2013-02-21 17:25:03
Φωτογραφία για Μεξικό: Καταγγελία για δεκάδες απαγωγές και δολοφονίες αθώων πολιτών από τον στρατό
Δεκάδες πολίτες απήχθησαν και δολοφονήθηκαν από τις μεξικανικές διωκτικές αρχές, στη διάρκεια του πολέμου κατά των ναρκωτικών σύμφωνα με την οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων Human Rights Watch.

Η οργάνωση ανακοίνωσε ότι από το 2007, έχει καταγράψει 149 υποθέσεις πολιτών, οι οποίοι "εξαφανίστηκαν" όταν έπεσαν στα χέρια των αρχών ασφαλείας και η κυβέρνηση απέτυχε να αναζητήσει αποτελεσματικά τα ίχνη τους.

Η Human Rights Watch συνιστά μεταρρύθμιση του στρατιωτικού συστήματος απονομής δικαιοσύνης του Μεξικού και τη δημιουργία μιας εθνικής βάσης δεδομένων για την ταυτοποίηση αγνοούμενων με τις χιλιάδες αγνώστων στοιχείων πτωμάτων που έχουν ανακαλυφθεί κατά τη διάρκεια επιχείρησης καταστολής των καρτέλ των ναρκωτικών.

Η έκθεση είναι μια σκληρή υπενθύμιση της σκοτεινής πλευράς του πολέμου κατά των καρτέλ ναρκωτικών, που έχει στοιχίζει περίπου 70.000 ζωές, στη διάρκεια της εξαετούς θητείας του πρώην προέδρου Φελίπε Καλντερόν.


Η έκθεση δείχνει επίσης, ότι τα εμπόδια που ο νέος πρόεδρος Πένια Νιέτο, ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα τον Δεκέμβριο, αντιμετωπίζει στην προσπάθειά του να ανακόψει τη βία, να αποκαταστήσει την τάξη σε περιοχές της χώρας που ελέγχονται από τα καρτέλ των ναρκωτικών και τερματίσει τις καταχρήσεις από τις δυνάμεις ασφαλείας.

Για σχεδόν τρία χρόνια, η 56χρονη καταστηματάρχης Μαρία Ορόκο αναζητά το γιο της, ο οποίος όπως λέει, απήχθη μαζί με πέντε συναδέλφους του, από τους στρατιώτες, από το νυχτερινό κέντρο διασκέδασης, όπου εργαζόταν, στην Ιγκουάλα.

Λέει ότι ένα βίντεο ασφαλείας, που της έχει αποσταλεί ανώνυμα, δείχνει την στιγμή που το 2010, στρατιώτες περικυκλώνουν τους έξι άνδρες.

directnews.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ