2013-04-22 10:02:06
Φωτογραφία για Ελληνας ερευνά την Ανταρκτική στους -86 βαθμούς
Στη γαλλοϊταλική βάση Concordia της Ανταρκτικής βρίσκεται από τον Ιανουάριο ο Έλληνας επιστήμονας Βαγγέλης Καϊμακάμης, μαζί με 14 ακόμη ερευνητες Μέχρι τον Δεκέμβριο, ο ίδιος θα πραγματοποιήσει μελέτες για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας στο αφιλόξενο κομμάτι του πλανήτη, εκεί όπου οι θερμοκρασίες φθάνουν τους – 86 βαθμούς και το 98% της επιφάνειας είναι καλυμμένο από πάγο.

Ο 39χρονος επιστήμονας μίλησε στο Mega για τις έρευνες αλλά και τις αντιξοότητες που αντιμετωπίζουν στο οροπέδιο ύψους 3.233 μέτρων, το οποίο όμως αντιστοιχεί σε υψόμετρο 4.000 μέτρων στην Ελλάδα.

«Αυτό σημαίνει ότι έχουμε συνθήκες υποξίας, χαμηλού οξυγόνου δηλαδή στην ατμόσφαιρα, για 4 μήνες τον χρόνο έχουμε σκοτάδι, δεν ανατέλλει ο ήλιος, όπως και το αντίθετο. Το καλοκαίρι της Ανταρκτικής που μόλις πέρασε έχουμε 4 μήνες φως, δεν δύει καθόλου ο ήλιος και τώρα τον χειμώνα για 9 μήνες από τον Φεβρουάριο μέχρι το Νοέμβριο είμαστε απόλυτα απομονωμένοι από τον υπόλοιπο πλανήτη», είπε ο Βαγγέλης Καϊμακάμης.
e-go.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ