2013-05-27 21:21:04
Φωτογραφία για ΕΕ: Διχασμένες οι χώρες ως προς τη Συρία
Η ΕΕ παραμένει διχασμένη σχετικά με το αν πρέπει να ελαφρύνει τις κυρώσεις έναντι της Συρίας ώστε να επιτρέψει τη μεταφορά εξοπλισμού -κυρίως όπλων- στα χέρια των ανταρτών που μάχονται... το καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ. 

Η Βρετανία παραμένει η πιο φανατική οπαδός της άποψης ελάφρυνσης του εμπάργκο όπλων αλλά αντιμετωπίζει την αντίδραση μερικών κρατών μελών τα οποία αισθάνονται πως τα περισσότερα όπλα το μόνο που θα καταφέρουν είναι να αυξήσουν τους θανάτους και να αμαυρώσουν τη φήμη της ΕΕ ως ειρηνοποιού.

Ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών, Μίκαελ Σπιντελέγκερ η χώρα του οποίου ανθίσταται στην άρση του εμπάργκο όπλων, εξέφρασε την άποψη ότι το εμπάργκο ούτως ή άλλως θα αρθεί αν δεν υπάρξει συμφωνία. «Μόλις λάβαμε το Νομπέλ Ειρήνης και εκτιμώ πως είναι λάθος να εμπλακούμε σε διένεξη που θα ξεκινά από τη διανομή όπλων. Η αλλαγή στάσης δεν θα βοηθήσει» συνέχισε.

«Οι θέσεις των κρατών μελών απέχουν πολύ η μια από την άλλη» είπε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Γκίντο Βέστερβελε εκτιμώντας πως δεν είναι ξεκάθαρο αν θα καταφέρουν οι επικεφαλής της διπλωματίας των 27 να καταλήξουν σε συμφωνία σχετικά με το θέμα.


Αναφέρεται πως ο Μπασάρ αλ Άσαντ χρησιμοποιεί ιδιαίτερα βαρύ οπλισμό έναντι των ανταρτών οι οποίοι είναι εξοπλισμένοι με ελαφρά όπλα. Επίσης ότι τουλάχιστον 80.000 άτομα έχουν σκοτωθεί στα δυο χρόνια και δυο μήνες που διαρκεί ο εμφύλιος πόλεμος και εκατομμύρια έχουν εκτοπιστεί.

Άλλες πάλι ευρωπαϊκές δυνάμεις εκτιμούν πως ο εξοπλισμός των ανταρτών θα αλλάξει το επίπεδο του πολέμου στο μέτωπο κάτι το οποίο θα ωθήσει τον Άσαντ σε μια διευθέτηση της κρίσης που θα επέλθει μέσω διαπραγμάτευσης.

«Είναι σημαντικό να δείξουμε πως είμαστε έτοιμοι να άρουμε το εμπάργκο όπλων ώστε να δει ξεκάθαρα το καθεστώς Άσαντ πως θα πρέπει να διαπραγματευθεί σοβαρά» δήλωσε ο Γουίλιαμ Χέιγκ, ο επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας.

Οποιαδήποτε απόφαση απαιτεί την ομόφωνη γνώμη των 27 αλλά η αδυναμία επίτευξης συμφωνίας θα αφήσει περιθώρια μονομερούς δράσης, γεγονός που θα διχάσει ακόμη περισσότερο την ΕΕ. Ο Σπιντελέγκερ είπε πως «αν δεν υπάρξει συμφωνία τότε δεν υπάρχει και καθεστώς κυρώσεων». Συνέχισε δε λέγοντας «κατά την άποψή μου θα ήταν καταστροφικό ακόμη και για όσους τώρα θέλουν να δώσουν οπλισμό».

Ο Χέιγκ ωστόσο είπε πως και η στασιμότητα αυτή δεν αποτελεί προοπτική λύσης και πως θα έπρεπε να ενισχυθεί η μετριοπαθής αντιπολίτευση. «Ο κόσμος αρνείται σε αυτούς τη δυνατότητα να αμυνθούν κι αυτό προκαλεί εξτρεμισμό».

Πέραν του ηθικού διλήμματος σχετικά με την παράδοση όπλων σε έναν εμφύλιο πόλεμο υπάρχουν φόβοι πως η παράδοσή τους στην αντιπολίτευση θα ανοίξει το δρόμο σε εξτρεμιστικές οργανώσεις και τρομοκράτες να πάρουν τα όπλα αυτά και να τα στρέψουν εναντίον της ΕΕ.

Ωστόσο οι υπουργοί Εξωτερικών ελπίζουν ακόμη στη δυνατότητα εύρεσης κοινής απόφασης μέχρι τη λήξη της συνάντησής τους ή μέχρι τη λήξη του εμπάργκο όπλων, την Παρασκευή το βράδυ.

Εξάλλου, υπάρχει ακόμη χώρος για εξεύρεση λύσης σχετικά με το είδος του εξοπλισμού που μπορεί να δοθεί, τα άτομα και μέχρι πότε.

Ο Βέστερβελε είπε πως «ο διχασμός στην ΕΕ θα έδινε το λάθος σινιάλο. Όσο δρα η ΕΕ με περισσότερη συνοχή τόσο μεγαλύτερα περιθώρια επιρροής έχει σχετικά με την κρίση στη Συρία».

Στο μεταξύ αμφότερες πλευρές – το μπααθικό καθεστώς και οι αντάρτες- έχουν αποδεχθεί κατ’ αρχήν να συμμετάσχουν στις άμεσες διαπραγματεύσεις για το συριακό ζήτημα οι οποίες θα πραγματοποιηθούν αρχές Ιουνίου στη Γενεύη. Υπενθυμίζεται πάντως πως δεν έχει ξεκαθαρίσει η ημέρα, η ατζέντα των διαπραγματεύσεων, η λίστα συμμετεχόντων στις διαπραγματεύσεις ενώ επικρατεί χάος και σχετικά με τις προσδοκίες που μπορεί να έχει ο κόσμος από την πραγματοποίηση μιας τέτοιας συνάντησης.

agelioforos.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ