2012-04-03 07:45:02
Φωτογραφία για Πρώτος -μέχρι τώρα- στις προτιμήσεις για την προεδρία της Αιγύπτου ο Αμρ Μουσά
Ο πρώην γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου Αμρ Μούσα φέρεται να προηγείται σε δημοσκοπήσεις ενόψει των προεδρικών εκλογών στην Αίγυπτο συγκεντρώνοντας το 31,5% στην πρόθεση ψήφου, ποσοστό πολύ υψηλότερο σε σύγκριση με εκείνο άλλων υποψήφιων.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας η οποία δημοσιεύτηκε από κρατικό ινστιτούτο μελετών, το Κέντρο Πολιτικών και Στρατηγικών Μελετών Αλ Αχράμ, ο σαλαφιστής υποψήφιος Χάζεμ Σάλαχ Αμπού Ισμαήλ είναι δεύτερος σε μεγάλη απόσταση, συγκεντρώνοντας το 22,7%.

Ο πρώην επικεφαλής του γενικού επιτελείου αεροπορίας Άχμεντ Σαφίκ, υπουργός επί σειρά ετών στις κυβερνήσεις του Μουμπάρακ και πρωθυπουργός τις τελευταίες ημέρες της προεδρίας του, έρχεται τρίτος με 10,2%.

Στην τέταρτη θέση με 9,3% έρχεται ο Όμαρ Σουλεϊμάν, αντιπρόεδρος του Μουμπάρακ και πρώην επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών.

Ο ισλαμιστής υποψήφιος Άμπντουλ Μονέιμ Αμπούλ Φότοχ, που είχε εκδιωχθεί από την Μουσουλμανική Αδελφότητα διότι είχε ανακοινώσει την πρόθεσή του να είναι υποψήφιος πέρυσι, είναι στην πέμπτη θέση με 8,3%, .


Η έρευνα διεξήχθη τον Μάρτιο, εν αναμονή των εκλογών της 23ης και 24ης Μαΐου, όταν οι Αιγύπτιοι ψηφοφόροι θα κληθούν να επιλέξουν τον πρώτο πρόεδρο της χώρας μετά τον εξαναγκασμό σε παραίτηση του Χόσνι Μουμπάρακ έπειτα από την λαϊκή εξέγερση εναντίον του το Φεβρουάριο του 2011.

Ωστόσο δεν περιλαμβάνει τον Χάιρατ αλ Σάτερ υποψήφιο που κατεβάζουν η πιο οργανωμένη πολιτική δύναμη στην Αίγυπτο, οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι, και το κόμμα της Ελευθερίας και της Δικαιοσύνης, το οποίο έχουν ιδρύσει. Ο Σάτερ είναι δεύτερος τη τάξη στο κόμμα.

Περίπου το 20% όσων ερωτήθηκαν στο πλαίσιο της έρευνας δήλωσε αναποφάσιστο.

Οι ψηφοφόροι τάσσονται γενικά υπέρ ενός υποψηφίου με εμπειρία στην πολιτική και στην διοίκηση κατά το 56,2%, ενώ το 26,7% προτιμά έναν υποψήφιο με παρελθόν στις ένοπλες δυνάμεις και το 17,2% προτιμά ένα υποψήφιο με ιστορικό αντίστασης στο καθεστώς Μουμπάρακ.

Η πλειοψηφία, και συγκεκριμένα το 57,6%, είπε ότι θα προτιμούσε έναν ισλαμιστή υποψήφιο.

Οι ισλαμιστές κυριάρχησαν στα δύο σώματα της βουλής στις εκλογές που έγιναν νωρίτερα φέτος και στην πρόσφατα σχηματισθείσα επιτροπή για την κατάρτιση του νέου Συντάγματος της Αιγύπτου. Exofitsio
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Το Πάσχα του Βαλβέρδε
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Το Πάσχα του Βαλβέρδε
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ