2013-03-13 17:22:00
Φωτογραφία για Το ΡΚΚ απελευθέρωσε και παρέδωσε 8 Τούρκους κρατουμένους στη τουρκική κυβέρνηση
Institut Kurde de Paris με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων   (μτφ. Κριστιάν)

Cizre (Τουρκία), 13 Μαρτίου 2013 (AFP) – Οι Κούρδοι αντάρτες του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), απελευθέρωσαν την Τετάρτη, όπως είχε συμφωνηθεί, οκτώ Τούρκους κρατουμένους που κατείχαν επί δύο χρόνια σε βάση στο βόρειο Ιράκ, σε χειρονομία καλής θέλησης προς τη κυβέρνηση της Άγκυρας με στόχο την προώθηση των ειρηνευτικών συνομιλιών που ξεκίνησαν το Δεκέμβριο.

Αυτοί οι οκτώ άνθρωποι, επτά δημόσιοι υπάλληλοι και ένας στρατιώτης παραδόθηκαν σε τουρκική αντιπροσωπεία, που αποτελούταν από βουλευτές και ακτιβιστές, στα βουνά της αυτόνομης περιοχής του ιρακινού Κουρδιστάν, τριάντα χιλιόμετρα από τα τουρκικά σύνορα.

Στη συνέχεια, πήραν αμέσως το δρόμο προς το συνοριακό σταθμό Habur, κοντά στην τουρκική πόλη της Cizre, όπου ξαναβρήκαν τις οικογένειές τους νωρίς το απόγευμα, μακριά από τα βλέμματα των δημοσιογράφων. Έπρεπε να επαναπατριστούν αεροπορικά για να πάνε στα σπίτια τους.


Το PKK  παρουσίασε αυτή την απελευθέρωση, κατόπιν του ρητού αιτήματος του φυλακισμένου ηγέτη του Αμπντουλάχ Οτσαλάν,  ως χειρονομία καλής θέλησης.

«Προχωρήσαμε σε αυτή την απελευθέρωση με τις καλύτερες προθέσεις. Δεν υπολογίζουμε οποιοδήποτε όφελος είτε πολιτικό είτε οικονομικό. Πρόκειται απλά για μια ανθρωπιστική χειρονομία», διαβεβαίωσε στον τύπο πριν ένας από τους διοικητές της ένοπλης πτέρυγας της κουρδικής εξέγερσης, Μπαβέρ Ντέρσιμ (Καλό Ντέρσιμ).

Πρόσθεσε: «Τώρα η μπάλα είναι στο στρατόπεδο της Τουρκίας. Σειρά της να αποδείξει τη καλή της θέληση για να ξεκινήσει η ειρηνευτική διαδικασία».

Οι κρατούμενοι αυτοί είχαν συλληφθεί στα νοτιοανατολικά της Τουρκίας, θέατρο των μαχών μεταξύ των Κούρδων ανταρτών και των τουρκικών δυνάμεων ασφαλείας.

Κατά το παρελθόν, το PKK είχε ήδη προβεί σε απελευθερώσεις Τούρκων αιχμαλώτων. Η παρούσα κίνηση γράφεται σαφώς στα πλαίσια των ειρηνευτικών  συνομιλιών που επαναλήφθηκαν τον Δεκέμβριο μεταξύ της ισλαμικοσυντηρητικής κυβέρνησης της Άγκυρας και του Αμπντουλάχ Οτσαλάν, ο οποίος εκτίει από το 1999 μια ποινή ισόβιας κάθειρξης.

Η απελευθέρωση αυτών των κρατουμένων χαιρετήστηκε από τον Τούρκο πρόεδρο Αμπντουλάχ Γκιουλ που επισκέπτεται τη Σουηδία. «Αν εγκαταλείπονται η βία και τα όπλα έχουν πέσει, τότε θα μπορούμε να περάσουμε εύκολα από ζητήματα ασφαλείας στις μεταρρυθμίσεις», δήλωσε ο Γκιουλ.

«Καλή Θέληση»

Ο Υπουργός Εσωτερικών Muammer Güler κάλεσε, και αυτός, τους αντάρτες να επιβεβαιώσουν τη πορεία «δράσεων καλής θέλησης». «Αν θέλουν ειρήνη, θα πρέπει να συνεχίσουν προς αυτή την κατεύθυνση», δήλωσε σε δημοσιογράφους στην Άγκυρα.

Σύμφωνα με κυβερνητικές και κουρδικές πηγές, αναμένεται τώρα ο Αμπντουλάχ Οτσαλάν να κηρύξει τη κατάπαυση του πυρός μονομερώς στις 21 Μαρτίου με την ευκαιρία του κουρδικού νέου έτους,  το Νεβρόζ, και στη συνέχεια, την πλήρη παράδοση των όπλων μέχρι τον Αύγουστο.

Σε αντάλλαγμα, η τουρκική ισλαμοσυντηρητική κυβέρνηση εισήγαγε στο τουρκικό κοινοβούλιο την περασμένη εβδομάδα ένα νομοσχέδιο που θα επιτρέψει την απελευθέρωση ορισμένων Κούρδων ακτιβιστών που κατηγορούνται για συνωμοσία με το PKK.

Ο Πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πρότεινε επίσης στους μαχητές του ΡΚΚ, που θα συμφωνήσουν να καταθέσουν τα όπλα μια ασφαλή διέλευση προς το Ιράκ, αλλά απέκλεισε κατηγορηματικά το σενάριο της γενικής αμνηστίας.

Ένας από τους βουλευτές του Κόμματος για την Ειρήνη και τη Δημοκρατία (BDP, φιλοκουρδικό) που ήταν παρών στη τουρκική αντιπροσωπεία που παράλαβε τους κρατουμένους, έθεσε όμως την απελευθέρωση του ιστορικού ηγέτη του PKK ως προϋπόθεση για την συνέχιση της διαπραγμάτευσης .

«Η ειρηνευτική διαδικασία δεν θα συνεχιστεί στην Τουρκία χωρίς την απελευθέρωση του ηγέτη μας Αμπντουλάχ Οτσαλάν», επέμεινε ο Husamettin Zenderlioglu.

Αναμένεται ότι ο ηγέτης του PKK θα δεχτεί για τρίτη φορά στη φυλακή Ιμραλί (βορειοδυτική Τουρκία), μια αντιπροσωπεία βουλευτών του BDP, «τις επόμενες ημέρες, ίσως και την επόμενη εβδομάδα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κόμματος της Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP, στην εξουσία) Hüseyin Celik.

Η όλη επιχείρηση έλαβε χώρα με πολύ διακριτικότητα για να μην προσβληθεί η τουρκική κοινή γνώμη, ένα ποσοστό της οποίας απορρίπτει οποιεσδήποτε συνομιλίες με το PKK, μια οργάνωση που χαρακτηρίζεται ως «τρομοκρατική» από την Άγκυρα και πολλές ξένες πρωτεύουσες.

Το 2009, προηγούμενες ειρηνευτικές προσπάθειες εκτροχιάστηκαν, όταν μια ομάδα τριάντα ανταρτών του ΡΚΚ είχαν παραδώσει συμβολικά τα όπλα τους και επέστρεψαν στην Τουρκία, όπου έγιναν δεκτοί σαν ήρωες. Αυτά τα γεγονότα είχαν στραφεί σε διαμαρτυρία κατά της τουρκικής κυβέρνησης.

Η κουρδική σύγκρουση έχει προκαλέσει το θάνατο περισσότερων από 45.000 ανθρώπων από το 1984.

Institut Kurde de Paris
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ