2013-02-14 12:30:06
Φωτογραφία για Τράπεζες: Γιατί οι αυξήσεις κρύβουν εκπλήξεις
Εκπλήξεις ενδέχεται να κρύβει για το επενδυτικό κοινό η διαδικασία αυξήσεων κεφαλαίου των τραπεζών καθώς καθίσταται πλέον διακριτό ότι οι τράπεζες θα επιδιώξουν από τη μια να αντλήσουν υψηλότερο κοινό κεφάλαιο και από την άλλη να μειώσουν τις κεφαλαιακές τους ανάγκες, με αξιοποίηση θυγατρικών και συμμετοχών.

Τυπικά, οι τράπεζες καλούνται μέσω των αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου να αντλήσουν κεφάλαια που ανέρχονται σε τουλάχιστον 6% του σταθμισμένου ενεργητικού τους. Στην πράξη, όμως, η Alpha, η Πειραιώς και η Εθνική θα επιδιώξουν να αντλήσουν περισσότερα κεφάλαια για τους εξής λόγους:

Πρώτον, γιατί το επιτόκιο των CoCos θεωρείται από τις διοικήσεις τους «αλμυρό» καθώς ξεκινάει από το 7% τον πρώτο χρόνο και κλιμακώνεται ως το 9,5% στο τέλος της πενταετίας. Οι τράπεζες ζητούν να μειωθεί το ύψος του επιτοκίου των CoCos, κάτι που προς το παρόν δεν έχει γίνει αποδεκτό.

Δεύτερον, υπάρχει η απειλή του dilution αν η τράπεζα δεν καταφέρει στην πενταετία να εξοφλήσει το σύνολο των CoCos. Η Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου προβλέπει την αυτόματη μετατροπή του υπολοίπου των CoCos σε κοινές μετοχές υπέρ του ταμείου, αν μετά το τέλος της πενταετίας δεν έχουν εξοφληθεί. Η μετατροπή, δε, γίνεται στο ήμισυ της αρχικής διάθεσης της τιμής των μετοχών!

Επομένως, οι τράπεζες προτιμούν να πάρουν περισσότερα κεφάλαια μέσω έκδοσης κοινών μετοχών από το να αναλάβουν την εξυπηρέτηση των ακριβών στο επιτόκιο CoCos και τον κίνδυνο του dilution που απειλεί να φέρει αδυναμία πλήρους εξόφλησής τους.

Η Alpha Bank έχει ήδη ανοίξει τα χαρτιά της σε αυτό το μέτωπο. Ενώ θα μπορούσε να προχωρήσει, σύμφωνα με αναλυτές, σε έκδοση CoCos της τάξης των 3 - 3,3 δισ. ευρώ, περιορίζοντας την ΑΜΚ στα επίπεδα του 1,3 - 1,6 δισ., δεν το έκανε. Αντίθετα, επέλεξε να περιορίσει τα CoCos ως τα 2 δισ. ευρώ, και επομένως η αύξηση κεφαλαίου να ανέλθει σε τουλάχιστον 2,57 δισ. ευρώ.

Η Alpha Bank επομένως κινείται με στόχο το κοινό κεφάλαιο να μην διαμορφωθεί στο ελάχιστο όριο του 6% του σταθμισμένου ενεργητικού, αλλά στα επίπεδα του 7,5% - 8%. Με τον τρόπο αυτόν εξασφαλίζει ικανό κεφαλαιακό απόθεμα για να αντέξει τυχόν ζημίες που θα γράψει στην τριετία καθώς και χαμηλού ύψους CoCos, επομένως εξυπηρετήσιμα.

Αντίστοιχη τακτική για τους ίδιους ακριβώς λόγους αναμένεται να ακολουθήσουν η Πειραιώς και η Εθνική Τράπεζα. Η Πειραιώς έχει επίσης αποφασίσει την έκδοση CoCos ως 2 δισ. ευρώ και αυτό σημαίνει ότι θα προχωρήσει σε ΑΜΚ τουλάχιστον 5,3 δισ. ευρώ, ενώ άλλα 500 εκατ. ευρώ θα είναι η αύξηση που αναλογεί στο υγιές τμήμα της ΑΤΕ, η οποία θα καλυφθεί εξ ολοκλήρου από το ΤΧΣ. Είναι πιθανόν το ύψος της ΑΜΚ που αναλογεί στην Πειραιώς να ανέλθει τελικώς στα 5,7 δισ. ευρώ και να ξεπερνά το 7% του σταθμισμένου ενεργητικού.

Το υπό διαμόρφωση σχήμα Εθνικής - Eurobank έχει αθροιστικά κεφαλαιακές ανάγκες 15,58 δισ. ευρώ. Αν ακολουθήσει την τακτική των άλλων δύο τραπεζών και ανεβάσει το κοινό κεφάλαιο πάνω από το 7% του σταθμισμένου ενεργητικού του, θα χρειαστεί σημαντικά περισσότερα κεφάλαια από τα 10,9 δισ. ευρώ που έχει υπολογίσει η αγορά.

Αντιστάθμισμα από πωλήσεις ή και ΑΜΚ θυγατρικών

Το ύψος όμως των ΑΜΚ ενδέχεται να μειωθεί από κινήσεις συρρίκνωσης του ενεργητικού των τραπεζών όπως οι πωλήσεις θυγατρικών, συμμετοχών, δανείων ή άλλων assets ή οι αυξήσεις κεφαλαίου σε θυγατρικές με κάλυψή τους από στρατηγικούς επενδυτές.

Ήδη η Πειραιώς ρευστοποιεί μέρος του επενδυτικού χαρτοφυλακίου που απέκτησε από την ΑΤΕ καθώς πούλησε το ποσοστό της στη Folli Follie και αποεπενδύεται από τον ΟΤΕ, ενώ ετοιμάζεται να πουλήσει την ΑΤΕ Ασφαλιστική, κίνηση που θα της μειώσει το σταθμισμένο ενεργητικό κατά 750 εκατ. ευρώ. Στόχος της Πειραιώς είναι να περιορίσει κατά 900 εκατ. ευρώ περίπου το σταθμισμένο ενεργητικό που πήρε από την καλή ΑΤΕ και αυτό θα μειώσει τις κεφαλαιακές της ανάγκες κατά τουλάχιστον 80 εκατ. ευρώ.

Η Εθνική, πέραν της πώλησης της Αστήρ Βουλιαγμένης, από την οποία μπορεί να πάρει ένα τίμημα της τάξης των 300 εκατ. ευρώ, εξετάζει και το ενδεχόμενο να μειώσει την έκθεσή της στην Τουρκία, όχι μέσω πώλησης αλλά μέσω αύξησης κεφαλαίου στη Finansbank με παραίτησή της από το δικαίωμα προτίμησης και ολοσχερή κάλυψη της ΑΜΚ από στρατηγικό επενδυτή.

Με τον τρόπο αυτό θα μειώσει τις κεφαλαιακές ανάγκες σε επίπεδο ομίλου καθώς θα αφαιρείται το κεφάλαιο που αναλογεί στους μετόχους μειοψηφίας και θα διατηρήσει τον έλεγχο της κερδοφόρου Finansbank. …αλλά και το κούρεμα των ομολογιούχων

Μείωση των κεφαλαιακών αναγκών, αλλά μικρής εμβέλειας θα έρθει και από το κούρεμα των κατόχων υβριδικών τίτλων και subordinated bonds, για το οποίο έχει δώσει το πράσινο φως το Eurogroup.

Παρότι το ύψος των υβριδικών τίτλων και των ομολόγων μειωμένης εξασφάλισης (subordinated bonds) που έχουν εκδώσει οι εγχώριες τράπεζες έχει μειωθεί την τελευταία διετία λόγω των δημοσίων προσφορών για την επαναγορά τους, οι τέσσερις μεγάλες τράπεζες βαρύνονται αθροιστικά με υποχρέωση 2,3 δισ. ευρώ. Αν προστεθούν και οι προνομιούχες μετοχές σε δολάριο που έχει η ΕΤΕ, το σύνολο των υβριδικών και ομολόγων μειωμένης εξασφάλισης ανέρχεται σε 2,8 δισ. ευρώ.

Το όφελος από το κούρεμα για τις τράπεζες θα μπορούσε να ανέλθει ως και 1,4 δισ. ευρώ, ποσό που θα μείωνε ισόποσα τις κεφαλαιακές τους ανάγκες.

Πρώτη πιθανώς για ΑΜΚ η Πειραιώς

Εκπλήξεις ενδέχεται να υπάρξουν και ως προς το ποια τράπεζα θα βγει πρώτη να διενεργήσει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Η αγορά θεωρεί ότι η Alpha θα είναι η πρώτη, δεν αποκλείεται όμως να προηγηθεί η Πειραιώς εφόσον κλείσει η συμφωνία με την BCP για εξαγορά της Millennium Bank, με τους Πορτογάλους να βάζουν 270 εκατ. ευρώ στην ΑΜΚ της Πειραιώς προκειμένου να καλυφθούν οι μελλοντικές κεφαλαιακές ανάγκες της Millennium για πρόσθετες προβλέψεις.
euro2day.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Από τον αθλητισμό στη φυλακή!
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Από τον αθλητισμό στη φυλακή!
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ