2013-03-26 15:32:55
Φωτογραφία για Τζόκερ της Μέσης Ανατολής
Με φόντο τον εμφύλιο πόλεμο στη Συρία και την αστάθεια στο Ιράκ και την ευρύτερη περιοχή όλο και συχνότερα διατυπώνονται φόβοι για το αναπόφευκτο της αλλαγής των συνόρων στη Μέση Ανατολή. Όμως αυτό δεν συμφέρει ούτε στους εμπνευστές της «αραβικής άνοιξης», ούτε στη Δύση, ούτε ακόμη και στους κάθε λογής αυτονομιστές.

Η εξέλιξη της κατάστασης στη Συρία έκανε ουσιαστικά αδύνατη τη διατήρηση της εδαφικής ακεραιότητας αυτής της χώρας, επισημαίνει η τουρκική εφημερίδα Zaman. Ταυτόχρονα κοντά στη διάλυση πλησιάζει και το κακώς διακυβερνώμενο από την κυβέρνηση Αλ Μαλίκι γειτονικό Ιράκ. Ο αρθρογράφος δεν αποκλείει ότι η γενική κατάσταση και στις δύο χώρες μπορεί να οδηγήσει στην ένωση των Κούρδων του Ιράκ με τους Κούρδους της Συρίας.

Πραγματικά, αναφορικά με το Ιράκ, η κατάσταση σ΄ αυτή τη χώρα τη μας επιτρέπει να κάνουμε λόγο για κάποια στέρεη κρατική ενότητα. Η περιοχή του Κουρδιστάν αναπτύσσει ουσιαστικά ανεξάρτητη από τη Βαγδάτη δραστηριότητα τόσο στον τομέα της πολιτικής, όσο και της οικονομίας
. Το Ερμπίλ – πρωτεύουσα του Κουρδιστάν – από την περασμένη άνοιξη άρχισε να προμηθεύει πετρέλαιο στην Τουρκία, παραβλέποντας τα συμφέροντα της κεντρικής κυβέρνησης του Ιράκ. Στην παραμεθόρια με τη Συρία επαρχία Ανμπάρ έχουν ενεργοποιηθεί οι οργανώσεις και ομάδες της Αλ-Κάιντα, οι οποίες από κοινού με τους Σύρους αντάρτες ουσιαστικά έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους τα σύνορα. Συνεχίζονται αδιάκοπα οι ένοπλες συγκρούσεις μεταξύ των σουνιτών και των σιιτών στις περιοχές κοινής διαβίωσής τους.

Στη Συρία η εθνοπολιτική εικόνα είναι ακόμη πιο πολύπλοκη. Η διαθρησκειακή κατάσταση στη χώρα αυτή είναι άκρως συγχυσμένη και οι θρησκευτικές κοινότητες συνήθως είναι αναμεμιγμένες γεωγραφικά.

Σχεδόν όλα τα κράτη της περιοχής με τη σημερινή τους μορφή εμφανίστηκαν μετά τον Α΄ παγκόσμιο πόλεμο όχι στη βάση εσωτερικών διαδικασιών, αλλά ως αποτέλεσμα της διάλυσης της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και του σκληρού επεκτατισμού από μέρους των ευρωπαίων, υπενθυμίζει ο εμπειρογνώμονας του Ινστιτούτου Μέσης Ανατολής Γκριγκόρι Κόσατς. Αυτό σημαίνει ότι τα σύνορα δεν είχαν καθοριστεί σύμφωνα με την περιοχή διαμονής κάθε συγκεκριμένου έθνους, αλλά σε άμεση εξάρτηση από το τα συμφέροντα των μεγάλων δυνάμεων εκείνης της εποχής. Όμως σήμερα η ουσία του ζητήματος είναι άλλη, υπογραμμίζει ο Γκριγκόρι Κόσατς:

- Ανεξάρτητα από το πόσο τεχνητά είναι τα σύνορα αυτά, η διεθνής κοινότητα σήμερα δεν επιθυμεί τη διάσπαση αυτών των κρατών. Και αυτό επιδείχτηκε στο παράδειγμα του Ιράκ, όπου όλα έγιναν για να μη διαλυθεί αυτό το κράτος.

Κανείς δεν σκοπεύει να αναθεωρήσει τα σύνορα στη Μέση Ανατολή, διότι αυτό είναι πολύ δαπανηρό από όλες τις απόψεις, συμφωνεί ο εμπειρογνώμονας αραβολόγος Σεργκέι Ντεμιντένκο. Κανένα κέντρο επιρροής, εκτός, ίσως, της Σαουδικής Αραβίας και του Κατάρ, δεν θα προβούν σε τέτοιο βήμα. Και πολύ πιθανόν δεν θα προβούν ούτε αυτές οι χώρες, διότι αν αρχίσει κάποιο εδαφικό ξαναμοίρασμα της Συρίας και του Ιράκ, η επόμενη στη σειρά θα είναι η ίδια η Σαουδική Αραβία.

http://greek.ruvr.ru/2013_03_26/109012276/
GeopoliticsDailyNews
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ