2013-03-13 12:10:34
Φωτογραφία για H ελληνική οικονομία ξανακερδίζει την εμπιστοσύνη…
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Καλημέρα κύριε υπουργέ.

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Καλημέρα, καλημέρα και στους τηλεθεατές μας.

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Ανοιχτά μέτωπα με την τρόικα. Η τρόικα επιμένει σε μη μνημονιακές δεσμεύσεις και αυτό είναι που δημιουργεί το μεγάλο ερωτηματικό. Ένα αυτό. Και το δεύτερο, με όλη αυτή τη διαδικασία, είναι σαν να εκτίθεται ο ίδιος ο πρωθυπουργός της χώρας. Δηλαδή, προσέξτε, ενώ έχει κάτι πολύ σοβαρό να κάνει η σύσκεψη κορυφής αύριο, θα πρέπει να δει υπαλλήλους της τρόικας και αν δεν συμφωνήσουμε με τους υπαλλήλους της τρόικας, πώς θα εμφανιστούν απέναντι στον εκλεγμένο πρωθυπουργό της χώρας;

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Να τα βάλουμε στη σωστή τους διάσταση. Έχουμε μια επεξεργασία των στοιχείων από τα τεχνικά κλιμάκια, η οποία επεξεργασία χρειάστηκε μια ημέρα παραπάνω. Να σας υπενθυμίσω ότι την προηγούμενη φορά, τον περασμένο Σεπτέμβριο, χρειάστηκαν δύο μήνες για να ολοκληρωθεί η επεξεργασία των τεχνικών στοιχείων. Από εκεί και πέρα, έχουμε ακόμη αρκετό περιθώριο. Δεν μας πιέζουν οι προθεσμίες. Γίνεται λοιπόν η επεξεργασία και σήμερα αναβλήθηκε, για λίγες ώρες, η συνάντηση με τον πρωθυπουργό.


ΚΟΥΤΡΟΚΟΗ: Μπορεί να πάει ο πρωθυπουργός στη Σύνοδο Κορυφής με τα θέματα άλυτα;

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Ακούστε με λίγο. Δεν ανατρέπεται τίποτα. Αντί να φύγουμε σήμερα το βράδυ, θα φύγουμε αύριο το πρωί. Δεν αλλάζει τίποτα, δεν ακυρώνεται κάτι. Δεν υπήρχε κάποια συνάντηση που δεν θα γίνει. Το πρόγραμμά μας, στις Βρυξέλλες, εξελίσσεται κανονικά.

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Ακόμα κι αυτό, όμως, έχει τη σημειολογία του. Δηλαδή ότι ο Πρωθυπουργός της χώρας θα φύγει 17 ώρες αργότερα για να ικανοποιηθεί ο Τόμσεν και οι υπόλοιποι ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Δεν είναι για να ικανοποιηθεί ο Τόμσεν, είναι για να γίνει σωστά η δουλειά. Πρέπει να ολοκληρωθεί η επεξεργασία των στοιχείων από τα τεχνικά κλιμάκια. Αλλιώς τι συζήτηση να γίνει;

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Να τα πάρουμε, όμως, ένα-ένα; Το «χαράτσι»…

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Να ξεκαθαρίσουμε κάτι: Όσο είναι σε επεξεργασία…

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Δεν θα συζητήσουμε, το ξέρω.

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Δεν θέλω. Απλώς, για το «χαράτσι», να σας πω κάτι, πρέπει να επισπεύσουμε όλοι μας τις διαδικασίες. Να στηθεί ο μηχανισμός για τον ενιαίο φόρο, ώστε να είναι αποτελεσματικός, διότι φυσικά δεν νομίζω ότι κανένας θέλει δημοσιονομικό εκτροχιασμό φέτος, στη χειρότερη δυνατή στιγμή. Συνεπώς, έχουμε χρέος να επισπεύσουμε όλες τις διαδικασίες για να υλοποιήσουμε το μηχανισμό και να είναι αποτελεσματικός.

ΣΙΩΜΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν το πιστεύουν όμως, αυτό είναι το βασικό πρόβλημα.

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Δεν είναι μόνο αυτό, δεν είναι το ότι δεν σας πιστεύουν και αυτό είναι υποτιμητικό και για την κυβέρνηση, και για μια κυβέρνηση ολόκληρη, να ξέρεις κάτι, δεν σου έχουμε εμπιστοσύνη, δεν σε πιστεύουμε.

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Να μιλήσουμε λίγο ανοιχτά και ειλικρινά;

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Βεβαίως.

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός μας έχει μειονεκτήματα. Πρέπει να βελτιωθεί. Βλέπετε ότι γίνονται κινήσεις και με αλλαγές στελεχών και με αναδιάρθρωση υπηρεσιών. Πλησιάζουμε το στόχο μας, θα κινηθούμε και ακόμη πιο γρήγορα.

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Ξέρετε κάτι; Η αντίληψη η μνημονιακή ότι ξέρετε κάτι, δεν έχετε ένα καλό φοροεισπρακτικό μηχανισμό, κατά την άποψή μας, είναι λάθος. Δεν είναι αυτό. Το θέμα είναι άλλο: Δεν έχει ο ελληνικός λαός να πληρώσει αυτά τα οποία απαιτούνται μέσα από τη μνημονιακή πολιτική. Είναι ξεκάθαρο κύριε υπουργέ.

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Πόσες φορές έχουμε πει ότι πρέπει να διευρυνθεί η φορολογική βάση, δεν πρέπει να φορτώνονται πάλι οι ίδιοι και οι ίδιοι τα βάρη;

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Αυτοί φορτώνονται, όμως.

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Αυτός είναι ο στόχος του νέου μηχανισμού. Να διευρυνθεί η φορολογική βάση, να είναι δικαιότερη η κατανομή των βαρών. Σίγουρα, το «χαράτσι» ήταν ένα έκτακτο μέτρο. Θέλουμε να τελειώνουμε με αυτό, το συντομότερο δυνατό. Αλλά, πρέπει να έχουμε φτιάξει το νέο μηχανισμό. Δεν συμφωνείτε;

ΣΙΩΜΟΠΟΥΛΟΣ: Γιατί τον σταματήσατε αυτό το μηχανισμό, λοιπόν κύριε Κεδίκογλου; Για πολιτικούς λόγους τον σταματήσατε.

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Δεν σταματήσαμε τίποτα…

ΣΙΩΜΟΠΟΥΛΟΣ: Πώς; Όταν έγιναν οι αντιδράσεις του κόσμου, σταματήσατε. Είχατε τις συσκέψεις κάθε εβδομάδα στο υπουργείο Οικονομικών για να προχωρήσει το «χαράτσι» και δεν προχώρησε ποτέ, έχει παγώσει.

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Όχι, η εικόνα που έχω εγώ, είναι ότι προχωράει η διαδικασία για το νέο μηχανισμό. Απλώς, πρέπει να επιταχύνουμε την υλοποίησή του.

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Κύριε υπουργέ, εγώ αυτά τα βλέπω δευτερεύοντα. Εκείνο το οποίο για μένα είναι βασικό, ξέρετε ποιο είναι; Δεν αποτελεί μνημονιακή δέσμευση το πώς θα εισπράξουμε εμείς τους φόρους μας. Μια χώρα θα πρέπει να έχει ένα φορολογικό σύστημα, το οποίο, πάνω απ` όλα, θα είναι δίκαιο. Αυτό το σύστημα…

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Συμφωνώ απόλυτα. Πολλά από τα όσα λέμε «μνημονιακές δεσμεύσεις», θα έπρεπε να τα έχουμε κάνει μόνοι μας. Πρέπει να τα κάνουμε μόνοι μας…

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Βεβαίως, αλλά για το «χαράτσι»…

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Για παράδειγμα, κάτι το οποίο ξέρετε ότι είναι ρητή εντολή της κυβέρνησης, να πληρωθούν το συντομότερο δυνατό οι οφειλές στους ιδιώτες. Και όμως και εκεί βλέπετε καθυστέρηση. Ενώ υπάρχουν τα λεφτά, είναι ρητή η πολιτική εντολή, ο μηχανισμός αδυνατεί να διεκπεραιώσει εγκαίρως. Αυτά όλα πρέπει να σταματήσουν.

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Βεβαίως, αλλά μην το λέτε σε εμάς. Καταλαβαίνετε με ποιο πνεύμα το λέω.

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Χρησιμοποιώ το βήμα της εκπομπής σας, για να στείλω ακόμη σαφέστερα το μήνυμα της κυβέρνησης.

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Άκουγα, για παράδειγμα, τον κ. Βενιζέλο, ο οποίος έχει ένα πρόγραμμα έτοιμο για 700.000 θέσεις και το λέει σε μας. Εγώ δεν συμμετέχω στην κυβέρνηση. Εάν συμμετείχα στην κυβέρνηση, θα έλεγα, κύριε Σαμαρά να μαζευτούμε με τον Κουβέλη, έχω 700.000 θέσεις. Μειώνουμε την ανεργία κατά 70%. Το ξεκινάμε από μεθαύριο; Αλλά, ξέρετε, αν όλοι καθόμαστε και κάνουμε διαπιστώσεις και λέμε, έχω έτοιμες τις λύσεις, αλλά δεν μπορώ αυτή τη στιγμή, δεν είμαστε εμείς στην κυβέρνηση.

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Σας είπα ότι εγώ χρησιμοποιώ την εκπομπή σας σαν βήμα για ένα συγκεκριμένο…

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Έτσι, έτσι.

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Γιατί, υπάρχουν κύριε Παπαδάκη και εγγενείς αντιδράσεις σε κάθε απόπειρα αλλαγής στο δημόσιο τομέα. Υπάρχουν και εγγενείς αντιδράσεις. Έχω αναφέρει παραδείγματα, όπως π.χ. στον τομέα της αρμοδιότητάς μου, στην ΕΡΤ, σε έναν από τους οργανισμούς που εποπτεύω. Ενώ εδώ και δυόμισι μήνες είχα επισημάνει ότι υπάρχει μια εγκύκλιος που πρέπει να εφαρμοστεί για τους επίορκους υπαλλήλους, δυόμισι μήνες μετά, όταν ξαναξεσηκώθηκε ο ντόρος για τους επίορκους, ρώτησα να μάθω πότε έφυγαν οι επίορκοι; Σας πληροφορώ ότι ακόμα δεν έχει συγκληθεί το υπηρεσιακό συμβούλιο.

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Εδώ είναι ισοβίτες στη φυλακή και πληρώνονται από το Δημόσιο.

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Αυτά, τώρα, είναι δυνατόν να καθόμαστε να τα συζητάμε;

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Όμως, ξέρετε τι γίνεται; Έχω την εντύπωση ότι η βασική αδυναμία δεν είναι στην είσπραξη των φόρων. Η βασική αδυναμία αυτής της κυβέρνησης είναι να δώσει, να αντιληφθεί η τρόικα ότι ο Έλληνας πολίτης δεν φοροδιαφεύγει. Ο μέσος Έλληνας πολίτης, σε αυτόν που πέφτει και το βάρος του να μπορέσει να εισπράξει το κράτος φόρους, που είναι ο μισθωτός και ο συνταξιούχος, δεν έχει. Δεν είναι, δεν θέλω. Δεν μπορώ, δεν έχω. Αυτό η τρόικα δεν το καταλαβαίνει.

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Και αυτό επισημαίνεται και φυσικά τα υφεσιακά συμπτώματα, τα οποία έχουν ενταθεί στην ελληνική οικονομία. Και να σας υπενθυμίσω ότι υπάρχει ρήτρα ύφεσης σε ό,τι αφορά την εκτέλεση του προγράμματός μας. Από εκεί και πέρα, η μεγάλη πρόκληση για την κυβέρνηση, για όλους μας, είναι ότι πρέπει να αλλάξουμε πάρα πολλά μέσα σε συντομότατο χρονικό διάστημα.

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Αλλάξτε τα όμως, γιατί ξέρετε κάτι, εάν εκείνοι έρχονται και λένε, εγώ σας λέω ότι είναι επικίνδυνη η παραδοχή «η τρόικα έχει δίκιο, εμείς είμαστε ανίκανοι». Αυτό έχει περάσει…

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Δεν είναι τέτοια η παραδοχή. Είμαι ξεκάθαρος. Στα περισσότερα από αυτά για τα οποία συζητάμε, τα κάνουμε από μόνοι μας.

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Για το «χαράτσι», εμμέσως πλην σαφώς, αυτό λένε: Είσαστε ανίκανοι να το εισπράξετε διαφορετικά, συνεχίστε να το εισπράττετε με αυτό τον τρόπο. Ή λέει, για το φόρο στην εστίαση, είναι δυνατόν να ζητάς, αυτό διέρρευσε από τις επαφές, από πολύ επίσημα χείλη, ότι η απάντηση που δόθηκε για τη μείωση του φόρου στο χώρο της εστίασης, από 23% σε 13%, η τρόικα είπε: Είναι δυνατόν, λέει, να ζητάτε να μειώσετε ένα φόρο, όταν δεν εισπράττετε; Δεν είσαστε σε θέση να εισπράξετε. Κανένας, λοιπόν, δεν τους έχει πει…

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Η διαρροή από πολύ επίσημα χείλη, είναι κάτι περίεργο. Δεν μπορώ να το σχολιάσω. Ας το αφήσουμε…

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Να σας στείλω το mail, να το δείτε. Από υπουργείο είναι.

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Να σας πω κάτι για το ΦΠΑ στην εστίαση, που είναι ένα σύνθετο ζήτημα, γιατί όντως τα έσοδα από ΦΠΑ, καθαρά ΦΠΑ, αριθμητικά έχουν αυξηθεί. Δεν συνυπολογίζονται, όμως, οι απώλειες θέσεων εργασίας, που σημαίνουν επιδόματα ανεργίας, δεν συνυπολογίζονται οι απώλειες στη φορολογία εισοδήματος, γιατί πολλά από τα καταστήματα εστίασης έχουν μειωμένα έσοδα, οπότε μειωμένα είναι και τα φορολογικά κέρδη του κράτους…

ΣΙΩΜΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι 8% κάτω το δίμηνο, με στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου. Ρωτήστε τον κ. Σταϊκούρα, να σας το επιβεβαιώσει.

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Δυστυχώς, η εικόνα που έχω εγώ, είναι διαφορετική. Αν ήταν τόσο απλά, θα το είχαμε πετύχει. Αποκλειστικά ο ΦΠΑ…

ΣΙΩΜΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι 8% κάτω.

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Μου επιτρέπετε; Έχω ασχοληθεί μήνες με αυτό το ζήτημα. Θυμάστε ότι από τον περασμένο Αύγουστο –νομίζω- το συζητάμε αυτό.

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Είναι και κάτι άλλο, κύριε υπουργέ. Η χώρα αυτή, δεν έχει βαριά βιομηχανία. Η πιο βαριά βιομηχανία της είναι ο τουρισμός. Η γειτονική Τουρκία που είναι ο μεγαλύτερος ανταγωνιστής μας, δεν έχει ΦΠΑ, γιατί δεν είναι μέλος της Ε.Ε. Έχει έναν ενιαίο φόρο, όμως, 10% στο χώρο της εστίασης. Ξέρετε τι διαφορά έχει; 13% ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Και αυτό είναι ένα επιχείρημα, να είμαστε ανταγωνιστικοί. Όπως επίσης το φορολογικό καθεστώς…

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Γιατί δεν το κάνουμε, όμως;

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Σε Ευρωπαίους εταίρους, βόρειους γείτονές μας, είναι πολύ διαφορετικό.

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Γιατί εγώ δυσπιστώ; Γιατί εγώ δυσπιστώ να πω ότι δουλεύουν για την Τουρκία αυτοί;

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Για παράδειγμα, είπατε για τον τουρισμό. Το ξέρετε ότι φέτος περιμένουμε αριθμό ρεκόρ. Οι κρατήσεις…

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Τι θα καταναλώσουν όμως; Μην γυρίσουμε στο ταγάρι πάλι.

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Θα καταναλώσουν…

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Γιατί και παλιά είχαμε πολλούς τουρίστες και είχαμε σαλάτα και μουσακά.

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Βλέπουμε και ένα αυξημένο ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα. Έγιναν. Ακόμα και χθες είχαμε σημαντικές εξελίξεις. Λοιπόν, η ελληνική οικονομία ξανακερδίζει την εμπιστοσύνη…

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Μακάρι.

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Εκεί θα είναι το κλειδί. Δεν είπαμε κουβέντα για το περίπου 1.200.000 ανέργους…

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Εδώ έρχομαι τώρα.

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Για μας, αυτό είναι το μείζον.

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Να σας πω, τώρα, κάτι για τους ανέργους. Πολλοί απ` αυτούς, λοιπόν, χρωστούν στην εφορία. Πολλοί απ` αυτούς χρωστούν στις τράπεζες. Εκεί δεν κάνει πίσω με τίποτα η τρόικα, για ανθρώπους οι οποίοι είναι σε αδυναμία πληρωμής ή έχει μειωθεί δραματικά το εισόδημά τους. Εγώ πιστεύω ότι και μια έξυπνη τράπεζα, εκείνο το οποίο θα πρέπει να επιδιώκει, είναι να πάρει τα χρήματά της και όχι να πάρει το σπίτι. Γιατί, αν πάρει το σπίτι, έχοντας δώσει δάνειο 200.000 και η εμπορική τιμή του είναι απαξιωμένη στις 70.000, χάνει 130.000 ευρώ. Απλά πράγματα σας λέω.

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Και αυτό και ξέρετε πολύ καλά ότι ένα «κόκκινο δάνειο» είναι αρνητικό για μια τράπεζα. Προτιμά να εξυπηρετείται…

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Γιατί δεν το δέχονται;

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Αφήστε να δούμε.

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Ξέρετε πόσο καιρό περιμένουμε;

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Βεβαίως. Ξέρετε πόσο σκληρά το παλεύουμε; Ξέρετε πολύ καλά, από πού ξεκινήσαμε κύριε Παπαδάκη, πριν από οκτώ μήνες. Δεν μπορούσαμε να συζητήσουμε για οτιδήποτε. Και τώρα βλέπετε ότι βήμα-βήμα βελτιώνουμε το κάθε τι.

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Και κάτι άλλο κύριε υπουργέ, αυτό το οποίο ξεπεράσαμε στην αρχή. Για όλα τα ανοιχτά ζητήματα, για τα οποία σέβομαι το γεγονός ότι είναι σε διαπραγμάτευση και δεν πρέπει να τα συζητήσουμε, δεν αποτελούν μνημονιακή δέσμευση. Έτσι, λοιπόν, εγώ δεν δέχομαι ότι ο εκλεγμένος Πρωθυπουργός της χώρας θα βρεθεί απέναντι σε τρεις υπαλλήλους, για να συμφωνήσουν…

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Όχι, προσέξτε, έχει παρερμηνευτεί. Οι συναντήσεις που έχει ο Πρωθυπουργός με την τρόικα, δεν είναι συναντήσεις ισότιμων εταίρων. Είναι συναντήσεις ενημερωτικές, είναι συναντήσεις στις οποίες ο Πρωθυπουργός περνάει το μήνυμά του. Προς Θεού, μη νομίσετε ότι είναι μια συνομιλία μεταξύ ισότιμων εταίρων. Είναι αντιπρόσωποι των πιστωτών μας. Και σημαντικοί ως τέτοιοι. Αλλά, φυσικά, είναι άλλο πράγμα ο Πρωθυπουργός της χώρας.

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Είναι υπάλληλοι, δεν είναι αντιπρόσωποι. Δεν είναι διαπιστευμένοι…

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Ηγούνται των αντιπροσωπειών των πιστωτών μας.

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Είναι, όμως, με υπαλληλική σχέση, δεν είναι εκπρόσωποι και δεν έχει έρθει η Λαγκάρντ εδώ…

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Σας ξεκαθαρίζω ότι ούτε ο κ. Τόμσεν είναι που αποφασίζει οτιδήποτε, ούτε οι άλλοι δύο της τρόικας. Είναι διαβιβαστές των μηνυμάτων. Από εκεί και πέρα, είναι σημαντική η εικόνα που σχηματίζουν στην έκθεσή τους και στέλνουν στους πιστωτές μας. Για να λέμε όλα τα πράγματα με το όνομά τους.

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Κύριε υπουργέ, «κόκκινες γραμμές» έχει η κυβέρνηση; Δηλαδή, λέει η κυβέρνηση ότι κοιτάξτε να δείτε, στο «χαράτσι» δεν κάνουμε ούτε βήμα πίσω, εμείς έχουμε έτοιμο το μηχανισμό, γιατί ο κύριος…

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Ξέρετε πολύ καλά ότι αυτό είναι κάτι που θα θέσει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός. Δεν είναι της θέσης μου και δεν είναι και σωστή διαπραγματευτική τακτική να λες προκαταβολικά και διακηρύττεις «κόκκινες γραμμές». Η «κόκκινη γραμμή» μας είναι το εθνικό συμφέρον.

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Ξέρετε γιατί το λέω; Γιατί ένα από τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση, με κατηγορηματικό τρόπο, η ΔΗΜΑΡ, χθες ο εκπρόσωπος Τύπου εδώ της ΔΗΜΑΡ, ο κ. Παπαδόπουλος μας το έλεγε, ότι για μας αποτελεί «κόκκινη γραμμή» το θέμα του «χαρατσιού». Το θέμα των απολύσεων… Έχουν βάλει δηλαδή κάποια ζητήματα.

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Γι` αυτό και πρέπει να κινηθούμε πιο γρήγορα. Κανένας δεν θέλει το «χαράτσι». Πρέπει να στηθεί, συνεπώς, γρήγορα ο μηχανισμός είσπραξης του ενιαίου φόρου. Κανένας δεν θέλει απολύσεις. Συνεπώς, πρέπει να εφαρμοστεί γρήγορα και να είναι αποτελεσματικό, το πρόγραμμα της κινητικότητας.

ΣΙΩΜΟΠΟΥΛΟΣ: Μιλάτε κύριε υπουργέ, λες και είσαστε εκτός κυβέρνησης.(Δεν ακούγεται). Γιατί δεν έχουν γίνει όλα αυτά; Από το καλοκαίρι έχουμε γράψει, εμείς οι διαπιστευμένοι συντάκτες του υπουργείου Οικονομικών, για τον ενιαίο φόρο ακινήτων και δεν έχει γίνει τίποτα ακόμα.

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Και ο κ. Στουρνάρας ήταν κατηγορηματικός ότι είναι όλα έτοιμα. Εγώ τον είχα ακούσει να λέει ότι είναι όλα έτοιμα.

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Πιστεύουμε ότι μέχρι το Σεπτέμβριο θα έχει στηθεί ο μηχανισμός. Πιστεύουμε ότι θα μπορέσουμε, να έχει στηθεί και να είναι αποτελεσματικός και να καλύψει το έσοδο, το οποίο θα μας λείπει…

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Και το θέμα της νομιμοποίησης κύριε υπουργέ; Δηλαδή, εάν αυτό είναι αντισυνταγματικό όπως είπε, όχι εγώ, ο κ. Προκόπης Παυλόπουλος. Ήταν εδώ προχθές καλεσμένος …

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Δεν κόβεται το ρεύμα από κανέναν.

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Όχι, δεν σας λέμε αυτό. Λέει, ότι η είσπραξη από τις 31/12/2012 και μετά, του φόρου αυτού μέσω της ΔΕΗ είναι αντισυνταγματικός και αντίκειται στην ευρωπαϊκή νομοθεσία.

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Ήταν ένα έκτακτο μέτρο σε έκτακτες συνθήκες. Όπως είπε και ο Πρωθυπουργός το περασμένο Σάββατο, βγήκαμε από την εντατική αλλά ακόμη είμαστε σε αποθεραπεία. Λοιπόν, θέλει προσεκτικές κινήσεις. Δεν θέλουμε να διακινδυνεύσουμε ένα δημοσιονομικό εκτροχιασμό φέτος, στη χειρότερη δυνατή στιγμή, πάνω που αρχίζουμε να μπαίνουμε σε ένα πρόγραμμα.

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Είναι αλήθεια ότι όλο το βράδυ καταβλήθηκε προσπάθεια με τηλεφωνήματα στις Βρυξέλλες, έτσι ώστε να δοθούν κατευθύνσεις στον Τόμσεν και τους υπόλοιπους εδώ να χαλαρώσουν γιατί έχουν τσιτώσει πόδια και προκαλούν την ελληνική κοινωνία με τις εμμονές τους;

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Κύριε Παπαδάκη, ο Πρωθυπουργός έχει καθημερινές, συχνές τηλεφωνικές επαφές. Ποτέ δεν τις σχολιάζουμε. Ποτέ δεν λέμε τίποτε γι’ αυτές.

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Πιστεύετε ότι σήμερα το βράδυ θα τελειώσει αυτή η υπόθεση ή θα έχουμε πάλι αναβολή της; Γιατί εγώ ξέρετε, έλεγα ένα παράδειγμα χθες. Έλεγα ότι για παράδειγμα, ποτέ ένας εργαζόμενος- το ξέρετε και εσείς όταν δουλεύατε- δεν πάει στον εργοδότη του για να λύσει ένα πρόβλημα. Πας στον διευθυντή, γιατί εάν τα σπάσεις με τον εργοδότη σου πρέπει να φύγεις. Πας στον διευθυντή που ακόμη και να μαλώσεις μαζί του, θα έχεις φύγει από τη δουλειά σε τελευταία ανάλυση.

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Καλά, εξαρτάται από τον διευθυντή.

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Εδώ όμως, έχω την εντύπωση ότι για να φτάσουν στο σημείο να πάνε να δουν τον Πρωθυπουργό της χώρας οι τροϊκανοί πρέπει να έχουν λυθεί κάποια ζητήματα. Πιστεύετε ότι μέσα στη διάρκεια της ημέρας θα λυθούν τα ζητήματα;

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Αυτό που πρέπει να γίνει είναι να ολοκληρωθεί η επεξεργασία των στοιχείων. Σε ορισμένα από αυτά είναι ενδιαφέροντα –σας ανέφερα ένα παράδειγμα με το ΦΠΑ της εστίασης, που θέλουμε να δούνε. Και τα στοιχεία για την πρόοδο της φορολογίας εισοδήματος ή για την επιβάρυνση με επιδόματα ανεργίας. Η συνάντηση, εάν ήταν να μην έχει αποτέλεσμα, δεν θα γινόταν.

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Τους έχετε δώσει στοιχεία για την πραγματική οικονομία των Ελλήνων πολιτών;

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Και για την πραγματική οικονομία και για την πραγματική κατάσταση των Ελλήνων πολιτών.

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Και αυτοί επιμένουν ότι από αυτούς πρέπει να εισπράξετε;

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Όχι. Αυτοί επιμένουν ότι πρέπει να μην έχουμε δημοσιονομικό εκτροχιασμό. Σε αυτό συμφωνούμε.

ΣΙΟΜΟΠΟΥΛΟΣ: Μα, ο δημοσιονομικός εκτροχιασμός έχει προκύψει ακριβώς γιατί αυτά τα μέτρα επιβλήθηκαν και ο κόσμος δεν μπορεί να πληρώσει.

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Ακριβώς. Γιατί μειώθηκε η φοροδοτική ικανότητα των Ελλήνων. Δηλαδή, είναι απλά πράγματα. Σας λέω ότι είναι μπακάλικα, έχω αρχίσει να μαθαίνω εγώ οικονομικά που δεν ήξερα.

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Πρέπει να αλλάξει και η φορολογική βάση και το από πού παίρνουμε τους φόρους με μια πιο δικαιότερη κατανομή. Αλλά, από την άλλη πλευρά κ. Παπαδάκη, δεν μπορούμε να αφήσουμε το καράβι ακυβέρνητο. Δεν μπορούμε να ρισκάρουμε έναν …

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Τι να τον κάνω εγώ τον καλό καπετάνιο στο καράβι που δεν έχει επιβάτες. Θα μείνει στο τέλος ο καπετάνιος και το καράβι.

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Έχει επιβάτες και αν βουλιάξει θα πνιγούν οι περισσότεροι.

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Μα, πνίγονται καθημερινά και πολίτες χωρίς να έχουν καν επιβιβαστεί στο καράβι.

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Όχι σε αυτό το καράβι της Ελλάδας, είμαστε όλοι κ. Παπαδάκη. Μπορεί καθένας να λέει το μακρύ του και το κοντό του, αλλά είμαστε όλοι μαζί. Όλοι μαζί θα κερδίσουμε ή όλοι μαζί θα χάσουμε.

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Είναι η φτώχια κ. υπουργέ, που δεν διαπραγματεύεται. Είναι η φτώχια που δεν κρύβεται. Είναι η ανεργία η οποία δεν κρύβεται.

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Είναι ένα κρισιμότατο διάστημα αυτό που διανύουμε μέχρι το καλοκαίρι. Είναι η δυσκολότερη φάση γιατί ακόμη τα σημάδια της ανάκαμψης μπορεί να προβλέπονται, αλλά δεν διαπιστώνονται. Βλέπετε ότι προσελκύονται οι επενδύσεις, θα αρχίσει η υλοποίησή τους, θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας. Αυτή τη στιγμή έχουμε ένα εκατομμύριο διακόσιες τόσες χιλιάδες συμπατριώτες μας που δεν μπορούν να συμμετάσχουν. Δεν μπορούν να συμμετάσχουν στο οικονομικό γίγνεσθαι, πρέπει να τους ξαναβάλουμε μέσα το συντομότερο δυνατό.

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Με την πολιτική όμως αυτή, την μνημονιακή πολιτική βγάζουμε και άλλους. Ένα εκατομμύριο διακόσιες χιλιάδες είχαμε στην τελευταία μέτρηση. Κάθε μήνα έχουμε είκοσι με τριάντα χιλιάδες παραπάνω.

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Γι’ αυτό ακούσατε και τον Πρωθυπουργό προχθές να λέει για τα χρηματοδοτικά εργαλεία που θα υπάρξουν πολύ σύντομα, για τους μικρομεσαίους, για τους αγρότες, για τις εξαγωγικές επιχειρήσεις που έχουν τεράστια σημασία για την οικονομία μας. Τώρα αρχίζει να δουλεύει σιγά-σιγά το σύστημα. Η ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού μας συστήματος, τώρα θα ολοκληρωθεί, έως τον Μάιο.

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Πάντως ξέρετε κάτι; Έχω την εντύπωση ότι οι κυβερνητικοί εταίροι, εδώ στη χώρα μας, μιλάνε σαν να είναι στην αντιπολίτευση. Δηλαδή, και ο κ. Βενιζέλος για τις 700 θέσεις εργασίας, αλλά και για εκείνο με το οποίο συμφωνούμε όλοι, για τον ενιαίο φόρο στο 15% που είπε ο Πρωθυπουργός της χώρας ο κ. Σαμαράς. Πριν από ενάμιση μήνα το Γενάρη ψηφίστηκε 25%. Τι εμπόδιζε λοιπόν, αυτή την κυβέρνηση να …

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Τα οικονομικά δεδομένα της παρούσας συγκυρίας. Το 15% είναι ο στόχος μας και θα τον πετύχουμε σύντομα, αλλά φέτος πρέπει να …

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Η αδυναμία να πείσουμε την τρόικα είναι κ. υπουργέ. Η αδυναμία να πείσουμε ότι δεν είναι σωστή η πολιτική που ακολουθείται.

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Μην ξεχνάτε, ότι δεδομένου του παρελθόντος πρέπει να πείθουμε με τις πράξεις μας. Και αυτό κάνουμε.

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Κύριε υπουργέ, θέλω να σας ευχαριστήσουμε πολύ για την δυνατότητα που είχατε να μιλήσετε μαζί μας. Την καλημέρα μας.

ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Να είστε καλά.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΣΙΜΟΥ ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ «ΠΡΩΙΝΟ ΑΝΤ1» ΣΤΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΓΙΩΡΓΟ ΠΑΠΑΔΑΚΗ I-Reporter
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ