2013-03-24 22:13:41
Φωτογραφία για Αναστασιάσης σε Λαγκάρντ: Εγώ παραιτούμαι και φεύγω...
Εντατικές διαβουλεύσεις με την ηγεσία της ΕΕ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ για το σχέδιο της "τρόϊκας" και του Eurogroup έχει απο το απόγευμα στις Βρυξέλλες ο κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης - το Eurogroup θα πραγματοποιηθεί τελικά με σημαντική καθυστέρηση, καθώς δεν άρχισε ούτε στις 21:00.

Η σκληρή διαπραγμάτευση συνεχίζεται για την Τράπεζα Κύπρου και το κούρεμα των καταθέσεων, ενώ πληροφορίες φέρουν τον κ. Αναστασιάδη να δήλωσε στην Κριστίν Λαγκάρντ ότι με αυτά που ζητά τον εξωθεί σε παραίτηση.

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης τόνισε ότι η λύση στην οποία επιμένει το ΔΝΤ δεν είναι λειτουργική.

Φαίνεται ότι εξετάζεται ως λύση διεξόδου η αύξηση του κουρέματος των καταθέσεων της Τράπεζας Κύπρου πάνω από 100.000ευρώ στο 25% από 20%.

Εξάλλου, ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Πρόδρομος Προδρόμου δήλωσε σε τηλεοπτική συζήτηση ότι αναλόγως της απόφασης στο Eurogroup θα πρέπει να συνέλθει αύριο ή τις επόμενες μέρες η Βουλή.


Ο κ. Προδρόμου είπε ότι, αν η απόφαση δεν είναι θετική, «τότε θα πρέπει επειγόντως να γίνει σχεδιασμός για να εκτυπωθεί κυπριακή λίρα».

Πρόσθεσε ότι με τις ρυθμίσεις, που απαιτεί η τρόικα, θα διαλυθεί η κυπριακή οικονομία.

Ο Νίκος Αναστασιάδης έφθασε γύρω στις 15:00 (ώρα Ελλάδας) στην έδρα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Ο πρόεδρος της Κύπρου είχε φθάσει λίγο νωρίτερα στις Βρυξέλλες προερχόμενος από τη Λευκωσία, μέσω Αθήνας, με αεροπλάνο που έθεσε στη διάθεσή του η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

«Στις Βρυξέλλες ο πρόεδρος της Δημοκρατίας και η αποστολή που τον συνοδεύει έχουν να εκτελέσουν μια δύσκολη αποστολή για τη διάσωση της κυπριακής οικονομίας και για την αποτροπή μιας άτακτης χρεοκοπίας από την οποία απειλείται η οικονομία, αν δεν υπάρξει τελική συμφωνία για τη Δανειακή Σύμβαση», ανέφερε γραπτή ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Χρήστου Στυλιανίδη.

Ο εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι ο κ. Αναστασιάδης θα βρίσκεται σε συνεχή διαβούλευση με το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών στο Προεδρικό Μέγαρο, καθ’ όλη τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων του κύπριου προέδρου με την τρόικα στις Βρυξέλλες και θα το ενημερώνει.

***

Εμπλοκή σημειώθηκε αργά το βράδυ του Σαββάτου στις διαπραγματεύσεις της κυπριακής κυβέρνησης με την τρόικα για το πακέτο διάσωσης της χώρας.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μπλοκάρει τη συμφωνία, ζητώντας να εφαρμοστεί το μοντέλο της Λαϊκής Τράπεζας και στην Τράπεζα Κύπρου.

Η εκπρόσωπος του ΔΝΤ στην Κύπρο Ντέλια Ντελκουλέσκου φέρεται να έχει οδηγίες από τη Γενική Διευθύντρια του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ να εμμείνει στον διαχωρισμό της Τράπεζας Κύπρου σε «καλή» και «κακή» κατά το πρότυπο της Λαϊκής Τράπεζας, και κατόπιν να υπάρξει συγχώνευση των δύο «καλών» τμημάτων των δύο τραπεζών.

«Οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε πολύ λεπτή φάση» και θα συνεχίστούν στις Βρυξέλλες την Κυριακή, αναφέρεται σε ανακοίνωση της κυπριακής κυβέρνησης, η οποία εκδόθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής.

Στην ίδια ανακοίνωση προστίθεται ότι «η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη και τα περιθώρια πολύ ασφυκτικά». I-Reporter
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Analog: Cydia themes
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Analog: Cydia themes
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ