2013-05-14 13:11:03
Φωτογραφία για Κολυμβητικοί αγώνες «ΜΑΛΛΙΔΕΙΑ» από τον ΝΟΜ στο κολυμβητήριο Μυτιλήνης
Το Σάββατο 18 Μαΐου 2013, ο ΝΑΥΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ διοργανώνει στο Δημοτικό Κολυμβητήριο Μυτιλήνης, κολυμβητικούς αγώνες και αγώνες υδατοσφαίρισης με την επωνυμία «Δ΄ ΜΑΛΛΙΔΕΙΑ», εις μνήμην του μεγάλου πρωταθλητή του Ν.Ο.Μ. Μανώλη Μαλλίδη.

Στους αγώνες αυτούς που έχουν καθιερωθεί και αποτελούν θεσμό για τον τόπο, θα συμμετάσχουν οι κολυμβητικοί σύλλογοι της Μυτιλήνης “Ν.Ο. ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ”, “ΓΑΣ ΛΕΣΒΟΥ” και “Π.Α.Ε. ΑΡΓΟΝΑΥΤΕΣ”. Μετά το πέρας των αγώνων κολύμβησης, θα διεξαχθεί αγώνας water polo μεταξύ της εφηβικής ομάδας του Ν.Ο. Μυτιλήνης και της ομάδας γυναικών του Γ.Α.Σ. Λέσβου.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ν.Ο.Μ., προσκαλεί όλους τους φίλους του υγρού στίβου να παρακολουθήσουν τους αγώνες, τιμώντας τη μνήμη του μεγάλου πρωταθλητή Μανώλη Μαλλίδη.

Το πρόγραμμα των αγώνων είναι το ακόλουθο.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΝΩΝ

ΣΑΒΒΑΤΟ ΠΡΩΪ 18/5/2013

‘Ωρα 9,30 Συγκέντρωση Ναυταθλητών

« 9,45 Έπαρση Σημαίας, Όρκος Αθλητού

« 10,00 Έναρξη Αγώνων

Η Ιστορία του Ναυτικού Ομίλου Μυτιλήνης

Ο Ναυτικός Όμιλος Μυτιλήνης ιδρύθηκε την άνοιξη του 1932 από τους πρωτεργάτες Στρατή Κονάκα και Βασίλη Τσακυράκη, αρχηγοί αντίστοιχα των κολυμβητικών τμημάτων των ομάδων ΠΑΛΛΕΣΒΙΑΚΟΥ και ΑΡΗ.

Κατά τις πρώτες αρχαιρεσίες Πρόεδρος του ΝΟΜ εξελέγη ο Βασίλη Μαλλίδης,

πατέρας του Μανώλη Μαλλίδη. Οι πρώτες ναυταθλητικές εγκαταστάσεις του ΝΟΜ

στο Μακρύ Γιαλό ήταν ένα ξύλινο παράπηγμα, οι δε κολυμβητές χρησιμομοποιού-

σαν αποδυτήρια έναντι ενοικίου, από τον τότε εκμεταλλεύοντα την παραλία του ορμίσκου του Μακρύ γιαλού .

Δημιουργήθηκαν δύο τμήματα κολύμβησης .Ένα στον ορμίσκο του Μακρύ Γιαλού, με προπονητή τον γυμναστή Κλεάνθη Παλαιολόγο ,ο οποίος μετέπειτα ανέλαβε και το τμήμα της υδατοσφαίρισης και ένα στα μπλόκια , κάτω από το άγαλμα της Ελευθερίας, με προπονητή τον γυμναστή Γιώργο Αφεντάκη.

Οι προπονήσεις γίνονταν κάθε ημέρα και πολύ σύντομα τα ατομικά αγωνίσματα και η υδατοσφαίριση απέκτησαν πολλούς οπαδούς, οι οποίοι παρακολουθούσαν με ενδιαφέρον τους αγώνες. Συχνές ημερίδες γινόταν μεταξύ των δύο τμημάτων Βάρκες μετέφεραν τους κολυμβητές του Βορείου τμήματος στις κεντρικές εγκαταστάσεις του ΝΟΜ, στο Μακρύ Γιαλό, όπου διεξήγοντο οι αγώνες .

Από το 1932 χρονιά ίδρυσης , μέχρι το 1940, που σταμάτησε κάθε αθλητική δραστηριότητα, λόγω του πολέμου, ο ΝΟΜ αποτελούσε έναν από τους ισχυρότερους Κολυμβητικούς Συλλόγους της Ελλάδος . Η ομάδα υδατοσφαίρισης του συναγωνιζόταν τους μεγάλους συλλόγους της εποχής, Ολυμπιακό, Ν.Ο. Πατρών, Α.Ο. Παλαιού Φαλήρου, Άρη και Ηρακλή Θεσσαλονίκης. Οι κολυμβητές του κέρδιζαν πρώτες νίκες και έπαθλα. Δύο από αυτούς ξεχώρισαν ,αφού οι επιδόσεις τους ήταν πάνω από τα ελληνικά δεδομένα. Ο Μανώλης Μαλλίδης στο Ύπτιο, ο οποίος συμμετείχε στην Εθνική Ομάδα της 11ης Ολυμπιάδας στο Βερολίνο το 1936 και ο Δημήτρης Νακέλλης στο Ελεύθερο .Τρέχοντας 1500 μ. σύντριψε το ρεκόρ της διαδρομής, αφού στο ενδιάμεσο κατέρριψε και τα Πανελλήνια ρεκόρ των 100,200,300,400 και 800 μέτρων.

Το 1956 ιδρύεται Τμήμα Ιστιοπλοΐας και το 1958 Τμήμα Κωπηλασίας.

Το 1976 εγκαινιάσθηκε και λειτούργησε το πρώην Εθνικό και νυν Δημοτικό κολυμβητήριο Μυτιλήνης, με πισίνα 25 μ., εις το οποίο μέχρι σήμερα γίνονται οι προπονήσεις των αθλητών κολύμβησης και υδατοσφαίρισης.

Σήμερα οι εγκαταστάσεις του ΝΟΜ ,σε σχέση με την δεκαετία του πενήντα έχουν βελτιωθεί πάρα πολύ , χάρη στις προσπάθειες όλων των Δ.Σ. που πέρασαν μέχρι σήμερα. Όμως αυτό δεν αρκεί. Υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις και ανάγκες , για την βελτίωση των εγκαταστάσεων. Για την προώθηση του αθλητισμού στην κολύμβηση και την υδατοσφαίριση ,το Νησί χρειάζεται ένα Κολυμβητήριο με πισίνα 50 μ, το οποίο να καλύπτει όλες εκείνες τις προδιαγραφές , ώστε να επιτρέπουν την διεξαγωγή Πανελληνίων αγώνων.

lesvospost.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ