2013-02-16 02:55:03
Φωτογραφία για Βουλγαρία: Απέλασε τρεις βουλευτές της Χαμάς
Τρεις βουλευτές του παλαιστινιακού ισλαμικού κινήματος Χαμάς που επισκέπτονταν για πρώτη φορά χώρα της... Ευρωπαϊκής Ένωσης απελάθηκαν σήμερα το πρωί από τη Βουλγαρία, ανακοίνωσε ο διοργανωτής της επίσκεψης και πρόεδρος μιας μη κυβερνητικής οργάνωσης που εδρεύει στη Σόφια, ο Μοχντ Αμπουάσι.

"Πράκτορες της βουλγαρικής υπηρεσίας ασφαλείας DANS εισήλθαν σήμερα το πρωί στα δωμάτια του ξενοδοχείου όπου διέμεναν οι τρεις βουλευτές και τους οδήγησαν στο αεροδρόμιο. Οι βουλευτές εγκατέλειψαν τη Σόφια για την Κωνσταντινούπολη στις 10.00 τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδος), είπε ο Αμπουάσι.

Οι βουλευτές είχαν φθάσει στη βουλγαρική πρωτεύουσα στις 13 Ιανουαρίου διαθέτοντας στο διαβατήριό τους θεώρηση έως ενός μήνα. Είχαν προσκληθεί από το Κέντρο Μελετών Μέσης Ανατολής για να λάβουν μέρος σε συνέδριο για τη Μέση Ανατολή που θα πραγματοποιείτο σήμερα στη Σόφια.

Σύμφωνα με τον Αμπουάσι, οι βουλευτές έλαβαν γραπτή εντολή από την Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας να εγκαταλείψουν αμέσως τη χώρα. "Οι πράκτορες τους εξήγησαν ότι έπρεπε να φύγουν λόγω της μεγάλης πολιτικής πίεσης που ασκείται στη χώρα από το Ισραήλ".


Από την πλευρά του, ο υπουργός Εσωτερικών Τσβέταν Τσβετάνοφ δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο TV7 ότι οι βουλευτές έφυγαν από τη χώρα. "Οι άνθρωποι αυτοί εισήλθαν στη Βουλγαρία με θεώρηση του διαβατηρίου τους αλλά έδειξαν, αμέσως μετά την είσοδό τους στη Βουλγαρία, ότι είχαν διαφορετικά κίνητρα από αυτά που είχαν δηλώσει".

Η Βουλγαρία έλαβε χθες τις αποστάσεις της από την επίσκεψη αυτή.

Ο βούλγαρος υπουργός Εξωτερικών Νικολάι Μλαντένοφ είχε επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τον παλαιστίνιο ομόλογό του Ριάντ αλ-Μάλκι ενημερώνοντάς τον για το ότι οι βουλευτές δεν θα γίνονταν δεκτοί από κυβερνητικούς αξιωματούχους. "Έχουμε απευθείας επαφές με την Παλαιστινιακή Αρχή οι οποίες περνούν από την κυβέρνηση στη Ραμάλα και την παλαιστινιακή πρεσβεία στη Σόφια".

Στη διάρκεια συνάντησης στη Σόφια με τον παλαιστίνιο πρεσβευτή Αχμεντ Μοχάμεντ αλ-Μαντμπούχ, μια αξιωματούχος του βουλγαρικού υπουργείου Εξωτερικών είχε υπογραμμίσει ότι η Βουλγαρία "δεν διατηρεί καμιά επαφή με τη Χαμάς που περιλαμβάνεται στον κατάλογο της ΕΕ με τις τρομοκρατικές οργανώσεις", είχε διευκρινίσει το υπουργείο.

Η επίσκεψη των βουλευτών της Χαμάς πραγματοποιείτο ενώ η Βουλγαρία κατηγόρησε δημόσια το σιιτικό εξτρεμιστικό κίνημα Χεζμπολάχ του Λιβάνου, που υποστηρίζεται από το Ιράν και τη Χαμάς, για την αντι-ισραηλινή επίθεση στις 18 Ιουλίου του 2012 στο βουλγαρικό αεροδρόμιο Μπουργκάς κατά την οποία έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν (πέντε Ισραηλινοί και ένας Βούλγαρος).

Ήταν η πρώτη φορά που αντιπροσωπεία της Χαμάς διέμενε σε χώρα της ΕΕ από τότε που η παλαιστινιακή οργάνωση κατεγράφη στον κατάλογο των "τρομοκρατικών οργανώσεων".

Νωρίτερα μια αντιπροσωπεία της Χαμάς είχε μεταβεί στην Ελβετία ύστερα από πρόσκληση της Διακοινοβουλευτικής Ένωσης, παρά τις διαμαρτυρίες του Ισραήλ.
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ