2013-04-21 20:56:03
Φωτογραφία για Οι φράουλες βάφτηκαν με αίμα…
Γράφει η Ελένη Βασιλοπούλου

Πολύτιμος είναι ο ¨χρυσός¨ της Μανωλάδας Ηλείας, όπου τα τελευταία χρόνια οι φράουλες ριζώνουν πάνω στο χώμα που οι εξαθλιωμένοι μετανάστες ποτίζουν με τον ιδρώτα τους.

Το χρώμα τους είναι πιο κόκκινο από ποτέ, σαν το αίμα που χύνεται καθημερινά από τις στρατιές μεταναστών που δουλεύουν υπό το καθεστώς δουλείας για να μπορούν οι μεγαλοκτηματίες να απολαμβάνουν τα κέρδη τους, εις βάρος των ¨δούλων¨ που εκμεταλλεύονται.

Βούλγαροι, Ρουμάνοι, Αλβανοί, Σομαλοί, από το Μπαγκλαντές και άλλες χώρες, όλοι τους με την ελπίδα να εργαστούν, έστω κι’ αν τα μεροκάματα είναι πενιχρά, με εξαντλητικά ωράρια, χωρίς ασφάλιση, μένοντας σε στάβλους και πρόχειρα καταλύματα. Συνθήκες άθλιας διαβίωσης και ματωμένος ιδρώτας, αφημένοι στο έλεος των ¨αρχοντάδων¨. Γαιοκτήμονες που καταπατούν κάθε ανθρώπινο δικαίωμα, δημιουργούν τους δικούς τους νόμους και διαπράττουν ανελέητα εγκλήματα, υπό την ανοχή του κράτους, όπου διαχρονικά διαχειρίζεται το μεταναστευτικό με απίστευτη προχειρότητα και υποθάλπει την ανομία.


Η αιματηρή επίθεση κατά των αλλοδαπών εργατών στη Μανωλάδα Ηλείας, έλαβε δημοσιότητα επειδή, οι τραυματίες ήταν παραπάνω από ένας. Κατά καιρούς, ανώνυμες καταγγελίες που δεν βλέπουν το φως της δημοσιότητας αναφέρονται, σε μυστηριώδης εξαφανίσεις, απειλές, ακόμα και βιασμούς.

Όσες φορές επιχείρησα να κάνω ρεπορτάζ στην περιοχή, να διασταυρώσω πληροφορίες, ο φόβος στα μάτια των αλλοδαπών τα έλεγε όλα. Η Μανωλάδα, είναι κράτος εν’ κράτει. Ακόμα και ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Δένδιας, παραδέχθηκε πως το κράτος έχει πολλές απουσίες από την περιοχή.

Στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου, νοσηλεύονται οι τραυματίες, αλλοδαποί από το Μπαγκλαντές, θύματα μερικών αδίστακτων Ελλήνων αγροτών-επιστατών σε φυτείες φράουλας της περιοχής, που θέλησαν να ανταμείψουν με αίμα, τους εργάτες που διεκδικήσαν τα δεδουλευμένα τουλάχιστον έξι μηνών.

Η φράουλα αποδίδει αδρό εισόδημα και τις εποχές που οι επιδοτήσεις γέμιζαν τα πορτοφόλια των αγροτών, όλοι έσπευδαν να αγοράσουν πολυτελή αυτοκίνητα, εκμεταλλευόμενοι τα εξαθλιωμένα εργατικά χέρια. Έτσι αναπτύχθηκε στην περιοχή και η τοκογλυφία. Διότι, η ασυδοσία ορισμένων γαιοκτημόνων, τους οδήγησε σε χρέη. Οι νέοι δεν δούλεψαν ποτέ τη γη τους, έτσι οι αλλοδαποί και ιδίως αυτοί που εισήλθαν παράνομα στην χώρα, αποτελούσαν και αποτελούν το ανθρώπινο δυναμικό των φυτειών, διότι υπό το φόβο της απέλασης, παράγουν περισσότερο και τρέφονται με ξεροκόμματα.

Πορνεία, ναρκωτικά, τοκογλυφία, εμπόριο όπλων, σε μια περιοχή όπου επικρατεί ο νόμος τους ισχυρού. Το αιματηρό περιστατικό με θύματα τους μετανάστες, είναι απλώς μια αφορμή για να λαϊκίσουν τα κόμματα. Πολιτική τακτική, για να επαναστατήσουν οι μεν και να προβούν σε δηλώσεις οι δε. Ακόμα κι’ αν γίνουν συλλήψεις και τιμωρηθούν οι δράστες, το ¨άβατο¨ και οι νόμοι των ισχυρών δεν θα τεθούν υπό καθεστώς επιθεωρήσεων. Διότι ουδείς πολιτικός ή Επιθεωρητής εργασίας δεν κατήγγειλε τόσα χρόνια, ότι η περιοχή δεν ελέγχεται. Το νομοθετικό κενό δεν επιτρέπει στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας να κάνει έλεγχους στην Μανωλάδα κι’ έτσι οι γαιοκτήμονες με τους επιστάτες, κρίνουν και επιβάλλουν στους εργάτες, τις δικές τους συνθήκες εργασίας.

Γι’ αυτό οι φράουλες είναι τόσο ζουμερές, τόσο γευστικές, τόσο κόκκινες, διότι καλλιεργούνται σε αιματοβαμμένη γη.

Τα αναρίθμητα ερωτήματα που προκύπτουν συγχέουν και αποπροσανατολίζουν το λαό. Εσείς, θα παίξετε το πολιτικό παιχνίδι που εξυπηρετεί τα κομματικά τους συμφέροντα;

Πρόσκαιρη, επιφανειακή ¨κάθαρση¨, ίσως επέλθει, έτσι για να μειώσουν τις ποσοστιαίες μονάδες της εγκληματικότητας και να επιδείξουν το πρόσωπο της θείας δίκης.

Προσωπικά έχω απαυδήσει και δεν πιστεύω ότι θα αλλάξει κάτι. Το θεριό έχει τις ρίζες του βαθιά και θα παραμείνει εκεί, ακλόνητο, όσο το κράτος κωφεύει συστηματικά και κάποιοι συνεχίζουν να ζουν στην αποσυνθεμένη κοινωνία.
aixmi.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Ατρόμητος - ΑΕΚ.  1-0
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Ατρόμητος - ΑΕΚ. 1-0
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ