2023-12-15 08:36:34
Φωτογραφία για Νόσος του άνθρακα: H θανατηφόρα ασθένεια που έχει εξαπλωθεί σε 5 χώρες. Τι λέει ο ΠΟΥ
Τουλάχιστον 1.100 άνθρωποι έχουν προσβληθεί και άλλοι 20 έχουν πεθάνει το 2023 στην Αφρική από τη νόσο του άνθρακα, μια λοιμώδης ασθένεια που προκαλείται από το βακτήριο Βάκιλος του άνθρακα.

Ειδικότερα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κάνει λόγο για 1.166 πιθανά κρούσματα, εκ των οποίων τα 37 ήταν επιβεβαιωμένα με εργαστηριακά τεστ, σε 5 χώρες της Αφρικής (Κένυα, Μαλάουι, Ουγκάντα, Ζάμπια και Ζιμπάμπουε).

Όπως αναφέρει ο ΠΟΥ, οι παραπάνω χώρες έχουν εποχιακά ξεσπάσματα κάθε χρόνο, όμως το φετινό ξέσπασμα 684 κρουσμάτων και 4 θανάτων είναι το μεγαλύτερο που έχει καταγραφεί στη Ζάμπια από το 2011, ενώ στο Μαλάουι σημειώθηκε το πρώτο κρούσμα σε άνθρωπο.

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο AP, το ξέσπασμα στη Ζάμπια είναι εξαιρετικά ανησυχητικό και οι ειδικοί ανησυχούν ότι μπορεί να εξαπλωθεί και στις γειτονικές χώρες.

Νόσος του άνθρακα. Πώς μεταδίδεται, τα συμπτώματα


Σημειώνουμε ότι η νόσος του άνθρακα συνήθως διαδίδεται μέσω εκτρεφόμενων ζώων, όπως είναι οι αγελάδες, τα πρόβατα και οι κατσίκες. Οι άνθρωποι μπορούν να μολυνθούν από το βακτήριο όταν έρχονται σε επαφή με τα ζώα ή όταν καταναλώνουν μολυσμένα ζωικά προϊόντα. Ο άνθρακας διαδίδεται μέσω των σπορίων των βακτηρίων και η επαφή γίνεται με την εισπνοή, κατάποση ή από κάποια πληγή στο δέρμα.

ADVERTISING

Ομάδες κινδύνου περιλαμβάνουν ανθρώπους οι οποίοι δουλεύουν με ζώα ή ζωικά προϊόντα, ταξιδιώτες, εργάτες ταχυδρομείου και στρατιωτικό προσωπικό. Αν και σε σπάνιες περιπτώσεις έχει υπάρξει μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο, σε γενικές γραμμές η νόσος μεταδίδεται κυρίως δια μέσου των ζώων.

Η νόσος του άνθρακα είναι γνωστή παγκοσμίως όταν, μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, επιστολές με θανάσιμο άνθρακα άρχισαν να εμφανίζονται στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ στην Ουάσινγκτον και σε δημοσιογραφικούς οργανισμούς στη Φλόριντα και τη Νέα Υόρκη.

Τα συμπτώματα της νόσου μπορεί να είναι δερματολογικά (μικρές φουσκάλες που περιβάλλονται από πρήξιμο), αναπνευστικά (η εισπνεόμενη μορφή εμφανίζεται με πυρετό, πόνο στον θώρακα και δυσκολία αναπνοής), γαστρεντερικά (η γαστρεντερική μορφή παρουσιάζει ναυτία, εμετό, διάρροια ή κοιλιακό πόνο).

Η διάγνωση της νόσου του άνθρακα επιβεβαιώνεται με την ανίχνευση αντισωμάτων ή της τοξίνης στο αίμα ή με καλλιέργεια με δείγμα από το μολυσμένο σημείο.
themaygeias
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ