2013-03-11 22:00:03
Φωτογραφία για ΑΛΛΕΡΓΙΚΗ ΝΟΣΟΣ Τι είναι και πως αντιμετωπίζεται
Οι αλλεργίες είναι οι έντονες αντιδράσεις του ανοσοποιητικού συστήματος που πραγματοποιούνται ως αντίδραση σε αβλαβείς περιβαλλοντικούς παράγοντες.

Ουσιαστικά πρόκειται για μια αντίδραση υπερευαισθησίας του ανοσοποιητικού συστήματος του πάσχοντα, που αντιλαμβάνεται λανθασμένα αβλαβείς ουσίες του περιβάλλοντος ως επικίνδυνες για την υγεία ουσίες που χρήζουν αντιμετώπισης.

Οι ουσίες αυτές καλούνται αλλεργιογόνα και το ανοσοποιητικό σύστημα των αλλεργικών ατόμων, την πρώτη φορά που έρχεται σε επαφή με κάποιο από αυτά, το αναγνωρίζει, το απομνημονεύει, επειδή το θεωρεί επικίνδυνο και βλαβερό για τον οργανισμό και παράγει αντισώματα, τις ειδικές ανοσοσφαιρίνες Ε (IgE), οι οποίες είναι ειδικά σχεδιασμένες να αντιμετωπίζουν και να εξουδετερώνουν το συγκεκριμένο αλλεργιογόνο.

Οι αλλεργίες συγκαταλέγονται μεταξύ των πιο κοινών ιατρικών διαταραχών και στην Ελλάδα παρουσιάζεται ιδιαίτερη αύξηση στα κρούσματα σε όλες τις ηλικίες και συγκεκριμένα παρουσίασαν υπερτριπλασιασμό κατά τη δεκαετία 1990-2000.


Κλινικές μελέτες καταδεικνύουν ότι ακόμα και όταν ηρεμεί ο αλλεργικός, μένει στο αναπνευστικό σύστημά του μια ελάχιστη φλεγμονή, που καθιστά πιο ευάλωτο το τραχειοβρογχικό δένδρο κι έτσι η αλλεργία πυροδοτείται ξανά από άλλες μη ειδικές συνθήκες, όπως για παράδειγμα τους ρύπους της ατμόσφαιρας, ένα κρυολόγημα, αλλά και το άγχος.

Σημαντικός αριθμός αλλεργιών οφείλεται στα διάφορα είδη γύρης που είναι κυρίως υπεύθυνα για τις ανοιξιάτικες αλλεργίες στην Ελλάδα και είναι:

-Παριετάρια (περδικούλι ή ελξίνη)

-Αγριοσιτηρά, γρασίδι και καλλιεργημένα δημητριακά

-Ελιά

-Ακάρεα της οικιακής σκόνης που πολλαπλασιάζονται αυτή την εποχή γιατί θέλουν ζεστό και υγρό καιρό.

Πάνω από το 85% των Ελλήνων αλλεργικών είναι ταυτόχρονα ευαισθητοποιημένοι σε περισσότερα από ένα αλλεργιογόνα.

Οι ασθενείς που πάσχουν από αλλεργία να γνωρίζουν καλά τις λεπτομέρειες της πάθησής τους όπως και τις επιλογές που προσφέρονται, για να μπορούν να επιλέξουν ολοκληρωμένη λύση.

Αρχικά, ο ασθενής μαζί με τον ειδικό ιατρό θα πρέπει να κάνουν μία έρευνα στις συνήθειες του ασθενούς που θα καταδείξει ποιό ή ποιά είναι τα αλλεργιογόνα που ευθύνονται για την ανάπτυξη των συμπτωμάτων.

Στη συνέχεια θα πρέπει ο ασθενής να ελεγχθεί για τα ειδικά αλλεργιογόνα που θα του συστήσει ο ιατρός του και ανάλογα με τα αποτελέσματα των εξετάσεων να αποφασιστεί η βέλτιστη αντιμετώπιση.

Η πρώτη και πιο απλή μέθοδος αντιμετώπισης είναι η αποφυγή των αλλεργιογόνων, για παράδειγμα στην περίπτωση των τροφικών αλλεργιογόνων, αποφεύγουμε τις συγκεκριμένες τροφές, ενώ αν πρόκειται για αλλεργία στην γύρη, αποφεύγουμε να βγαίνουμε έξω όταν τα επίπεδα της γύρης είναι πολύ υψηλά στην ατμόσφαιρα και διατηρούμε τα παράθυρα στο σπίτι και το αυτοκίνητο κλειστά.

Εάν η αποφυγή των αλλεργιογόνων δεν επαρκεί για να αντιμετωπίσει τα συμπτώματα, τότε είναι απαραίτητη η θεραπευτική αγωγή, με αντιισταμινικά, αποσυμφορητικά και αντιφλεγμονώδη φάρμακα που θα χορηγήσει ο θεράπων ιατρός.
πηγη
pestanea
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ