του τον πιο αβανταδόρικο ρόλο, ο Αφλεκ υποδύεται τον ειδικό πράκτορα της CIA Τόνι Μέντεζ, o oποίος έπεισε την Υπηρεσία του να αναλάβει το παράτολμο σχέδιο διάσωσης με την πολύτιμη συνδρομή του αγίου... Χόλιγουντ. Είναι παράξενο πάντως ότι ακόμη και μετά την έκδοση του βιβλίου του Τόνι Μέντεζ «Master of Disguise», το 2000, και τη δημοσίευση του άρθρου «The Great Escape» του Τζόσουα Μπίρμαν στο περιοδικό «Wired» (από το οποίο εμπνεύστηκαν ο Αφλεκ και ο σεναριογράφος του Μαρκ Τέριο), η ιστορία παρέμενε ξεχασμένη.

Η «Επιχείρηση: Argo» παρέμενε άκρως απόρρητη ως το 1997, όταν ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον την έβγαλε στη δημοσιότητα: δεν είναι διόλου τυχαίο ότι την περασμένη Κυριακή ο Κλίντον παρέδωσε τη Χρυσή Σφαίρα καλύτερης δραματικής ταινίας στον Αφλεκ.

πότε & πού:

Η «Επιχείρηση: Argo» προβάλλεται στις αίθουσες, ο «Λίνκολν» ανοίγει την Πέμπτη 24 Ιανουαρίου και το «Ζero dark thirty» είναι προγραμματισμένο για τις 24 Φεβρουαρίου. Η απονομή των βραβείων Οσκαρ θα γίνει την Κυριακή 24 Φεβρουαρίου.

Αναδημοσιευσα Από Βημα
molibixarti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ