2013-02-13 15:25:03
Φωτογραφία για T' αρσενικά ψάρια Poecilia reticulata
Τα αρσενικά ψάρια του είδους Poecilia reticulata (guppy) διαλέγουν άσχημους φίλους ώστε να αυξήσουν τις πιθανότητές τους να βρουν ταίρι, σύμφωνα με νέα έρευνα του Πανεπιστημίου της Δυτικής Αυστραλίας, που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Proceedings of the Royal Society B.

Ειδικότερα από την έρευνα προέκυψε ότι τα λιγότερο ελκυστικά αρσενικά ψάρια μαθαίνουν από την εμπειρία τους ότι η συναναστροφή με άσχημους φίλους αυξάνει σημαντικά τις πιθανότητές τους να ζευγαρώσουν.

Η επιλογή του είδους δεν ήταν τυχαία. Οι επιστήμονες αποφάσισαν να μελετήσουν τα μικρά χρωματιστά ψάρια – guppies γιατί στο συγκεκριμένο είδος η προτίμηση των θηλυκών για φανταχτερά αρσενικά είναι καθοριστική για το ζευγάρωμα.

Στο πλαίσιο της έρευνάς τους οι επιστήμονες έβαλαν ένα αρσενικό guppy σε ένα ενυδρείο και το άφησαν να επιλέξει ανάμεσα σε δυο θηλυκά.

Το ένα θηλυκό ήταν περικυκλωμένο από φανταχτερούς συντρόφους με το σώμα τους να καλύπτεται σε ποσοστό άνω του 20% από πορτοκαλί χρώμα. Αντίθετα, τα αρσενικά που συναναστρέφονταν με το δεύτερο θηλυκό είχαν θαμπό χρώμα και οι πορτοκαλί κηλίδες δεν ξεπερνούσαν σε ποσοστό το 9%.


Όπως διαπιστώθηκε, όσο πιο μονόχρωμο όταν το ψάρι που πρωταγωνιστούσε στο πείραμα, τόσο περισσότερο συναναστρεφόταν με τα θαμπά, άσχημα ψάρια του ενυδρείου, έτσι ώστε να δείχνει πιο ελκυστικό στα θηλυκά.

Το πείραμα επαναλήφθηκε πολλές φορές. Όταν οι ερευνητές έβγαλαν τα θηλυκά από το ενυδρείο το ψάρι έκανε παρέα με όλα τα ψάρια αδιακρίτως, χωρίς να ενδιαφέρεται για το αν υπερτερούσαν σε «ομορφιά» ή όχι.
econews.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ