2013-02-02 19:50:13
Φωτογραφία για Στην Κοζάνη για γιάφκα
Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας θα οδηγηθούν στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Κοζάνης οι τέσσερις συλληφθέντες για τη διπλή ληστεία στο Βελβεντό Κοζάνης, προκειμένου να τους απαγγελθούν κατηγορίες. Την ίδια ώρα, συνεχίζονται οι έρευνες των Αρχών για τον εντοπισμό των τεσσάρων ασύλληπτων δραστών της ληστείας. Ανάμεσα στους τέσσερις συλληφθέντες φέρονται να είναι δύο καταζητούμενοι ως μέλη της οργάνωσης «Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς».

Εκτεταμένες έρευνες διεξάγονται στην ευρύτερη περιοχή της Κοζάνης για τον εντοπισμό πιθανής «γιάφκας» που χρησιμοποιούσαν οι δράστες.

Σε βάρος δύο συλληφθέντων εκκρεμούσαν εντάλματα σύλληψης για συμμετοχή στην τρομοκρατική οργάνωση. Οι άλλοι δύο συλληφθέντες είναι σπουδαστές που ανήκουν στον αντιεξουσιαστικό χώρο.

Οι δράστες, στην προσπάθεια διαφυγής τους πήραν όμηρο έναν οδοντίατρο και δεν δίστασαν να απειλήσουν αστυνομικούς, πριν οι τελευταίοι επέμβουν και τους συλλάβουν, ενώ κατείχαν βαρύ οπλισμό.


Όπως ανακοίνωσε ο αστυνομικός διευθυντής δυτικής Μακεδονίας, Βάιος Χονδρός, έχοντας στο πλευρό του τους αστυνομικούς διευθυντές Κοζάνης και Ημαθίας, σε βαν που ακινητοποιήθηκε στη Βέροια βρέθηκαν συνολικά δύο Καλάσνικοφ, ένα υποπολυβόλο τύπου Σκόρπιον, μία επαναληπτική καραμπίνα, ένα πιστόλι Ζάσταβα κι ένα πιστόλι Μπερέτα.

Τα όπλα εστάλησαν ήδη στα εγκληματολογικά εργαστήρια της ΕΛΑΣ προκειμένου να διαπιστωθεί εάν χρησιμοποιήθηκαν κατά το παρελθόν σε άλλες αξιόποινες πράξεις.

Το χρονικό της ληστείας

Όλα ξεκίνησαν γύρω στις 10 το πρωί, χθες, όταν οι πάνοπλοι δράστες, χωρισμένοι σε δύο ομάδες, εισέβαλαν σχεδόν ταυτόχρονα στο υποκατάστημα της Αγροτικής Τράπεζας (ΑΤΕ) και στο γραφείο του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου (ΤΤ), που απέχουν λίγα μέτρα μεταξύ τους, στο Βελβεντό Κοζάνης.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, αρχικά δύο κουκουλοφόροι έσπασαν με τσεκούρι την τζαμαρία της ΑΤΕ και στη συνέχεια με την απειλή όπλων απέσπασαν 175.940 ευρώ, ενώ ένας συνεργός τους βρισκόταν έξω ακριβώς από το υποκατάστημα επιβλέποντας. Σχεδόν ταυτόχρονα άλλοι δύο κουκουλοφόροι μπήκαν στο γραφείο του ΤΤ από την κεντρική είσοδο και υπό την απειλή όπλων αφαίρεσαν 4.020 ευρώ, ενώ κι εδώ συνεργός τους βρισκόταν έξω ακριβώς από το Ταμιευτήριο.

Παράλληλα, ένας ακόμη ένοπλος παρακολουθούσε σε κοντινή απόσταση τις κινήσεις των συνεργών τους, έχοντας οπτική επαφή με τα σημεία «στόχους» και παρέχοντάς τους κάλυψη. Οι ένοπλοι αφού άρπαξαν τα χρήματα διέφυγαν με δύο οχήματα.

Αμέσως σήμανε συναγερμός στις αστυνομικές Αρχές. Στήθηκαν «μπλόκα» σε καίρια σημεία του ευρύτερου οδικού δικτύου και κινητοποιήθηκε μεγάλος αριθμός αστυνομικών από τους νομούς της Κοζάνης και της Ημαθίας.

Οι δράστες εγκατέλειψαν τα δύο οχήματα με τα οποία διέφυγαν αρχικά και επιβιβάστηκαν σε άλλο όχημα-κλούβα. Στη συνέχεια, με την απειλή όπλων, ακινητοποίησαν, στην παλιά εθνική οδό Κοζάνης- Βέροιας στο ύψος της Καστανιάς, τζιπάκι που οδηγούσε Κοζανίτης οδοντίατρος υποχρεώνοντάς τον να μπει στην κλούβα μαζί με τρεις από τους δράστες. Οι υπόλοιποι τέσσερις δράστες επιβιβάστηκαν στο αυτοκίνητο του ιδιώτη και κατευθύνθηκαν προς τη Βέροια.

Αστυνομικοί εντόπισαν το όχημα- κλούβα και το καταδίωξαν, με αποτέλεσμα να το εγκλωβίσουν και να το ακινητοποιήσουν στην πόλη της Βέροιας. Ένας από τους δράστες απείλησε τους αστυνομικούς με όπλο, ωστόσο, μετά από δυναμική επέμβαση συνελήφθησαν και οι τρεις δράστες και απελευθερώθηκε ο απαχθείς γιατρός. Σε έρευνες στην «κλούβα» αποκαλύφθηκε το οπλοστάσιο των δραστών, ενώ βρέθηκε μέρος της «λείας».

Εξάλλου, λίγο νωρίτερα, κοντά στην Εγνατία Οδό, στην περιοχή του Πολυμύλου Κοζάνης, εντοπίστηκε άλλο όχημα, τύπου βαν, που οδηγούσε ο όγδοος κατηγορούμενος, και, όπως προέκυψε, ανέμενε στο σημείο αυτό τους συνεργούς του για να τους παραλάβει προκειμένου να διαφύγουν. Το όχημα έφερε εξωτερικά διακριτικά ώστε να μοιάζει με ασθενοφόρο, ενώ ο δράστης, που έφερε Καλάζνικοφ, αποπειράθηκε να πυρπολήσει το όχημα για να εξαφανίσει τα ίχνη του. Στη θέα των αστυνομικών, τράπηκε σε φυγή και μετά από καταδίωξη ακινητοποιήθηκε και συνελήφθη κοντά στα ορυχεία της Πτολεμαΐδας.

Η ΕΛΑΣ «χτενίζει» την ευρύτερη περιοχή της Κοζάνης για τον εντοπισμό τυχόν «γιάφκας» που διατηρούσαν οι δράστες. I-Reporter
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ