2013-05-31 01:01:03
Φωτογραφία για Απαγόρευτηκε άμβλωση σε άρρωστη γυναίκα
Το συνταγματικό δικαστήριο του Ανωτάτου Δικαστηρίου του Ελ Σαλβαδόρ, χώρας όπου η άμβλωση απαγορεύεται, απέρριψε χθες την προσφυγή μιας... νέας γυναίκας που πάσχει από αυτοάνοσο νόσημα και ζήτησε να υποβληθεί σε έκτρωση για θεραπευτικούς σκοπούς αφού διαπίστωσε ότι και το έμβρυο που κυοφορεί έχει μια σπάνια ανωμαλία που το καθιστά μη βιώσιμο.

Στην απόφασή του το δικαστήριο έκρινε ότι «τα δικαιώματα της μητέρας δεν είναι δυνατόν να υπερισχύουν εκείνων του ατόμου που πρόκειται να γεννηθεί και αντιστρόφως» και υπενθύμισε ότι η άμβλωση απαγορεύεται από το Σύνταγμα της χώρας.

Η Μπεατρίς, 22 ετών, πάσχει από λύκο, ένα χρόνιο αυτοάνοσο νόσημα που πλήττει κυρίως νέες γυναίκες. Βρίσκεται στην 25η εβδομάδα της κύησης και προσέφυγε στη δικαιοσύνη όταν οι εξετάσεις έδειξαν ότι το έμβρυο πάσχει από ανεγκεφαλία.

Σύμφωνα με τους γιατρούς η έλλειψη εγκεφάλου δεν αφήνει αμφιβολία ότι το παιδί θα πεθάνει αμέσως μετά τη γέννησή του.


Το δικαστήριο πάντως περιορίστηκε να διευκρινίσει ότι οι γιατροί του Εθνικού Μαιευτηρίου θα πρέπει «να συνεχίσουν να παρακολουθούν την κατάσταση» της γυναίκας επειδή η εγκυμοσύνη της ενδέχεται να επιβαρύνει την υγεία της.

Μετά την ανακοίνωση της απόφασης, το Διαμερικανικό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (IACHR) του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών διέταξε το κράτος του Σαλβαδόρ «να εγκρίνει και να διασφαλίσει κατεπειγόντως όλα τα απαραίτητα μέτρα» για να σωθεί η ζωή της Μπεατρίς. «Λόγω της κατάστασης της υγείας της, η εγκυμοσύνη αυτή απειλή τη ζωή της», τονίζει το IACHR σε ανακοίνωσή του.

Η υπόθεση έχει προκαλέσει σάλο στην κοινωνία του Σαλβαδόρ. Οι θρησκευτικοί ηγέτες παραμένουν αμετακίνητοι στις απόψεις τους ενώ οι ακτιβιστές των δικαιωμάτων των γυναικών κάνουν λόγο για σκάνδαλο. Τις τελευταίες ημέρες ο αρχιεπίσκοπος του Σαν Σαλβαδόρ, Χοσέ Λουίς Εσκομπάρ, έκανε κατ' επανάληψη έκκληση στο Ανώτατο Δικαστήριο να μην επιτρέψει την άμβλωση γιατί κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε «ένα επικίνδυνο προηγούμενο».

Από την πλευρά της, η Ίμα Γκιρόλα της μη κυβερνητικής οργάνωσης Cemujer είπε ότι με την απόφαση αυτή το κράτος θα είναι υπεύθυνο αν συμβεί κάτι στην Μπεατρίς εξαιτίας αυτής της πολύ επικίνδυνης εγκυμοσύνης.

Νωρίτερα, η Διαμερικανική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και η Διεθνής Αμνηστία είχαν ζητήσει από τις αρχές να εγγυηθούν το δικαίωμα της Μπεατρίς στη ζωή.
ΑΠΕ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ