2013-05-09 13:29:04
Φωτογραφία για Έχει δυνατότητες ανάπτυξης η Ευρώπη;
του Αθαν. Χ. Παπανδρόπουλου 

Το Κέντρο Διεθνών Προβλέψεων και Πληροφοριών (CEPII) είναι άγνωστο στην Ελλάδα, αλλά πολύ γνωστό στους δυτικούς οικονομικούς και πολιτικούς κύκλους που λαμβάνουν παγκόσμιας εμβέλειας αποφάσεις.

Πρόσφατα, λοιπόν, σε μία πολύ εμπιστευτική έκθεση-πρόβλεψή του με τίτλο «Ο κόσμος που αναποδογυρίζεται», επισημαίνει ότι το αναπτυξιακό μέλλον της Ευρώπης είναι λίαν επισφαλές, γιατί η Γηραιά Ήπειρος έχει κορεσμένους δείκτες τόσο στην οικονομική μεγέθυνση όσο και στην κοινωνική ευημερία.

Κατά συνέπεια, στο εξής, οι όποιες αναπτυξιακές της προοπτικές θα είναι πολύ περιορισμένες, καθ’ όσον τα τριάντα χρόνια που έρχονται οι οικονομίες της Κίνας και της Ινδίας θα πολλαπλασιαστούν επί 13!

Την ίδια περίοδο, εκτιμά το CEPII, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, η Ευρώπη με το ζόρι θα μπορούσε να παρουσιάσει ανάπτυξη 40% συνολικά. Σε αντίθεση, η Αμερική θα δει την οικονομία της να αναπτύσσεται με ρυθμό υπερδιπλάσιο του αντίστοιχου ευρωπαϊκού.


Είναι λοιπόν σαφές ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) έχει μπει σε φάση ισχυρών και μακροχρόνιων αναταράξεων, οι οποίες, χωρίς αμφιβολία, θα έχουν και ισχυρές κοινωνικο-πολιτικές επιπτώσεις. Αυτές τις τελευταίες υπογράμμισε προσφάτως σε αποκαλυπτική συνέντευξή της στο γαλλικό διεθνές τηλεοπτικό κανάλι Φρανς-24 και η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, κυρία Κριστίν Λαγκάρντ.

Η ευρωζώνη, τόνισε η κυρία Λαγκάρντ, είναι σοβαρά χρεωμένη, με το δημόσιο και ιδιωτικό χρέος των μελών της να αντιπροσωπεύει κατά μέσον όρο το 310% του ΑΕΠ της. Το γεγονός αυτό επιδρά αρνητικά στην ανταγωνιστικότητα της ευρωζώνης, στην οποία έρχεται να προστεθεί και το σταδιακά ανερχόμενο κόστος της δημογραφικής γήρανσης. Την ίδια περίοδο, η ευρωζώνη χάνει ποσοστά συμμετοχής στην παγκόσμια αγορά προς όφελος των αναπτυσσομένων χωρών, οι οποίες τα τελευταία χρόνια έχουν κερδίσει έξι ποσοστιαίες μονάδες στο διεθνές εμπόριο αγαθών και υπηρεσιών.

Το ευρώ είναι σχετικά υπερτιμημένο σε σχέση με το δολλάριο και με το κινεζικό γουάν, πράγμα που επιδρά αρνητικά στην ευρωπαϊκή εξωστρέφεια. Έτσι, αν δεν γίνουν σοβαρές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) συνολικά θα αντιμετωπίσει σοβαρότατα προβλήματα. Στο πλαίσιο αυτό, είναι ανάγκη να εξυγιανθεί ο ευρωπαϊκός τραπεζικός τομέας, γιατί διαφορετικά θα γίνει προβληματική η αιμοδοσία της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Πολλά λοιπόν εναπόκεινται στους χειρισμούς και τις πρωτοβουλίες του κ.Μάριο Ντράγκι, προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), είπε η κ.Κρ.Λαγκάρντ. Έκανε δε την εκτίμηση, στο επίπεδο αυτό, ότι λίαν προσεχώς η ΕΚΤ θα μειώσει τα επιτόκιά της, δεδομένου ότι σε άλλες δυτικές χώρες αυτά είναι από καιρό μηδενικά. Ωστόσο, η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ επέμενε στην ανάγκη των μεταρρυθμίσεων, τονίζοντας ότι σε παγκόσμιο επίπεδο έχουμε αλλαγή οικονομικού «παραδείγματος» –στο οποίο η όποια προσαρμογή δεν μπορεί να γίνει με κριτήρια του παρελθόντος. Κυρίως, όμως, η κ. Λαγκάρντ υπογράμμισε ότι για να έλθει η ανάπτυξη πρέπει να υπάρχει πίσω της ένα υγιές και φερέγγυο στα μάτια των πολιτών τραπεζικό σύστημα.

europeanbusiness.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ