2013-01-22 00:25:04
Φωτογραφία για Morgan Stanley: «Υποχωρούν οι αναταράξεις στην ελληνική οικονομία»
Η ελαχιστοποίηση της αβεβαιότητας σε ό,τι αφορά το μέλλον της Ελλάδας στην ευρωζώνη αποτελεί παράγοντα-κλειδί για την οικονομική σταθεροποίηση της χώρας εκτίμησε η Morgan Stanley, παρατηρώντας πως... οι αναταράξεις που έπληξαν την ελληνική οικονομία, αρχίζουν να υποχωρούν.

Την ίδια ώρα, αναφέρει, η «προσωρινή» επίσημη στήριξη από τους εταίρους της δείχνει να μετατρέπεται σε «ημιμόνιμη», καθώς βελτιώνεται η βούληση για την διατήρηση της χώρας εντός της ευρωζώνης.

Αν και δεν έχει αρχίσει ακόμα η ανάκαμψη, τα στοιχεία που ανακοινώνονται αρχίζουν να γίνονται λιγότερο άσχημα, καθώς οι αναταράξεις που έπληξαν την ελληνική οικονομία, αρχίζουν να υποχωρούν. Μπορεί μεν η ύφεση να προβλέπεται πως θα διαμορφωθεί στο 4,5% περίπου το 2013, εντούτοις σημειώνει πως υπάρχουν πλέον ενδείξεις πως η οικονομία συρρικνώνεται με πολύ βραδύτερο ρυθμό.

Παράλληλα το κλείσιμο του χάσματος ανταγωνιστικότητας, καθώς τα εργασιακά κόστη αναμένεται να μειωθούν ακόμα περισσότερο, έχει εξάλλου περιορίσει το κίνητρο για την Ελλάδα να εξέλθει της ευρωζώνης, ενώ με τους μισθούς να έχουν μειωθεί η Ελλάδα θα αρχίσει να ανταγωνίζεται με τις χαμηλού κόστους ευρωπαϊκές χώρες.


Επίσης η χώρα θα επιτύχει φέτος πρωτογενές πλεόνασμα το οποίο όπως εκτιμά σταδιακά θα αυξηθεί σε επίπεδα άνω του 3% τα επόμενα χρόνια, ενώ η ανάπτυξη, όπως εκτιμά, θα μπορούσε να προέλθει εάν σταδιακά μεταβληθούν οι πιστωτικές συνθήκες, υποχωρήσουν οι πολιτικές λιτότητας, προωθηθούν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και περιοριστούν καταλυτικά οι ανησυχίες για έξοδο της χώρας από την ζώνη του ευρώ.

Επιπρόσθετα, οι επίσημοι πιστωτές ενδέχεται να εξετάσουν περαιτέρω μέτρα, όπως για παράδειγμα τη χαμηλότερη συγχρηματοδότηση των διαρθρωτικών κεφαλαίων ή και επιπλέον μειώσεις του επιτοκίου στα ελληνικά δάνεια, ενώ ένα «κούρεμα» των επίσημων δανείων αν το πρόγραμμα προχωρεί ικανοποιητικά, δεν αποκλείεται να λάβει χώρα όταν το επιτρέψουν οι πολιτικές συνθήκες.

Από την άλλη πλευρά, ως ρίσκα για την χώρα, όπως εκτιμά, παραμένουν η αποδυνάμωση της κυβέρνησης συνασπισμού, και η επιδείνωση της δυσαρέσκειας στο εσωτερικό της χώρας που θα μπορούσαν να περιορίσουν την πολιτική και κοινωνική υποστήριξη στο πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων.
tovima.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ