2013-03-13 15:32:51
Φωτογραφία για Ενισχύονται οι κυπροατλαντικοί δεσμοί
ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

ΗΠΑ: Χαιρετίζουν την πρόθεση της Κυβέρνησης για ενδυνάμωση των σχέσεων 

Συναντήσεις με τον Αμερικανό Πρέσβη είχαν Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ΥΠΑΜ, κατά τις οποίες εκφράστηκε η κοινή βούληση για περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών

Την ευαρέσκεια της Ουάσιγκτον για την πρόθεση της κυπριακής Κυβέρνησης να ενδυναμώσει τις σχέσεις Κύπρου - ΗΠΑ εξέφρασε ο Αμερικανός Πρέσβης στη Λευκωσία, Τζον Κένιγκ. Σε δηλώσεις του έπειτα από συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Κένιγκ ανέφερε ότι «ήταν χαρά μου να επισκεφθώ τoν Πρόεδρο Αναστασιάδη σήμερα και να τον συγχαρώ για την εκλογή του», ενώ χαιρέτισε την πρόθεση του Προέδρου να ενδυναμώσει τις σχέσεις Κύπρου - ΗΠΑ, αλλά και να εδραιώσει την Κύπρο πιο σταθερά στο φάσμα των σημαντικών υπερατλαντικών σχέσεων. 

Η Ουάσιγκτον, τόνισε, «ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για την ανάπτυξη της συνεργασίας, καθώς ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έχει επανειλημμένα ξεκαθαρίσει και κατά τη διάρκεια της προεκλογικής αλλά και μετά την εκλογή του ότι είναι δεσμευμένος στην ενδυνάμωση της σχέσης μεταξύ Κύπρου και ΗΠΑ και στην εδραίωση της Κύπρου πιο σταθερά στο φάσμα των σημαντικών υπερατλαντικών σχέσεων»
. Αυτό, επισήμανε ο κ. Κένιγκ, «είναι κάτι που χαιρετίζουμε, και προσβλέπουμε στη στενή ανάπτυξη αυτών των σχέσεων μαζί με τον ίδιο και την Κυβέρνησή του τα επόμενα χρόνια».

Ο Συνεταιρισμός για την Ειρήνη

Νωρίτερα, ο κ. Κένιγκ παρευρέθη στην τελετή λήξης εκπαίδευσης πυροτεχνουργών της Εθνικής Φρουράς από εμπειρογνώμονες των ΗΠΑ, η οποία πραγματοποιήθηκε στο στρατόπεδο «Ηλίας Παπακυριακού», όπου είχε την ευκαιρία να συναντηθεί και να ανταλλάξει απόψεις με τον Υπουργό Άμυνας, Φώτη Φωτίου. Μιλώντας κατά τη διάρκεια της τελετής ο ΥΠΑΜ τόνισε ότι η συμμετοχή της Κύπρου στον Συνεταιρισμό για την Ειρήνη θα προσφέρει την ευκαιρία για στενότερη συνεργασία Κύπρου - ΗΠΑ, σε διάφορους τομείς, ενώ επισήμανε ότι η ανάπτυξη και εμβάθυνση των ήδη εξαίρετων σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών αποτελεί προτεραιότητα του Προέδρου Αναστασιάδη και προς αυτή την κατεύθυνση η Κυβέρνηση θα εργαστεί «σκληρά». «Θα εργαστούμε για την ανάπτυξη ακόμη περισσότερων συνεργασιών στο μέλλον με τις ΗΠΑ», τόνισε χαρακτηριστικά ο Υπουργός Άμυνας.

Προσεκτικά βήματα

Από την πλευρά του, ο κ. Κένιγκ επισήμανε πως η συμμετοχή της Κύπρου στον Συνεταιρισμό για την Ειρήνη πρέπει να γίνει με προσεκτικά βήματα, ώστε να διασφαλιστεί ότι θα επηρεάσει θετικά τις σχέσεις Κύπρου - ΗΠΑ και τη συνεργασία του ΝΑΤΟ με την Ε.Ε. Ο Αμερικανός Πρέσβης πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ χαιρετίζουν το ενδιαφέρον της Κύπρου να έρθει πιο κοντά στο ΝΑΤΟ. Πιστεύουμε, υπογράμμισε, ότι η συμμετοχή της Κύπρου στον Συνεταιρισμό για την Ειρήνη πρέπει να προετοιμαστεί με προσοχή, ώστε να διασφαλιστεί ότι θα έχει «θετική και παραγωγική επίδραση» στις σχέσεις Κύπρου - ΗΠΑ, αλλά και στη συνεργασία του ΝΑΤΟ με την Ε.Ε., την οποία «όλοι επιδιώκουμε».

«Δικαίωμα της Κύπρου»

Την ίδια ώρα ο κ. Κένιγκ ανέφερε πως η πολιτική των ΗΠΑ αναφορικά με την ανάπτυξη του φυσικού πλούτου της Κύπρου είναι «πολύ συνεπής». Στηρίζουμε, υπέδειξε, το δικαίωμα της Κύπρου να εξερευνήσει και να αναπτύξει αυτούς τους πόρους και ταυτόχρονα ενθαρρύνουμε όλα τα εμπλεκόμενα σε αυτό το θέμα μέρη, να αποφεύγουν ενέργειες που αυξάνουν τις εντάσεις. Αναφερόμενος στο ίδιο θέμα ο κ. Φωτίου τόνισε ότι τα αποθέματα υδρογονανθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για την ευημερία του κυπριακού λαού, αλλά και για την ενίσχυση της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή, ενώ την ίδια ώρα έστειλε το μήνυμα ότι «οι απειλές και οι προκλήσεις στην ΑΟΖ της Κύπρου από την τουρκική πλευρά δεν γίνονται αποδεκτές, καθότι όλες μας οι ενέργειες γίνονται στο πλαίσιο των προνοιών του διεθνούς δικαίου».

Όχι νέο Μαρί

Αναφερόμενος στην εκπαίδευση πυροτεχνουργών της Εθνικής Φρουράς από Αμερικανούς εμπειρογνώμονες, ο Υπουργός Άμυνας είπε πως έδωσε τη δυνατότητα στο προσωπικό του στρατεύματος να αποκτήσει πολύτιμες γνώσεις και εμπειρία, σε θέματα ασφαλούς διαχείρισης, αποθήκευσης και καταστροφής πυρομαχικών. «Αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα της Κυβέρνησης αλλά και δική μου η ασφάλεια των οπλιτών και των αξιωματικών, αλλά και των πολιτών» τόνισε ο Φ. Φωτίου, προσθέτοντας ότι, για τον λόγο αυτό, από την πρώτη ημέρα ανάληψης των καθηκόντων του έδωσε «ξεκάθαρες οδηγίες» για να γίνει απογραφή και αξιολόγηση της κατάστασης όλων των πυρομαχικών.

«Δεν θα επιτρέψουμε επανάληψη ακόμα μιας εθνικής καταστροφής στον τόπο μας, όπως αυτή που έγινε στο Μαρί», υπογράμμισε. Από την πλευρά του, ο Αμερικανός Πρέσβης είπε πως η διαχείριση των αποθεμάτων των πυρομαχικών από την κυπριακή Κυβέρνηση παρουσιάζει προκλήσεις. Πρόσθεσε πως η εκπαίδευση και συνεργασία του κυπριακού και αμερικανικού στρατού «δεν τελειώνει σήμερα». «Θα συνεχίσουμε τις συνομιλίες μας για τις ανάγκες της Κύπρου στους ερχόμενους μήνες», διευκρίνισε ο κ. Κένιγκ.

Σημερινή
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ