2013-03-27 09:15:03
Φωτογραφία για DW: Ο Πολωνός παππούς της Μέρκελ
Το οικογενειακό παρελθόν της Άνγκελα Μέρκελ τη συνδέει με την Πολωνία. Ο παππούς της γερμανίδας καγκελαρίου καταγόταν από εκεί και πολέμησε κατά τον A’ Παγκόσμιο Πόλεμο ως στρατιώτης εναντίον των Γερμανών.

Οι οικογενειακές της ρίζες συνδέουν τη γερμανίδα καγκελάριο με την Πολωνία. Σύμφωνα με τη μεγαλύτερη πολωνική εφημερίδα Gazeta Wyborcza, o παππούς της Άνγκελα Μέρκελ ονομαζόταν Λούντβιχ Κάσμιερτσακ, ήταν Πολωνός και φέρεται να πολέμησε ως στρατιώτης εναντίον των Γερμανών στον Α΄Παγκόσμιο Πόλεμο αγωνιζόμενος για την αποκατάσταση της ανεξαρτησίας της πατρίδας του.

Οι Πολωνοί ενδιαφέρονται έντονα για την καταγωγή των πολιτικών προσώπων. Ωστόσο, οι αποκαλύψεις για το οικογενειακό παρελθόν πολλών από αυτούς έχει ορισμένες φορές αρνητικό αντίκτυπο στην πολιτική τους σταδιοδρομία. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι η αποκάλυψη προ οκταετίας ότι ο παππούς του πολωνού πρωθυπουργού Ντόναλντ Τουσκ είχε υπηρετήσει στη γερμανική Βέρμαχτ. Αν και επρόκειτο για αναγκαστική υπηρεσία, δεν έλειψαν τα αρνητικά δημοσιεύματα εναντίον του Τουσκ, ο οποίος έχασε τη μάχη για το προεδρικό αξίωμα από τον τότε ανταγωνιστή του Λεχ Κατσίνσκι.


Το ζήτημα της καταγωγής των πολιτικών έχει εντελώς διαφορετική διάσταση στη Γερμανία. Χαρακτηριστικό είναι ότι η Άνγκελα Μέρκελ δεν δίστασε να ρωτήσει δημοσίως τον πολωνό πρωθυπουργό για την ορθή προφορά του επωνύμου του παππού της.

Από το Πόζναν στο Βερολίνο

Ο Λούντβιχ Κάσμιερτσακ καταγόταν από το Πόζναν. Πολωνικά μέσα ενημέρωσης εντόπισαν μάλιστα προσφάτως έναν μακρινό ξάδερφο της Άνγκελα Μέρκελ. Ο συνταξιούχος σήμερα Ζίγκμουντ Ριχλίκι γνώριζε μεν ότι είχε κάποιους μακρινούς συγγενείς στη Γερμανία, ωστόσο το ότι θα βρισκόταν ανάμεσά τους η γερμανίδα καγκελάριος δεν το φανταζόταν ποτέ. Στα μέσα του Μαρτίου, όταν τα μέσα ενημέρωσης έκαναν λόγο για τις πολωνικές ρίζες της Άνγκελα Μέρκελ και ακούγοντας το επώνυμο Κάσνερ, κατόρθωσε να συνδέσει τα κομμάτια του «παζλ». Ο Ριχλίκι βρήκε στο μεταξύ και ένα παλιό γράμμα του πατέρα της Μέρκελ, καθώς και μερικές φωτογραφίες στις οποίες απεικονίζεται και ο παππούς της καγκελαρίου.

Οι φωτογραφίες αυτές προκάλεσαν αίσθηση στην Πολωνία. Ο Λούντβιχ Κάσμιερτσακ ποζάρει φορώντας μία κομψή ανοιχτόχρωμη στολή. Ξεκάθαρο στοιχείο, λένε πολωνοί ιστορικοί, ότι ήταν μέλος του πολωνικού στρατού, που πολέμησε κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο στο πλευρό των Γάλλων κατά της Γερμανίας. Μετά την αποκατάσταση της πολωνικής ανεξαρτησίας το 1919 πήγε στο Πόζναν μαζί με την γερμανικής καταγωγής αρραβωνιαστικιά του Μαργκαρέτε. Αργότερα μετανάστευσαν μαζί στο Βερολίνο και μετέτρεψαν το πολωνικό Κάσμιερτσακ σε Κάσνερ, επώνυμο που κληρονόμησε αργότερα η εγγονή του Άνγκελα.

Μια απροσδόκητη συγγένεια

Ο Ριχλίκι θυμάται ακόμη πολύ καλά τον παππού της γερμανίδας καγκελαρίου. Ακόμη και μετά την μετανάστευσή της η οικογένεια Κάσνερ διατήρησε την επαφή της με το πολωνικό παρακλάδι της οικογένειας. Στη δεκαετία του ’30 ο παππούς της Μέρκελ επισκεπτόταν με τη γερμανίδα σύζυγό του τους συγγενείς στο Πόζναν. Όπως λέει ο μακρινος ξάδερφος της καγκελαρίου, παρότι είχε αλλάξει το επώνυμό του, ο παππούς της Μέρκελ δεν απέκρυπτε την πολωνική καταγωγή του.

Τα επόμενα χρόνια ο Χορστ Κάσνερ, γιος του Λούντβιχ και πατέρας της Άνγκελα Μέρκελ, διατηρούσε επαφή δι’ αλληλογραφίας με τους πολωνούς συγγενείς. «Μας έγραφε από το Τέμπλιν μιλώντας και για τα παιδιά τους» εξομολογείται ο Ζίγκμουντ Ριχλίκι. Μεταξύ άλλων και για την κόρη του Άνγκελα, η οποία σπούδαζε τότε χημεία. Το ότι επρόκειτο για την ισχυρότερη γερμανίδα πολιτικό, ο Ριχλίκι το αντιλήφθηκε μόνο μετά τις πρόσφατες αναφορές των μέσων ενημέρωσης. Όπως λέει, παρά τις ανύπαρκτες οικογενειακές σχέσεις, ο ίδιος και η σύζυγός του Ντενίζ αισθάνονται ιδιαίτερη τιμή για την απροσδόκητη συγγένεια με την Άνγκελα Μέρκελ. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ